Život na točkovima dizajniran s namerom da vas približi prirodi

Nastavljamo sa serijom malenih održivih kuća koje su dizajnirane da vas podsete kako je u svakom trenutku moguće živeti u skladu sa prirodom, i to u potpunosti...

Ova simpatična drvena kuća na točkovima nazvana Rast je idealna za sve one koji veruju da upravo malene kuće nude idealan način za održivo putovanje. Ne samo da su izuzetno pristupačne, već istovremeno zahtevaju mnogo manje održavanja od klasičnih kuća, a da pritom ne štete prirodi. Ne samo da se ovakvi projekti nadovezuju na minimalistički stil života, već i apeluju na društvo da se osvesti u ekološkom smislu i da prigrli svu lepotu i slobodu koja dolazi sa ovakvim vidom putovanja i života.

Rast je, dakle, jedan maleni dom odeven u tamnu norvešku omoriku i dizajniran od strane kompanije Norske Mikrohus. Izgrađen je u skladu sa tamošnjim vremenskim uslovima, pa tako krov može izdržati velike snežne nanose, dok zidovi sadrže debelu izolaciju od održivih materijala: vune, stakla i aluminijuma. U sunčanim zimskim danima stanari mogu uživati u toploti i udobnosti enterijera a da se pritom osećaju kao da borave napolju.

Kućica je super lagana što umnogome olakšava montažu doma u gustim i udaljenim područjima. Odlikuju je veliki prozori i staklena dvokrilna vrata koja omogućavaju puno prirodne svetlosti ali i fenomenalnu vezu između spoljašnjosti i unutrašnjosti. Tamno obojeno drvo namerno je odabrano za fasadu jer se savršeno uklapa sa okolnim pejzažom.

Što se unutrašnjosti tiče, ovo je samo još jedna kuća u nizu koja nas oduševljava svojim praktičnim modularnim rešenjima. Ugradni sto i krevet u dnevnoj sobi koji se za tren oka pretvara u spavaći prostor su samo početak kada je opremanje enterijera u pitanju. Prostor u podnožju kreveta je takođe moguće sklopiti i koristiti kao noćni ormarić ili policu. Tokom dana to je udobna sofa sa malim ugradnim stočićem koji se rasklapa i nudi mesto za uživanje u obroku ili pogledu na okolnu šumu. Dodatni prostor za spavanje nude opremljeni dvospratni kreveti koji su raspoređeni na jednom kraju kuhinje otvorenog tipa.

Iako ova malena kuća na prvi pogled i ne deluje kao mesto sa previše prostora za život i rad, činjenica je da ona zaista poseduje neke fantastično osmišljene delove za skladištenje. Ne mislimo pritom isključivo na skrivene fioke i police ugrađene u pojedine komade nameštaja, već i na sve one police koje se nalaze ispod površine stola na izvlačenje, kao i opciju podizanja kreveta kako bi se otkrile dve velike korpe za spremanje stvari – ovde može stati ne samo posteljina već i puna oprema za planinarenje!

Unutrašnji zidovi i plafon imaju bledi furnir od breze i podove od vinila što čitavom ambijentu dodaje toplinu i udobnost. Na ovaj način stvoren je dom za sve one ljude koji žele da dožive boravak na otvorenom izbliza i na održiv način, jer ova kompaktna drvena konstrukcija ima sve aparate i sisteme koji su vam potrebni ukoliko planirate da živite na ovaj prirodni način...

Izvor: yankodesign

Povezane teme