El Greko i njegov rad kao inspiracija za dizajn ljupkog grčkog hotela

Više slika

Više slika

Hotel El Greco se nalazi u zapadnom delu starog grada Hanije, u istorijskoj četvrti Topanas.

U pitanju je ljupka trospratna zgrada sa podrumom i krovnom baštom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Arhitekte koje su radile na ovom projektu imale su zadatak da kompletno renoviraju i rekonfigurišu enterijer i eksterijer hotela koji je izgrađen na čak pet nivoa i ima sedamnaest (dvokrevetnih, trokrevetnih i četverokrevetnih) soba, recepciju i restoran.

Jasan uticaj kritskog slikara El Greka na estetiku i centralnu ideju dizajna hotela, u velikoj meri je odredio konačni rezultat. Glavni cilj je bio da se ponovo stvori neobična i evokativna atmosfera El Grekovih slika sa unutrašnjim prostorima inspirisanim umetnošću. Samim tim, svaka soba je dizajnirana prema specifičnoj El Grekovoj slici i karakteriše je dominantna boja koja se diskretno reflektuje na elementima nameštaja, kao što su boja uzglavlja, ogledala i slično.

Centralna šara hotela, koja se koristi u unutrašnjim i spoljašnjim dekorativnim elementima (vešalica, pregrada), ali i u detaljima nameštaja (sofa, uzglavlje, plakari) inspirisana je strukturom platna čija su prediva stvarala oblik romba koji je bio široko korišćen u venecijanskom slikarstvu, a posebno u slikama El Greka.

U pogledu filozofije dizajna, hotel je koristio polukružne elemente, koji podsećaju na ramove koje je koristio pomenuti slikar. Pojačavajući centralni koncept, uzglavlje svake sobe je napravljeno sa posebnim drvenim panelom koji podseća na slikareve poteze kistom.

Glavni elementi El Grekovog dela, intenzivne senke i naborane ivice, dekonstruisani su i korišćeni u dizajnerskom pristupu hotela i posebno su očigledni u recepciji, sa dekorativnim elementima kao što su plafonski okvir krova i izbor rasvetna tela.

Kretanju gostiju na spratovima hotela pristupilo se na osnovu ovih elemenata, korišćenjem drvenih pregrada oko glavnog stepeništa, što je stvorilo jedinstven doživljaj u kretanju i prelasku iz javnih u privatne prostore. Zadnja stanica ovog putovanja enterijerom jeste krov hotela odakle gosti mogu videti more k'o na dlanu.

Povezane teme

08.02.2024 Lifestyle

Plutajući +POOL bazen u Njujorku: oaza osveženja i inovativna filtracija vode

+POOL će ponuditi predah od letnje vrućine, dok će istovremeno raditi kao postrojenje za filtriranje vode koje će čistiti milion galona okolne rečne vode dnevno.

05.02.2024 Lifestyle

Hotel Nolinski Venezia: mesto gde su luksuz i istorija u savršenom skladu

Ovo remek-delo arhitekture iz 1929. godine, prožeto izuzetnom mešavinom secesije, stilske slobode i modernizma, pažljivo je restaurirano kako bi svojim gostima ponudilo samo vrhuns...

02.02.2024 Lifestyle

Restoran sa zadivljujućim pogledom na Burdž Kalifu

Sa prostranim otvorenim dvorištem sa zavidnim pogledom na Burdž Kalifu, restoran pruža toplu i privlačnu atmosferu koja je savršena za uživanje u odličnoj hrani sa prijateljima i p...

30.01.2024 Lifestyle

Otro Oaxaca: hotel koji poštuje tradiciju i promoviše održivost

Različiti elementi hotela, uključujući ciglu, crvenu zemlju iz dolina, uglačani cement, smolu, čelik, staklo, beton i reciklirano drvo, kombinuju se u cilju stvaranja jedinstvenog...

29.01.2024 Lifestyle

Terme Sveti Martin - savršeno mesto za odmor cele porodice

Svake zime tražimo načine kako da ostanemo vitalni, ojačamo naš imunitet i opustimo telo.

27.01.2024 Lifestyle

Kamion sa hranom pretvoren u očaravajući restoran od terakote, belog hrasta i maslina

Glavna karakteristika ovog restorana je prepoznatljiv blok od terakote i krovna paluba opkoljena maslinama neprimetno se stapaju sa lokalnom teksaškom atmosferom.

25.01.2024 Lifestyle

Zaljubite se ovog Dana zaljubljenih u Terme Sveti Martin - wellness resort stvoren za beg u dvoje

Najromantičniji dan u godini kuca nam na vrata i krajnje je vreme da krenete razmišljati kako da na poseban način ove godine iznenadite svoju voljenu osobu...

24.01.2024 Lifestyle

Sjoparken: spektakularno iskustvo odmora na najprirodniji način

Hotel Sjoparken je posvećen balansu, stvaranju nečega što je prirodno i jedinstveno, i što nudi spektakularno iskustvo na najprirodniji način.

21.01.2024 Lifestyle

Santorini zove: luksuzni minimalistički apartmani sa pogledom na more

Odmaralište savršeno oslikava harmoniju tradicije i modernog minimalizma - enterijer svakog apartmana sjedinjuje tradicionalnu kikladsku dekoraciju s modernim minimalističkim detal...

18.01.2024 Lifestyle

Novi dragulj Mediterana: The Lodge Mallorca

The Lodge Mallorca hotel pruža dobrodošlicu gostima među poljima lavande, badema i rogača, dok istovremeno očarava istorijskim šarmom Majorke.

15.01.2024 Lifestyle

Vaša sledeća destinacija: luksuzne kućice sa savršenim pogledom na čuveni zamak

Luksuzno odmaralište otvoreno je prošle zime, i predstavlja inovativni model hotelskog smeštaja po meri koji nudi savršenu fuziju modernog komfora, održivosti i bogatog nasleđa jed...