Spa centar u Karakasu inspirisan 2001 Odisejom u svemiru

Hladna i zloslutna atmosfera Kjubrikovog klasika 2001 Odiseja u svemiru, nema baš dodirnih tačaka sa wellness-om i opuštanjem.

Zapravo ovaj naučno-fantastični film je sušta suprotnost relaksaciji i užitku. A opet, upravo on je bio inspiracija za nastanak neobičnog Spa centra u Karakasu.

Kada je klijent u čijem je danas vlasništu dati Spa centra, došao do arhitektonske firme i obratio joj se sa idejom da stvori prostor za užitak inspirisan atmosferom u svemiru, projekat je naišao na veliko oduševljenje i kao rezultat dobijen je jedinstven koncept mesta za relaksaciju i hednonizam. Prostor nosi naziv suptilno "2020 Spa Odiseja" i predstavlja predivnu dnevnu banju, smeštenu u živahnoj ulici jednog od najatraktivnijih gradova Venecuele. Zdanje deluje nadrealno ali sa dozom spokojstva u sebi. Retro – futiristički vizuelni filmovi naučne fantastike stapaju se sa umirujućim pastelnim tonovima i zemljanim elementima.

Enterijer liči na set za snimanje filma i nedoljivo podseća na wellness centar kakav bi mogao postojati na utopijskoj svemirskoj koloniji na Marsu. Budući da se Spa nalazi u poprilično prometnom delu grada, klijenti su želeli da on predstavlja hermetički zatvoren balon izolovan od gradske buke i vreve.

Detaljnom analizom Kjubrikovog dela i seciranjem njegove vizuelne estetike stvoreno je više od banje za svakodnevni užitak. Prostor nadrealne perspektive, sa difuznim pragom između Zemlje i svemira, omogućava svakom ko u njega zađe da odmori jednako i telo i dušu. Kako prostor ne bi previše podsećao na medicinsku ustanovu, ali i kako ne bi bio poput svemirskog broda, dizajneri su mu dodali paletu toplih boja. Duž zidova i plafona se proteže bleda ružičasta boja, dok njihov intenzitet naglašavaju crveni ekrani.

Prirodni detalji u pogledu drveta i kamena sa povremenim dodirima zelenila doprinose utisku prizemnosti. Naučno-fantastični elemeniti su u obliku sjajne bele plastike i džinovskih matiranih prozora koji asociraju na detalje iz filma.

Ž.J.

Izvor: Dornob

Povezane teme