Život na točkovima nikad nije bio isplativiji

Ova sićušna kuća na prvi pogled možda ne uliva baš mnogo poverenja, ali verujte nam na reč – ona zaista jeste dizajnirana za održiv, energetski efikasan život van mreže!

Možda se ponekad čini da preterujemo sa svim ovim malenim kućama, ali to je samo zato što znamo da upravo ovakvi projekti čine budućnost arhitekture. One ne samo da su dizajnirane da budu održive i energetski efikasne, već predstavljaju idealno sklonište za sve one koji svoj život žive na točkovima. Jedna od takvih kućica nosi naziv Ursa, trenutno se nalazi u Portugalu i opremljena je tako da može funkcionisati potpuno van mreže bilo kao pokretna kućica ili mobilna kancelarija.

Kao što smo rekli na početku, ova kućica napravljena je za život van mreže zahvaljujući solarnim panelima, sistemima za prikupljanje vode i najudobnijim (i u estetskom smislu fantastičnim!) enterijerom. Ono što je karakteristično za sve male kuće na točkovima jeste da se njihove dimenzije uglavnom svode na dužinu od 4 ili 5 (u najboljem slučaju 7) metara odnosno širinu od 2,5 m. Njihova maksimalna visina standardno iznosi 4 m, a u ovom slučaju valja imati u vidu da se radi o krovu sa nagibom koji omogućava kišnici da se lako odvodi u nekoliko rezervoara kapaciteta 650 litara.

Ovakav sistem za prikupljanje vode zaista zvuči kao fenomenalna stvar, jer se iz pomenutih rezervoara voda preusmerava u kuhinjsku sudoperu, umivaonik u kupatilu kao i tuš – tamo se filtrira i ponovo koristi. Zatim ta voda odlazi u drugi rezervoar koji je dalje preusmerava za zalivanje bašte, odnosno biljaka. Na ovaj način svaki kutak kućice biva maksimalno snadbeven vodom i ni u jednom momentu ne ostaje žedan!

Ursa ima i solarne panele okrenute prema jugu, ali se nagib ovih panela može podesiti do 30% kako bi se povećala energija koja se može iskoristiti tokom cele godine. Energija koju proizvode ovi paneli se može skladištiti i iskoristiti kasnije što znači da se stanari mogu u potpunosti osloniti na nju.

Kućica ima oko 20 metara kvadratnih stambenog prostora koji čine dnevni boravak, kuhinja, dva prostora za spavanje i kupatilo (naravno u kompost varijanti). Toplina drveta se na idealan način uklopila sa malenim enterijerom i doprinela njegovoj udobnosti, mada ne treba zaboraviti ni malu terasu koja takođe deluje kao idealno mesto za odmor i uživanje.

Izvor: yankodesign

Povezane teme