Vrhunski restoran Malabar u Šangaju predstavlja savršenu fuziju španske i japanske kuhinje.
Namera dizajnera je od starta bila jasna – stvaranje savremenog, modernog mesta sa suptilnom referencom na japanske elemente. Istorija brenda je svakako doprinela inspiraciji, ali se u toku procesa javila i želja za unošenjem topline i jačanjem osećaja dobrodošlice, i to kroz ubacivanje elemenata španske kulture.
Vlasnik restorana je odlučio da izvrši temeljno renoviranje kako bi stvorio novi, jedinstveni koncept prostora, koji je istovremeno i cool i sofisticiran, a ipak pruža osećaj gostoprimstva. Prethodni restoran je bio osmišljen u tipičnom uličnom stilu sa raštrkanim stolovima i stolicama u trpezarijskom delu, i šankom sa strane. Zapravo, jedna tako ležerna atmosfera je više stvarala utisak da se radi o mestu gde trebate samo svratiti da popijete piće ništa dalje od toga.
Postojeći prostor imao je centralni stub, što je diktiralo izgled redizajna. Bilo je teško uklopiti ceo program u mali prostor, ali to nije sprečilo dizajnere u nameri da optimizuju svaki centimetar. Tako sada restoran ima veliki šank u obliku slova “U” koji postaje glavna društvena tačka i vizuelni fokus. Pored bara koji može da primi oko 20-tak ljudi, na samom ulazu u objekat se nalazi mali dnevni boravak za goste koji su u potrazi za intimnijim i udobnijim mestom za piće i ćaskanje. U nastavku se prostire restoran sa kuhinjom koji može da ugosti još toliko ljudi.
photo: Marius Ionita
Uprkos snažnom kulturnom identitetu i priči restorana, ukupna paleta materijala je namerno neutralnija sa savremenim materijalima kao što su perforirani metal, stara koža, vintidž ogledalo i staklo. Kulturni karakter igra samo suptilnu ulogu u celom dizajnu. Sive cigle na bočnom zidu prostora stvaraju neutralnu pozadinu koja je prekrivena teksturama, šarama i grafikama.
Šuplji pregradni zid je takođe napravljen od cigle sa zadnje strane i služi kao tamna karakteristika i pozadina prostora, sa uzorkom koji je zapravo referenca na tradicionalne japanske unutrašnje pregrade. Ogledala i staklo su u velikoj meri korišćeni da bi restoran bio svetliji i prostraniji, kao i prikladniji za boravak, ali takođe služe kao površina za pisanje i promovisanje specijaliteta.
Na taj način, materijali su postali ne samo polazna već i ključna tačka u projektu. Ova mešavina jakih materijala kao što je crna cigla stvara platno za lakše materijale, uključujući kožu i staklo, kako bi se stvorio nivo sofisticiranosti i elegancije. A upravo je sofisticiranost nešto što ovom restoranu definitivno ne manjka!
photo: Marius Ionita