Hiba (ili jednostavno “zdravo” na marokanskom) je restoran koji osvaja svojom jednostavnošću.
U pitanju je mesto rezervisano za samo 40 gostiju koji žele uživati u egzotičnim specijalitetima i intimnoj atmosferi. Ukoliko se pitate kakva intimnost može da postoji u prostoru koji nema nijednu pregradu a ni separee, mi smo tu da vam otkrijemo tajnu!
Naime, već pri samom ulasku u restoran izlaganje prostoru se vrši postepeno. Ono što odmah upada u oči jeste da ne postoji nikakva pregrada između kuhinje i trpezarije, već je sve, narodski rečeno, “na izvolte”. Zapravo, samo deo između zasvođenog hodnika i kuhinje krije malu perforiranu pregradu, a nakon toga ceo prostor restorana je u potpunosti izložen.
Inspiracija za ovu delimičnu podelu prostora potiče od tradicionalnih arapskih pregrada koje omogućavaju delimično razdvajanje prostora uz održavanje kontakta očima između njih. Pregrada je napravljena od pravougaone mreže (neke otvorene, a neke zatvorene) koja stvara napetost između skrivenog i vidljivog.
Isti ovaj element takođe se pojavljuje na fasadi restorana i proizvodi spoljašnju referencu mesta. Postoji implicitni kontakt očima između unutrašnjosti i spoljašnjosti, nežno filtriranje prirodnog svetla, kao i igra svetlosti i senke u popodnevnim satima.
Unutrašnjost restorana favorizuje upotrebu prirodnih materijala sličnih domaćim sirovinama koje ulaze u sastav jela koja se služe u lokalu i pripremaju pred gostima u otvorenoj kuhinji. Prirodni hrast se koristi za nameštaj, pregrade i plafone i uokviruje prostor za kuvanje, dok se beton koristi za pod. Kuhinju karakterišu još i ostrva od prirodnog granitnog kamena koja služe za stvaranje bolje fizičke veze između uokvirenog i niskog kuhinjskog prostora i trpezarije.
Zahvaljujući svim ovim specifičnim detaljima, restoran Hiba funkcioniše kao ugostiteljski prostor nalik na dom, gde se materijalna integracija između rafiniranog i uglađenog sa sirovim i prirodnim odnosi na metod kuvanja u restoranu a odražava se u dizajnu.