Istražite svet soli uz SALT fotografije Darije Jelinčić

Više slika

Više slika

Ne stavljaj mi so na ranu! Nemoj da mi soliš pamet!

Ne možeš upoznati nekog dok s' njim ne pojedeš kilo soli. Zrnce soli na tvom licu, detalj za tu razglednicu...

Ukoliko se prisetite još neke izreke koja za glavnog aktera ima taj magični beli začin vi slobodno nastavite niz. Ili uradite nešto mnogo bolje! Ukoliko ste od 13. - 27. aprila u poseti Zagrebu, svratite do galerije Karas i pogledajte izložbu slika Darije Jelinčić, mlade umetnice koja svojim fotografijama pokušava da pronikne u najdublje tajne ljudske ličnosti.

Reklo bi se da je u pitanju profesionalna deformacija, jer je ova dama diplomirala sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za fotografiju se odlučuje uporedo sa studijama i upisuje je kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu.

Sudeći po onome što smo mogli da vidimo na njenoj zvaničnoj prezentaciji ovaj trud se definitivno isplatio.

Kao što i sami možete primetiti na fotografijama koje delimo sa vama, Darija je fascinirana ljudskom prirodom i kulturom. Zanima je sve – od standarnih tema poput ljubavi i psihe, pa sve do medicine, tehnologije, čak i folklora.

Svojim fotografijama ona “hvata” ne samo široki spektar ljudskih emocija, već i naša očekivanja, naša paraznoverja, naš spokoj...

Okarakterisan kao svojevrsni muzeološki pristup, Darijin umetničko-istraživački projekat nazvan “Salt” iliti “So” bavi se poslovicama, praksama i običajima koji su u bliskoj vezi sa ovim mineralom. Kombinacija terapeutskog morskog ambijenta i tradicije proizvodnje morske soli prikazana je okom umetnice koja ovom kolekcijom slavi snagu prirode ali i bojazan čoveka da neće moći skrojiti sebi sudbinu.

Bar ne onakvu kakvu je zamislio.

Bilo da ste zagledani u plavetnilo mora koje u sebi krije tone soli ili u autorku koja sopstveno telo prekriva solju ne bi li prizvala sreću – jedno je sigurno: ne možete ostati ravnodušni.

Ono što možete jeste da, podstaknuti Darijinim umetničkim radom, i sami krenete u potragu za onim što (bar za vas) so i predstavlja. Hoće li ona biti deo vaših magičnih rituala? Hoće li poslužiti za zaštitu novorođenčeta, ili ćete pak pokušati nekoga da isterate iz svog doma stavljajući mu mrvu soli ispod stolice?

Za koji god tretman da se odlučite, znajte da je so moćan dar Prirode čoveku, i da stoga, suštinski posmatrano, predstavlja simbol čovekove potrebe da uspostavi ravnotežu u svakom aspektu svog života.

Autorka ovog projekta je toga savršeno svesna. Salt – fotografije odraz su njenog nenametljivog stila koji fascinira ne samo očiglednom jednostavnošću, već i ličnom filozofijom koja je utkana u svaku od njih.

Povezane teme

17.02.2024 Lifestyle

Hotel Sintopia na Kritu: arhitektonska genijalnost u prelepom pejzažu

Ukorenjeno u filozofiji konceptualnog dizajna, renoviranje hotela Syntopia je imalo za cilj ne samo da redefiniše njegovu fizičku strukturu, već i da je transformiše u svetionik pr...

14.02.2024 Lifestyle

Spoj elegancije i divljine: jedinstveno odmaralište Jack's Camp u Bocvani

Ovo jedinstveno odmaralište predstavlja spoj elegancije i divljine, gde se svaki element pažljivo osmišljenog enterijera stapa s prirodnim okruženjem.

11.02.2024 Lifestyle

Faloria Mountain Spa Resort: nova dimenzija luksuza u srcu Dolomita

Faloria Mountain Spa Resort u Kortini d'Ampeco predstavlja vrhunac privatnosti, elegancije i luksuza

08.02.2024 Lifestyle

Plutajući +POOL bazen u Njujorku: oaza osveženja i inovativna filtracija vode

+POOL će ponuditi predah od letnje vrućine, dok će istovremeno raditi kao postrojenje za filtriranje vode koje će čistiti milion galona okolne rečne vode dnevno.

05.02.2024 Lifestyle

Hotel Nolinski Venezia: mesto gde su luksuz i istorija u savršenom skladu

Ovo remek-delo arhitekture iz 1929. godine, prožeto izuzetnom mešavinom secesije, stilske slobode i modernizma, pažljivo je restaurirano kako bi svojim gostima ponudilo samo vrhuns...

02.02.2024 Lifestyle

Restoran sa zadivljujućim pogledom na Burdž Kalifu

Sa prostranim otvorenim dvorištem sa zavidnim pogledom na Burdž Kalifu, restoran pruža toplu i privlačnu atmosferu koja je savršena za uživanje u odličnoj hrani sa prijateljima i p...

30.01.2024 Lifestyle

Otro Oaxaca: hotel koji poštuje tradiciju i promoviše održivost

Različiti elementi hotela, uključujući ciglu, crvenu zemlju iz dolina, uglačani cement, smolu, čelik, staklo, beton i reciklirano drvo, kombinuju se u cilju stvaranja jedinstvenog...

29.01.2024 Lifestyle

Terme Sveti Martin - savršeno mesto za odmor cele porodice

Svake zime tražimo načine kako da ostanemo vitalni, ojačamo naš imunitet i opustimo telo.

27.01.2024 Lifestyle

Kamion sa hranom pretvoren u očaravajući restoran od terakote, belog hrasta i maslina

Glavna karakteristika ovog restorana je prepoznatljiv blok od terakote i krovna paluba opkoljena maslinama neprimetno se stapaju sa lokalnom teksaškom atmosferom.

25.01.2024 Lifestyle

Zaljubite se ovog Dana zaljubljenih u Terme Sveti Martin - wellness resort stvoren za beg u dvoje

Najromantičniji dan u godini kuca nam na vrata i krajnje je vreme da krenete razmišljati kako da na poseban način ove godine iznenadite svoju voljenu osobu...

24.01.2024 Lifestyle

Sjoparken: spektakularno iskustvo odmora na najprirodniji način

Hotel Sjoparken je posvećen balansu, stvaranju nečega što je prirodno i jedinstveno, i što nudi spektakularno iskustvo na najprirodniji način.