Aibo - preslatki robotizovani pas

Pre nekoliko nedelja, kompanija Sony objavila je čitavom svetu da će se ponovo pozabaviti svojim AIBO projektom, odnosno preslatkim droidom u formi psa, koji je bio ultimativni hit tokom devedesetih godina…

Tada su detalji o ovom projektu bili poprilično oskudni, ali sada znamo datum lansiranja, kao i cene i sve osobine ovog robotskog psića. Najava lansiranja ovog projekta odigrala se prethodne srede, kada je CEO kompanije Sony, Kazuo Hirai rekao: “Danas imam čast da vam predstavim zabavnog robota na kom smo radili proteklih godinu ipo dana i koji je vredan ljubavi i pažnje svih ljudi”. Sasvim novi robot-pas jednostavno se zove AIBO (broj modela ERS-1000), a više izgleda kao pravi pas, a manje kao igračka, u poređenju sa originalnom koji je izbačen iz proizvodnje pre jedanaset godina. Kako kažu iz kompanije Sony, novi Aibo može “ostvariti emotivne veze sa članovima jednog domaćinstva, dok im pruža ljubav, pažnju i radost negovanja i uzgajanja jednog pravog kompanjona”.

Aibo dolazi opremljen ultra-kompaktnim aktuatorima odnosno pokretačima, koji će dozvoliti njegovom telu da se kreće uz 22 ose, maše repom i pomera svoje uši kao pravi pas, dok njegove oči koriste dva OLED panela kako bi bile izražajne. Sony kaže takođe da njihov robotski pas koristi veštačku inteligenciju kako bi se prilagodio svom okruženju i bolje ga upoznao i u skladu sa tim promenio svoje ponašanje. Tehnologije dubokog učenja su iskorišćene u ovom projektu za analizu zvuka i slika kroz čitav niz senzora, a Aibo koristi i Cloud podatke kako bi delio iskustva sa drugim psićima njegove vrste.

Sony kompanija takođe je kreirala i aplikaciju nazvanu My Aibo, koja se može koristiti za podešavanja, pregled slika koje je kamera psa zabeležila, ali i za skidanje dodatnih “trikova”. Od danas, Aibo je trenutno dostupan za kupovinu samo u Japanu, gde mu je cena oko 1.700 dolara.

Pored toga, Aibo sada zahteva registraciju, koja će koštati oko 26 dolara mesečno, tokom minimalnog perioda od tri godine. Pas takođe ima i opcionalni aksesoar koji se dodatno plaća, a u pitanju je koska nazvana Aibone. Za ostatak sveta, Aibo se može već sada naručiti, a prve isporuke se očekuju u januaru iduće godine.

N.Đ.

Izvor: Beautiful Life

Povezane teme