Zašto su vintidž (vintage) kuhinje tako neodoljive?

Nema sumnje da je kuhinja srce svakog doma, odnosno mesto gde provodimo više vremena nego bilo gde drugde.

Kada govorimo o dizajnu kuhinja, u poslednje vreme je primetno da se sve više ljudi odlučuje da ovom delu svog doma doda malo retro prizvuka. Danas ne postoji konkretna, konačna definicija pojma retro. U osnovi, ovaj stil se odnosi na skoro sve što je staromodno i pomalo zastarelo. Istovremeno, vintage i retro stil se na neki način preklapaju i ne postoji stroga razlika između njih.

No, dizajn vintidž kuhinje ipak zahteva nešto sofisticiraniji pristup. Važan korak ka postizanju izgleda je shvatanje da se stil odnosi na dugovečnost, kao i na pažljive, mudre izbore, odnosno vreme, dušu i strpljenje da vidimo kako stvari evoluiraju. U pitanju je jedna nadasve šarmantna estetika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a glavni saveti koje bi trebalo ispoštovati se svode na:

KORIŠĆENJE TAPETA

Tapete pokrivaju prilično veliki prostor u sobi, tako da postavljaju osnovnu atmosferu za dalji razvoj priče. Da biste stvorili vintidž vibraciju u kuhinji odlučite se za geometrijski uzorak. Takvim tapetama možete obložiti samo jedan deo zida i vaša kuhinja će izgledati još ekstravagantnije.

ŠARENI ORMARIĆI

Ormari spadaju u najfunkcionalnije komade nameštaja i ima ih dosta u kuhinji. Vintidž stil je obeležen jedinstvenim spektrom boja, kao što su plava, zelena i žuta pa tako slobodno možete prekriti svoje retro kuhinjske ormariće jednom jarkom bojom ili ih pomešati sa belom za više kontrasta.

PLOČICE SU DOBAR IZBOR

Popločavanje je dobra odluka i to ne samo za kupatila, već i za sve one koji preferiraju starinske kuhinje. Bele pločice najviše asociraju na retro stil, a istovremeno će u vaš kuhinjski prostor uneti i više svetlosti i načiniti da sve izgleda grandioznije.

OTVORENE POLICE

Otvoreno skladište je veoma zanimljiva opcija dok svoju kuhinju pretvarate u vintdiž-raj. Verovatno već imate otvorene police ili ormariće u vašoj kuhinji, samo pokušajte da sakupite neke predmete koji odražavaju ideje retro stila, na primer neke tanjire, čaše, činije, čajnike i slično.

ZAVESE I RETRO UMETNOST

Zavese su takođe značajne i vredne pažnje. Obično zauzimaju prilično veliki prostor, i ističu se po svom posebnom uzorku. Dovoljno je samo da pronađete tkaninu sa vintidž printom i da sami napravite jednu po meri svoje kuhinje. A ako ne želite da svoju kuhinju u potpunosti pretvorite u vintidž mesto, možete samo dodati nekoliko umetničkih akcenata retro stila celom dizajnu.

VINTIDŽ PRIBOR

Neke stvari za koje smatrate da su apsolutno beskorisne mogu se obojiti svežim bojama koje će značajno upotpuniti starinski dizajn. Potražite neke stare posude za duvan, korpe za povrće ili voće kako bi vaša kuhinja izgledala još “starije”. Sve što ste nekada smatrali zastarelim danas može biti sveže i moderno. Neke stare stvari kao što su kutije za cigarete i posuđe mogu stvoriti starinski izgled.

Povezane teme