Moderan SPA centar u Kvebeku

Posetioci ovog spa centra u Kvebeku, koje je dizajnirala kanadska firma Lemay Michaud, mogu uživati u pogledu na reku Sv. Lorens iz svojih bazena, vodopada i toplih kupki.

Lokalni arhitektonski studio dizajnirao je Strøm Nordic Spa, ili Strøm Spa Nordique, da bi se pozvao na nijanse krševitog krajolika Kvebeka, koji je pod ekstremnim smrzavanjem tokom zime, kao i sive nijanse obližnje reke Sv. Lorens. Sastoji se od četiri volumena koji izviru iz zemlje na prednjem delu objekta, a zatim se spuštaju u terasaste vrtove i bazene koji nude pogled na reku sa zadnje strane. Svaka zapremina je formirana od kamena, čelika i stakla da bi se stvorila tamna spoljašnjost koja se odnosi na pejzaž okolnog imanja.

"Cilj nam je bio minimalistički arhitektonski stil koji je skladan i relativno monohromatski i koji se harmonično uklapa u njegovo okruženje", rekao je arhitekta Lemay Michaud. "Pravougaoni volumeni različitih prostora dizajnirani su da dopunjuju postojeće prirodne oblike zemljišta, preklapaju se i presecaju kako bi stvorili višestruku, ali minimalističku arhitektonsku celinu", dodao je on.

Drveni detalji korišćeni su u spa centru ukupne površine od 2972 m2 posebno u otvorenom salonu i predvorju. Prirodni materijal je namenjen da ublaži celokupni dizajn, a odnosi se i na plodnu količinu drvne sirovine kojom obiluje Kanada. "Upotreba drvenih završnica koja podseća na zimske pejzaže Kvebeka, zajedno sa drugim sirovinama kao što su beton i kamen, treba da dovede do prirode i okoline", kaže Mierski.

Strøm Nordic Spa ima osam bazena, kao i vodopade, hidromasažne kade, suve saune i parne kupke. Takođe ima najveću plutajuću kupku u Severnoj Americi, kao i topli bazen u obliku reke. Gostima su na raspolaganju 17 soba za masažu, bazen, infiniti bazen s panoramskim pogledom na reku i gastronomski bistro. Spa je jedna od četiri lokacije Strøm Nordic Spa, pored još tri u Kvebeku, na ostrvu Nuns, Mont-Saint-Hilaire i Sherbrooke.

Svi su inspirisani skandinavskim dizajnom  u želji da skrenu pažnju na sličnosti između pejzaža Kvebeka i severne Evrope. Oba regiona su pod snažnim uticajem prirode, prolaznosti godišnjih doba i nedovoljne količine sunčeve svetlosti u zimskom periodu.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 

Povezane teme