Crni JEŽ sukulenti - male biljke sa obiljem gotskog stava

Da li vašem malom kućnom biljnom carstvu nedostaje malo dramatičnosti?

Ako gravitirate ka tamnijim i zanimljivijim vrstama biljaka, ona koja je našu pažnju danas privukla će vam se sigurno svideti. Reč je o minijaturnom sukulentu koji liči na ježa, i zapravo nosi to ime - hedgehog, a čija boja zaista pravi razliku u prostoru.

Njegovo puno ime je Sinocrassula yunnanensis iliti Kineski žad, a raste u obliku rozete. Svoje umetničko ime JEŽ biljka je dobila zbog neverovatne sličnosti sa pomentom životinjom. Ova minijaturna biljka može da uzgaja rozete visoke i do 10 cm. Na kraju od samo jednog primerka ove sićušne biljke dobijate impresivni crni bodljikavi žbun.

Ako je vašem enterijeru potrebno malo osveženja u crnom koloru ove zime možda je baš ova simpatična biljka savršen izbor za vas. Jednako dobro podnosi uslove u zatvorenom i na otvorenom, što znači da je na proleće možete slobodno preneti u vašu baštu i dozvoliti joj da se tamo razgrana.

Ono po čemu je ova vrsta sukulenata jedinstvena su njegovi poluobli listovi, skupljeni na gornjoj strani. Završetak u vidu oštrog vrha je ono što posebno ostavlja utisak. Listovi imaju i sitne dlačice na sebi zbog kojih više nalikuju na životinju nego na biljku. Boja ove biljke je zapravo zelena, ali budući da je reč o vrlo tamnoj nijansi, ona izgleda kao da je crna.

Još jedna karakteristika ovog cveta je činjenica da je monokarpičan, što znači da pojedinačne rozete cvetaju samo jedno. Na svu sreću ova biljka se izuzetno lako razmnožava i širu u svojoj saksiji neverovatnom brzinom.

Zavirite u našu galeriju i otkrijte predivne crne sukulente.

Ž.J.

Povezane teme