Kućice od bambusa za one koji brinu o ekologiji čak i kada su na odmoru

Kućice na drvetu od bambusa su idealno rešenje za sve one koji brinu o ekologiji čak i kada su na odmoru...

Dizajnerski studio Atelier Nomadic izgradio je seriju kućica na drvetu u ekološki osvešćenom letovalištu Plaia Viva, posvećenom održivosti i regenerativnim praksama. U pitanju je 6 građevina od bambusa inspirisanih spljoštenim, prizmatičnim telima ribe raže koje migriraju pored obale imanja.

Razbacane duž meksičke obale, kućice na drvetu se nalaze na kokosovim palmama i imaju fantastičan pogled na more. Svaka kućica na drvetu se sastoji od glavne spavaće sobe na prednjoj strani i prispojene kućice na drvetu pozadi koja sadrži kupatilo, još jednu dodatnu spavaću sobu i dnevni boravak na spratu.

Konstrukcije su uglavnom izgrađene od lokalnog bambusa, jednog od najbrže rastućih obnovljivih građevinskih materijala na svetu, i pokazuju široku raznolikost u kojoj se ovaj svestrani materijal može koristiti. Jaki bambusovi stubovi korišćeni su za glavnu i krovnu konstrukciju, profilne trake su korišćene u fasadnim lamelama, a spljošteni bambusovi paneli formiraju plafon.

Ovakav holistički dizajn kućica je imao za cilj da se uskladi sa očekivanom željom putnika da ostanu u uzbudljivom, zdravom smeštaju, uronjeni u prirodno okruženje. Posle meseci izolacije i zatvaranja, ovde gosti mogu da se ponovo povežu sa prirodnim okruženjem: slušaju šum talasa, kupaju se u toplom moru, uživaju u izlasku i zalasku sunca, i izležavaju dok se povetarac poigrava sa okolnim palminim lišćem.

Pozitivan uticaj, kako na dušu tako i na telo, je sastavni deo iskustva Plaia Viva, koja se u potpunosti pokreće van mreže i generiše 100% svoje energije iz solarne energije. Odmaralište intenzivno sarađuje sa lokalnom zajednicom na podršci zdravstvu i obrazovanju i radi tokom cele godine na obnovi i revitalizaciji okolnog zemljišta.

photo: Kevin Steele, AVABLU, Playa Viva

Povezane teme