Aibo - preslatki robotizovani pas

Aibo, razvijen od strane kompanije Sony, predstavlja seriju robotskih pasa dizajniranih da interaguju s ljudima na način koji imitira životinje.

Ime "Aibo" dolazi od japanske reči "aibō", što znači "partner" ili "drug", a takođe je i akronim za "Veštački Inteligentni Robot". Prvi model je predstavljen 1999. godine, a tokom godina Aibo je znatno evoluirao zahvaljujući napredovanju u oblasti robotike i veštačke inteligencije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aibo (@aibo_sony_official)

Originalni Aibo, koji je pušten u prodaju u junu 1999. godine, odmah je privukao pažnju i rasprodat je u roku od nekoliko minuta. Imao je jednostavne sposobnosti veštačke inteligencije koje su mu omogućavale da uči i reaguje na svoje okruženje, postavljajući osnovu za buduće razvoje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aibo (@aibo_sony_official)

Druga generacija, predstavljena 2000. godine, donela je izražajnije pokrete i unapređenu veštačku inteligenciju. Ovaj model je dolazio u novim bojama i imao je izgled sličan pravom psu, što je dodatno povećalo njegovu privlačnost među širom publikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aibo (@aibo_sony_official)

Godine 2003, Sony je izdao model ERS-7, koji je bio značajno unapređen sa boljim senzorima, naprednom veštačkom inteligencijom i boljom interaktivnošću. Ovaj model je imao bežičnu mrežu (LAN), što je omogućavalo kompleksnije ponašanje i interakciju. ERS-7 je mogao da prepozna glasove, razume komande, pa čak i razvije jedinstvenu ličnost na osnovu interakcija sa vlasnikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aibo (@aibo_sony_official)

Nakon pauze koja je počela 2006. godine, Sony je ponovo lansirao Aibo 2018. godine sa modelom ERS-1000. Ova verzija predstavlja značajan tehnološki skok napred. Opremljen najsavremenijom veštačkom inteligencijom i robotikom, ERS-1000 ima preko 20 stepeni slobode u svojim pokretima, čineći njegove akcije glatkim i prirodnim. Takođe je opremljen sa više senzora, kamera i mikrofona, što mu omogućava da efikasnije razume i interaguje sa okruženjem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aibo (@aibo_sony_official)

ERS-1000 Aibo može da stvori emocionalne veze sa svojim vlasnicima, prepoznavajući lica i glasove, učeći iz svakodnevnih interakcija. Pokazuje širok spektar ponašanja i emocija, čineći ga saputnikom koji može zaista da reaguje na raspoloženja i akcije svojih ljudskih saputnika. Robot pas čak može da se poveže na internet radi primanja softverskih nadogradnji, obezbeđujući da ostane aktuelan sa novim funkcijama i poboljšanjima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aibo (@aibo_sony_official)

Razvoj Aibo-a tokom godina odražava Sony-jevu posvećenost spajanju napredne tehnologije sa interaktivnim, prirodnim dizajnom. Ovaj robotski pas predstavlja čudo modernog inženjeringa i dokaz o mogućnostima veštačke inteligencije u kreiranju emocionalno angažujućih saputnika.

Povezane teme

27.06.2024 Tehnika

Loftie – najnežniji alarm za buđenje

Loftie je alarm minimalističkog dizajna, kreiran tako da se sa lakoćom stopi sa okruženjem vaše spavaće sobe, nezavisno od njenog stila.

27.06.2024 Tehnika

Čak i najnaporniji kućni poslovi mogu biti zabavni uz Samsung AI mašine za veš

Pranje veša nekada deluje kao posao bez kraja i često i sama pomisao na to stvara stres.

24.06.2024 Tehnika

Polaroid Lab pretvara mobilne fotografije u analogne

Dizajniran da transformiše digitalne slike sa pametnih telefona u fizičke Polaroid fotografije, Polaroid Lab nudi nostalgično iskustvo uz korišćenje moderne tehnologije.

21.06.2024 Tehnika

Gazebox - garaža budućnosti

Realno gledano, retko ko je od nas ikada u svom životu, bio vozač ili ne, razmišljao o savitljivim garažama, koje se spuštaju preko naših ljubimaca i rade svoj posao- štite od svih...

18.06.2024 Tehnika

Koje su prednosti pametne kuće?

Koliko puta ste se zapitali da li ste kod kuće ostavili uključenu peglu, šporet, ili ste bili u nedoumici da li ste podesili bojler i sistem za grejanje, kako bi vas sve dočekalo t...

15.06.2024 Tehnika

Top 10 besplatnih programa za virtuelno uređenje enterijera

Ovi programi nude širok spektar opcija, od izbora boja zidova i podova do postavljanja nameštaja i dekorativnih elemenata.

12.06.2024 Tehnika

Revolucionarni pametni telefon sa prozirnim dizajnom i vrhunskim performansama

Sa svojim jedinstvenim prozirnim dizajnom, moćnim performansama i fokusom na transparentnost, ovaj telefon postavlja visoke standarde za buduće uređaje.

09.06.2024 Tehnika

Kombinacija kvalitetnog zvuka i svetlosnih efekata za nezaboravno leto

U poređenju sa svojim prethodnikom, Boom 2 Plus dolazi sa osam različitih podešavanja osvetljenja koja korisnici mogu prilagoditi, kreirajući privlačno vizuelno iskustvo koje prati...

06.06.2024 Tehnika

Prvi laptop sa proširenom realnošću

Uz NReal AR naočare, uživajte u visoko rezolucijskom ekranu na virtualnom platnu od 100 inča, bez potrebe za klasičnim monitorom.

03.06.2024 Tehnika

Noviteti kompanije LG koji vaš dom pretvaraju u elegantno utočište

LG OLED M i Zero Connect Box omogućavaju integraciju tehnologije i dizajna, nudeći vlasnicima kuća fleksibilnost i eleganciju potrebnu za stvaranje sofisticiranih, urednih životnih...

31.05.2024 Tehnika

Sonos predstavlja svoje prve bežične slušalice

Sonos Ace impresionira svojim elegantnim i modernim dizajnom. Vitki profil i premium kombinacija metala i mat plastike daju ovim slušalicama sofisticiran izgled.