Otvorena izložba slika Ducija Jovića – „Askeza“ u Galeriji Štab

Više slika

Više slika

U okviru projekta Galerije Štab, Galerija u gostima, otvorena je izložba slikara Ducija Jovića, pod nazivom „Askeza“ u produkciji Aleksić galerije iz Kragujevca, koja ovom prilikom obeležava godišnjicu uspešnog rada i saradnje sa beogradskom galerijom.

Duci Jović, izložbom „Askeza“ predstavlja svoj najnoviji slikarski opus, u kome dominiraju minimalističke slike, te u odnosu na ranije njegove periode, izraženi su svedeni crteži, umetnik sve više redukuje formalnu strukturu slike i njene oblikovne elemente, a prilično svodi i kolorit. Na nekoliko slika umetnik uspeva da uspostavi odnos figure predstavljene jednostavnim crtežom, u duhu krokija, sa nekoliko brzih, sigurnih poteza.

Sve slike na izložbi su velikog formata, na kojima su dominantni odnos crne i bele, sa ubačenim površinama žute, narandžasto-crvene, oker, kao i akcentirajući potezi plave boje.

Istoričar umetnosti, Balša Rajčević primećuje da Jović svodeći oblike figura ponekad i do granica krajnje jednostavne redukcije, ipak ne gubi ekspresivnost kao svoje karakteristično slikarsko svojstvo. U ovoj seriji slika, česte su sparene figure, levo-desno, a zbog njihovog crno-belog kontrasta mogu se doživeti kao simbolički izraz dvojstva ljudske ličnosti ili kao objedinjena dvosmislenost ljudskog bića.

Rajčević zaključuje da u radu Ducija Jovića postoji stalna potreba za transformacijom figure. „Ali ne samo pravolinijski, jednosmerno i sistemski, već s pravom na dvosmislenost i u jednom i u drugom pravcu. Taj dvosmisleni razvoj se kreće od manje-više apstrahovanog do asocijativnog predstavljanja. I kad dolazi do samih granica apstrakcije, Jović čuva reminiscenciju na figure kroz pokret, dinamiku, odnose površinskih masa u prostoru kao i kroz ritam, detalje oblika, znake i simbole“ – zaključuje Rajčević.

Izložbu „Askeza“ Ducija Jovića možete pogledati u Galeriji Štab  sve do 7. juna 2024. godine.

O umetniku:

Duško Duci Jović je rođen 29. februara 1964. godine u Kragujevcu. Do sada je imao 38 samostalnih izložbi, a učestvovao je na više od 100 grupnih izložbi. Dobtnik je brojnih nagrada za slikarstvo, među kojima je nagrada „ITART 2001: 3rd Mini Graphic & Painting World Wide Show“ Pisa, Italy. Član je  ULUPUDS. Ima status slobodnog umetnika od 2005. godine.

NAJZNAČAJNIJE SAMOSTALNE IZLOŽBE:

1995.   Galerija „Đura Jakšić,“ Skadarlija, Beograd

1996.   Galerija „Hipol,“ Odžaci

1998.   Mali likovni salon Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac

2000.   ROM – ART Galerije, Braunschweig

2005.   Galerija „Geca Kon,“ Beogrgad

2009.   Galerija Kulturnog centra, Gornji Milanovac

            Narodni muzej Požarevac

            Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić,“ Sombor

            Galerija Kulturnog centra Vrbas

            Galerija „Vladislav Maržik,“ Kraljevo

2010.   Narodni muzej Kruševac

            Narodni muzej Čačak

            Galerija Singidunum Beograd

            Galerija moderne umetnosti, Narodni muzej Smederevska Palanka

            Kulturni centar Paraćin

            Galerija „Progres,“ Beograd

2011.   Galerija Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac

2015.   Galerie Der Kunstraum Wien

2016.   Kunstmesse Hamburg - Galerie Jaeschke

2019. Galerija Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac

Galerie Der Kunstraum Wien – Salzburg

2023.   Kulturni centar, Gornji Milanovac

Povezane teme

03.07.2024 Lifestyle

Kamper na razvlačenje

Teardrop kamp prikolice sve dele jednu lošu karakteristiku. One su male kako za transport tako i kada je potrebno da se u njima kampuje.

30.06.2024 Lifestyle

San svakog kampera

Postoje mnogi od vas koji vole da idu na kampovanje i smatraju ga hobijem koji može biti upražnjavan svakog praznika ili vikenda.

27.06.2024 Lifestyle

Kako izgleda kada se dizajnira dvorište za venčanje?

Bez obzira da li planirate intimno okupljanje ili raskošnu proslavu, dobro dizajnirana bašta za venčanje će postaviti scenu za magično slavlje ispunjeno radošću i dragocenih uspome...

24.06.2024 Lifestyle

Tropski raj u napuštenom hangaru

U njemu odavno već nema aviona, već samo balona koji nude vožnju do visine od šezdeset metara, iznad tropske zemlje čuda koju on u sebi krije.

21.06.2024 Lifestyle

Najveća bašta sveta nalazi se u srcu pustinje

Dubai Miracle Garden je najveća cvetna bašta na svetu, koja posetiocima nudi umirujući i očaravajući pogled na jedan sasvim drugačiji svet.

18.06.2024 Lifestyle

Gigantske ruke u Veneciji su simbol 6 univerzalno bitnih vrednosti

Building Bridges je upečatljivo delo koje ne samo da obogaćuje umetnički pejzaž Venecije, već i poziva posetioce da razmisle o univerzalnim vrednostima koje nas povezuju.

15.06.2024 Lifestyle

Najveći aqua park u Evropi

Smešten u slikovitom gradu Ajia Napa, ovaj vodeni park crpi inspiraciju iz drevne grčke mitologije, stvarajući očaravajući spoj istorije i moderne zabave.

12.06.2024 Lifestyle

Six Keys Seaside Lodge: spoj luksuza i spokoja na obalama Peliona

Six Keys Seaside Lodge je mesto gde vreme kao da stoji i brige nestaju sa plimom. Bilo da tražite romantični odmor, porodični odmor, ili jednostavno trenutak samoće, ovo očaravajuć...

09.06.2024 Lifestyle

Najbolji hoteli za sve koji planiraju letovanje u Solunu

Smešten na obali Egejskog mora, ovaj grad je kroz istoriju bio centar kulture, trgovine i umetnosti, što se i danas odražava u njegovom živopisnom duhu. Za leto 2024, Solun predsta...

06.06.2024 Lifestyle

Elegantni hotel u srcu Pariza

U naselju District 8, jednoj od najglamuroznijih i najprepoznatljivijih četvrti u Parizu, smešten je luksuzni hotel Collectionneur Arc de Triomphe...

05.06.2024 Lifestyle

Leto u Termama Sveti Martin: Potpuna zabava za celu porodicu

Leto nam kuca na vrata i topli sunčani dani pozivaju na avanture na otvorenom usred zelenila netaknute prirode...