Frižider na solarni pogon može da radi i do 40 sati bez struje

U privilegovanim delovima sveta, lako je uzeti zdravo za gotovo pogodnosti savremenog života—stalnu struju, pouzdano hlađenje i obilje tehnoloških pogodnosti.

Zamislite da živite u Nigeriji, gde prekidi struje mogu trajati satima. U takvim uslovima, običan frižider je skoro beskoristan, pa ga vrlo malo ljudi poseduje. Međutim, Amped Innovation, inovativni startup, razvio je rešenje koje menja igru: EasyFreeze, frižider na solarni pogon dizajniran da efikasno funkcioniše čak i sa nepouzdanom mrežom ili potpuno van mreže.

U pitanju je pažljivo dizajniran frižider i zamrzivač koji može da se ohladi za manje od 20 minuta (do 8ºC) i zamrzne za manje od sat vremena (do 0ºC). Za razliku od tipičnih rešenja za rashladno skladištenje, EasyFreeze održava temperaturu do 40 sati tokom nestanka struje ili u oblačnim danima, obezbeđujući pouzdanost čak i u najizazovnijim uslovima.

Jedna od ključnih inovacija ovog frižidera je upotreba „ledene baterije“ umesto tradicionalnih litijum-jonskih baterija. Litijum-jonske baterije, iako su uobičajene, skupe su, sklone pregrevanju, imaju kraći vek trajanja i predstavljaju bezbednosne rizike. Sistem baterija za led koristi kesice leda ugrađene u zidove frižidera koje apsorbuju i oslobađaju toplotu.

Ove kese se hlade solarnim panelima tokom dana ili električnom energijom kada je dostupna, što omogućava frižideru da ostane hladan duži period bez aktivne struje. Ovaj sistem ne samo da povećava sigurnost i izdržljivost, već i značajno smanjuje troškove.

Amped Innovation uvodi EasyFreeze u više od deset zemalja u podsaharskoj Africi i Aziji, fokusirajući se na zajednice koje su najteže dostupne. Mala preduzeća, kao što su prodavnice i piljare, imaju ogromnu korist od mogućnosti prodaje hladnih napitaka i leda, dok medicinske klinike i bolnice mogu bezbedno da skladište lekove i vakcine na preciznim temperaturama.

Dizajn frižidera daje prednost efikasnosti van mreže, sa softverom i mehaničkim dizajnom koji omogućavaju performanse kao u gradovima, ali u ruralnim sredinama. Jedna od karakteristika ovog frižidera je njegova izdržljivost. Za razliku od mnogih drugih solarnih frižidera koji se pokvare u roku od godinu dana upotrebe, EasyFreeze je napravljen da traje.

Oprema se sklapa lokalno kako bi se izbegle velike uvozne takse i smanjili troškovi, obezbeđujući pristupačnost bez ugrožavanja kvaliteta. Ovaj holistički pristup dizajnu i distribuciji proizvoda čini EasyFreeze ne samo efikasnim već i ekonomski održivim.

Povezane teme

03.07.2024 Tehnika

Sve što treba da znate o alarmnim sistemima

Alarmni sistemi postali su veoma popularan način obezbeđivanja vašeg doma ili poslovnog prostora. Ovakvi sistemi pokazali su se veoma efektivnim.

30.06.2024 Tehnika

Nije koristan, nije zgodan, Eilik robot je jednostavno neophodan!

Eilik robot kompanije Energize Lab ima za cilj da bude vaš emotivan, razigran prijatelj i verni pratilac svih dešavanja na radnom stolu.

27.06.2024 Tehnika

Čak i najnaporniji kućni poslovi mogu biti zabavni uz Samsung AI mašine za veš

Pranje veša nekada deluje kao posao bez kraja i često i sama pomisao na to stvara stres.

27.06.2024 Tehnika

Loftie – najnežniji alarm za buđenje

Loftie je alarm minimalističkog dizajna, kreiran tako da se sa lakoćom stopi sa okruženjem vaše spavaće sobe, nezavisno od njenog stila.

24.06.2024 Tehnika

Polaroid Lab pretvara mobilne fotografije u analogne

Dizajniran da transformiše digitalne slike sa pametnih telefona u fizičke Polaroid fotografije, Polaroid Lab nudi nostalgično iskustvo uz korišćenje moderne tehnologije.

21.06.2024 Tehnika

Gazebox - garaža budućnosti

Realno gledano, retko ko je od nas ikada u svom životu, bio vozač ili ne, razmišljao o savitljivim garažama, koje se spuštaju preko naših ljubimaca i rade svoj posao- štite od svih...

18.06.2024 Tehnika

Koje su prednosti pametne kuće?

Koliko puta ste se zapitali da li ste kod kuće ostavili uključenu peglu, šporet, ili ste bili u nedoumici da li ste podesili bojler i sistem za grejanje, kako bi vas sve dočekalo t...

15.06.2024 Tehnika

Top 10 besplatnih programa za virtuelno uređenje enterijera

Ovi programi nude širok spektar opcija, od izbora boja zidova i podova do postavljanja nameštaja i dekorativnih elemenata.

12.06.2024 Tehnika

Revolucionarni pametni telefon sa prozirnim dizajnom i vrhunskim performansama

Sa svojim jedinstvenim prozirnim dizajnom, moćnim performansama i fokusom na transparentnost, ovaj telefon postavlja visoke standarde za buduće uređaje.

09.06.2024 Tehnika

Kombinacija kvalitetnog zvuka i svetlosnih efekata za nezaboravno leto

U poređenju sa svojim prethodnikom, Boom 2 Plus dolazi sa osam različitih podešavanja osvetljenja koja korisnici mogu prilagoditi, kreirajući privlačno vizuelno iskustvo koje prati...

06.06.2024 Tehnika

Prvi laptop sa proširenom realnošću

Uz NReal AR naočare, uživajte u visoko rezolucijskom ekranu na virtualnom platnu od 100 inča, bez potrebe za klasičnim monitorom.