Održiv hotel impresivnog izgleda sa 40 mikro apartmana

Studio Gang je poznat po tome što stvara neke od najneobičnijih arhitektonskih građevina.

Najnoviji koncept ove kompanije je održiv hotel mešovite namene pod nazivom Populous. Uz solarne panele, zeleni krov i druge funkcije smanjenja emisije ugljenika, Studio Gang ima želju da vrata ovog hotela otvori 2023. godine. U nadi da ćemo uskoro moći opet slobodno da putujemo, ovakav jedan hotel predstavlja perspektivu koju treba imati u vidu.

Plan je da Populous hotel bude sagrađen u Denveru, u Koloradu i da se prostire na više od 13 spratova. Iako će većina unutrašnjeg izgleda biti posvećena hotelu i njegovim pogodnostima, Studio Gang takođe planira da u celu priču uključi i 40 mikro apartmana, koji će biti usklađeni sa njegovom funkcionalnošću za mešovitu upotrebu. Hotel će takođe imati i javni krovni bar, plesnu dvoranu, kao i postor za važne događaje. Gosti hotela imaće priliku da se dive obližnjim znamenitostima i planinama u daljini koje se vide kroz prozore.

Jedan zaista lep detalj je taj što su prozori hotela dizajnirani tako da se lako pretvaraju u mesta za sedenje ili radne stolove, koje će gosti moći da koriste po želji. Specifičan oblik prozora takođe usmerava kišu u pravcu koji omogućava fasadi da tokom vremena ostane čista. Kora lokalnog drveća bila je inspiracija za stvaranje ideje o fasadi ovog hotela. U osnovi zgrade prozori rastu u visinu i do 9m, pri čemu uokviruju predvorje, restoran i kuhinju.

Tekstura i ritam skulpturalne fasade čvrsto su povezani sa hotelskom funkcijom zgrade. Svaka vertikalna kapica je širine hotelske sobe, a njeni prozori se menjaju u zavisnosti od toga da li je reč o javnom ili privatnom prostoru. Kada je u pitanju drveće koje je poslužilo kao inspiracija za dizajn izgleda ovog hotela, ono tokom rasta odbacuje svoje donje grane, koje za sobom ostavljaju tamne krugove nalik na oko, na kori. Upravo te "oči" u ovom slučaju postaju prozori.

Uz zeleni krov, solarne panele i efikasan sistem grejanja odnosno hlađenja, ovaj hotel je korak bliže ka održivom turizmu.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme