Vila Franca: umetnički hotel na jugu Italije

Villa Franca je hotel na obali Amalfi koji oličava sliku romantične Italije.

Goste privlači pogled na more i predivne zalaske sunca sa njegovih terasa. Enterijeri takođe izgledaju impresivno: novi vlasnici pretvorili su hotel u neku vrstu Art & Design galerije.

Hotel Villa Franca nalazi se na brdu u Positanu, između strmih litica i mediteranskih površina. Ispod je ribarsko selo sa jednostavnim belim kućama sa isprepletenim bugenvilijama koje se pružaju do mora. Istorija hotela počela je 1940. godine: kuvar Đuzepe Ruso, koga su svi zvali Pepino, odlučio je da primi engleske putnike u svoju vilu. Ruso je postao pionir hotelijerske industrije Positana, a region je ubrzo postao mesto atrakcije za one koji su tražili, kako bi sada rekli, ekskluzivni odmor.

Prvi turisti sa Britanskih ostrva učinili su hotel poznatim širom Evrope. Vremenom je obnovio zgradu, stvarajući individualne sobe sa sopstvenim kupatilima. On je lično bio zadužen za kuhinju, a posle večere je goste zabavljao u baru, častivši ih likerima sopstvene proizvodnje. Tih dana njegov bar je bio skoro jedini u zemlji; na kraju rata bio je popularan među vojnicima savezničkih snaga, posebno među Amerikancima.

Njegova deca, koja su preuzela upravljanje hotelom, obnovila su ga, kombinujući arhitekturu arapsko-mediteranskog stila i baroka u modernom smislu. Takođe su radili na infrastrukturi: stvorili su maksimalan komfor za goste. U isto vreme pojavio se bazen na krovu sa prekrasnim pogledom na Positano, idealno mesto za susret sa zalascima sunca. A restoran Li Galli, nasleđe njihovog oca, prepoznat je kao jedan od najboljih u regionu.

Danas hotelom upravlja treća generacija porodice. Masimo i Rosa pretvorili su Vilu Francu u umetničku galeriju: "Zavođenje umetnošću nije ime, već koncept. Naša misija je da podelimo strast prema umetnosti sa našim gostima, da im pružimo estetsko zadovoljstvo.“

Javni prostori su dopunjeni svetlim autorskim dizajnima. Predmeti iz kolekcije italijanskog brenda Edra dominiraju: stolovi Brasilia, fotelje Vermelha i Cipria, komoda Scrigno, stolice Blue Velvet i Jenette koje su kreirala braća Fernando i Umberto Campana; fotelja Margerita i stolovi Cicladi koje je dizajnirao Jacopo Foggini; Sofa On The Rocks je kreacija Francesca Binfarea. Ovde su izloženi  i kultni predmeti Franka Gehrija kao i nameštaj brenda Paola Lenti.

Povezane teme