"Ukusi Francuske“/„Goût De France“

U prelepom ambijentu rezidencije Francuske ambasade, održana je konferencija za štampu, povodom drugog izdanja projekta „Ukusi Francuske“„Goût De France“ koji će se održati 21. marta širom sveta, i u Srbiji. U prisustvu ambasadorke Francuske, Kristin Moro predstavljeno je 15 restorana, 13 iz Beograda i 2 iz Novog Sada, koji učestvuju u ovom događaju koji će, čini se, postati tradicionalan prolećni susret svih ljubitelja francuske gastronomije.


No, nije sve završeno samo na rečima i slikanju. Posle konferencije za štampu na kojoj su lično prisustvovali i vodeći šefovi eminentnih restorana, usledila je neverovatno živopisna degustacija menija većine beogradskih restorana koji učestvuju u projektu, a to su: Casa Nova, Chameleon Grand Casino, Dva jelena, Franš, Homa, Homa bistrot, hotel ''Moskva'', Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Madera, Na Ćošku, Dijagonala, uz vrhunska francuska vina iz podruma ambasade.

Posle fantastičnog uspeha prve svetske „francuske“ večere koja je organizovana u martu 2015, sa zadovoljstvom je najavljeno drugo izdanje Ukusa Francuske za ponedeljak, 21. mart 2016. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, tadašnji ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni à la française držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom odboru online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.

U prvom izdanju Goût de France u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda i jedan u Kruševca. Restorani su bili krcati, atmosfera sjajna, hrana i usluga vrhunski.

Ove godine, odziv u svetu je prevazišao najambicioznije planove organizatora: 21. marta 2016. sa nama će biti oko 1500 restorana iz 150 zemalja. Od toga je čak 15 restorana iz Srbije, 13 iz Beograda, 2 iz Novog Sada. Kuriozitet je što će meniji u okviru „Ukusa Francuske“ ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija tog istog 21. marta 2016.

Francuska ambasada u Srbiji i Francuski institut u Srbiji pomogli su restoranima i u prevodu menija i promociji događaja. Svi učesnici su odlučili da se 5% prihoda restorana od te večeri uplati u humanitarne svrhe Crvenom krstu Srbije…

Ukoliko se odlučite da 21. marta probate samo neke specijalitete koji će biti u ponudi pomenutih restorana, verujte nam na reč, biće to čarobna alhemija ukusa, mirisa i boja, koja će vas raspametiti. Bon appétit !

Povezane teme

01.08.2025 Lifestyle

Vodimo vas u najelegantniji hotel u Parizu

U naselju District 8, jednoj od najglamuroznijih i najprepoznatljivijih četvrti u Parizu, smešten je luksuzni hotel Collectionneur Arc de Triomphe...

29.07.2025 Lifestyle

Grand Chalet Altay – Ekskluzivni raj za dušu i telo u srcu veličanstvenog Altaja

U podnožju mističnih Tavdinskih pećina, tamo gde se reka Katunj blistavo presijava pod alpskim svetlom i tišina ima ukus smole i borovih iglica, nalazi se jedno od najluksuznijih m...

21.07.2025 Lifestyle

Montažne jedinice za kampovanje sa stilom

Kampovanje je još uvek veoma popularan i moderan vid odmora, dok sa modularnom, montažnom Lushna Villa Air kućicom, ovaj način relaksacije možete učiniti održivim i prepunim stila.

18.07.2025 Lifestyle

Tropski luksuz u Dubaiju: Kaimana, restoran kao iz legende

Na zlatnim obalama ekskluzivne destinacije J1 Beach u Dubaiju, prostire se Kaimana Beach Club – sofisticirani restoran i luksuzna oaza na plaži koji zauzima više od 1.500 kvadratni...

16.07.2025 Lifestyle

Opčinjavajući restoran u pećini kraj mora

Grotta Palasezze butik hotel je smešten u gradu Polignano a Mare koji se prostire duž istočne obale Italije sa koje se pruža zadivljujući pogled na Jadransko more.

08.07.2025 Lifestyle

La Maruca: restoran koji vraća duh primorskog okruženja u sam centar Madrida

Restoran La Maruca nosi duh pomorskog kluba i vešto se poigrava sa dualizmom eksterijera i enterijera, stvarajući eksterijere unutar samog prostora i rekreirajući atmosferu otvoren...

03.07.2025 Lifestyle

Boje, svetlost i geometrija: Luksuzni povratak slavnog hotela u Marbelji po projektu studija El Equipo Creativo

Legendarni hotel Kimpton Los Monteros, izgrađen davne 1962. godine u srcu glamurozne Marbelje, doživeo je svoje moderno rođenje zahvaljujući dizajnerskom studiju El Equipo Creativo...

30.06.2025 Lifestyle

Nova Jacquemus butik-oaza na Mikonosu: Letnji minimalizam uz morsku estetiku

Na najsunčanijoj obali Mikonosa, tik uz peščane plaže Namosa, otvorena je nova pop-up prodavnica brenda Jacquemus, koju modni znalci već nazivaju malom oazom stila i estetike.

26.06.2025 Lifestyle

Tropski raj u napuštenom hangaru

U njemu odavno već nema aviona, već samo balona koji nude vožnju do visine od šezdeset metara, iznad tropske zemlje čuda koju on u sebi krije.

23.06.2025 Lifestyle

U Narodnom muzeju Srbije svečano je otvorena izložba fotografija „Nevidljivi svet“

Jedinstvena izložba fotografija „Nevidljivi svet“, namenjena slepim, slabovidim, ali i svim drugim posetiocima, svečano je otvorena danas u Narodnom muzeju Srbije, u prisustvu dipl...

19.06.2025 Lifestyle

Letnje avanture u Termama Sveti Martin - Opuštajući porodični odmor u srcu prirode

Na samom severu Hrvatske, duboko u zelenilu Međimurja, gde šume šapuću, a reka Mura teče bez žurbe, nalaze se Terme Sveti Martin – mesto gde priroda i odmor idu ruku pod ruku...