Restoran u japandi stilu spaja minimalizam sa funkcionalnošću

Funkcionalnost i praktičnost su dve važne stavke koje se uvek moraju ispoštovati kada je opremanje restorana u pitanju, ali japanski minimalizam uglavnom ostavljamo samo za svoje domove, zar ne?

To je velika greška – bar tako kaže novi kafe restoran pod nazivom Brew92 koji je otvoren u srcu drugog po veličini grada u Saudijskoj Arabiji, odnosno Džedi. Ovaj projekat, osim što sada predstavlja idealno mesto za odmor, druženje i uživanje u dobrom piću i hrani, ujedno je i dokaz da čuveni japandi stil savršeno dobro može funkcionisati i u javnim prostorima.

Teraco pod, hrast i zeleno lišće su osnovni elementi ovog restorana koji se nalazi u upečatljivoj zgradi trouglastog oblika postavljenoj na glavnom putu za pomenuti grad. Ceo raspored i svi strukturni elementi osmišljeni su u okviru ovog ekskluzivnog enterijera kafića i prateće prodavnice. Tako se unutar kafea nalaze kuhinja, odvojeni prostori za sedenje, intrigantno stepenište i most koji vodi do skrivenog maloprodajnog prostora.

Kao što i sami imate prilike da vidite, ovaj restoran poseduje zaista unikatan izgled koji odmah dolazi u prvi plan, a sve zahvaljujući kombinaciji japanskih i skandinavskih uticaja. Snažna, gotovo brutalistička spoljašnjost uvedena je i u enterijer putem betonskih stubova od poda do plafona, dok je minimalistički izgled omekšan krivinama i horizontalnim gredama.

Pored betona, korišćena je odabrana paleta prirodnih materijala koja je samo pojačana specijalnim prozorskim konstrukcijama. One, osim što dodaju vizuelni interes enterijeru, smanjuju potrebu za klimatizacijom prostora ali i stvaraju promenljivo šareno svetlo kako bi stvorile opuštenu atmosferu.

Nameštaj i osvetljenje postali su važan deo ovog nesvakidašnjeg restorana donoseći doslednost njegovom posebnom izgledu i neverovatnu prilagodljivost prostoru. Klupe sa niskim, širokim profilom neodoljivo podsećaju na japanski dizajn, dok se cilindrični oblici nalaze u većini drugih komada kako bi dopunili postojeće karakteristike zgrade kao što su zakrivljeni uglovi.

Na kraju, slobodno možemo reći kako je maštoviti arhitektonski dizajn i ovog puta rezultirao jedinstvenim enterijerom kafića sa izgledom i osećajem ekskluzivnog restorana na Bliskom Istoku.

Povezane teme