Sve što treba da znate o dizajniranju kuhinje

Više slika

Više slika

Kuhinja zahteva najviše održavanja i svakodnevnu brigu, trpi najviše habanja, ima visoko važnu funkciju u našim životima - iz tog razloga, kuhinja je najvažnija i najskuplja prostorija prilikom dizajniranja doma...

Ako zamislite svoj dom kao veliku kompaniju, vaša kuhinja je u tom slučaju kancelarija izvršnog direktora. To je mesto gde se donose svakodnevne važne odluke i zadaci, za vreme doručka, u toku porodične večere ili prilikom vikend obroka. Mnogi zadaci koje treba uraditi vise na frižideru, a važni datumi su označeni na kalendaru koji se nalazi u kuhinji - tako da možemo reći da je kuhinja veoma bitna u našoj kući. To je mesto susreta i zona “saobraćaja”, tako da ako stavite važnu napomenu na kuhinjskom zidu, možete biti sigurni da će je svi videti.

Zadovoljavanje potreba za funkcionalnošću i ergonomijom je imperativ kada se projektuje kuhinja. Ponekad, pogrešno osmišljena kuhinja može izazvati teškoće u realizaciji svakodnevnih zadataka. Redizajniranje ili instaliranje nove kuhinje je veliki zadatak koji zahteva razmatranje svih aspekata. Stručna pomoć je takođe dobrodošla, ukoliko želite da vaša kuhinja zaista bude funkcionalna.

PRAVILNO PLANIRANJE JE KLJUČ FUNKCIONALNE KUHINJE


Prilikom projektovanja svoje kuhinje iz snova, koja će se savršeno uklopiti u vaš stil i način života, dobro planiranje je od ključnog značaja. Imajući jasnu percepciju vaših potreba je čvrst oslonac za početak planiranja.

Ako imate veliku porodicu i pripremate obroke svakodnevno, verovatno će vam trebati mnogo radnih površina, duplih sudopera, kvalitetnih aparata, prostrana ostava, pametno organizovana rešenja...

Kuhinja definitivno ne treba da bude predmet štednje, ona je vaš prioritet. Ali, ako ste navikli da pripremate tost za doručak ili pripremate jednostavna jela za svoje prijatelje s vremena na vreme i to je vaš kulinarski opseg, odlučite se za jednostavnije i ne tako ambiciozne kuhinjske dizajne. Razmislite o uštedi na budžetu za kuhinju i investirajte u oblastima koje su od visokog značaja za vas. Ne morate da potrošite bogatstvo na kuhinju, ako to nije važan prostor za vašu svakodnevnu rutinu. I dalje ćete imati lepu i funkcionalnu kuhinju - i neke dodatne prostore u vašem enterijeru, u kojima ćete uživati.

Razmislite da u kuhinji dodate i druge funkcije i da na najbolji način iskoristite vaš prostor. Inkorporirajte malu kancelariju, biblioteku ili kutak za čitanje. Ove male kuhinjske ideje su posebno efikasne kada postoji manjak prostora.

KUHINJSKI PODOVI

PARKET U KUHINJI

Parket je veoma važan deo koji nikada ne bi trebalo da bude predmet štednje. Jeftin pod će uskoro pokazati znake nesavršenosti i umanjiti lepotu i najlepših kuhinjskih kabineta. Važno je izabrati prave podove, jer se u kuhinji boravi često, a moguća su prosipanja i habanja.

KERAMIČKE PLOČICE

Keramičke pločice ili betonski podovi su takođe odlično rešenje, jer će dopuniti dizajn i ispuniti potrebe bezbednosti i funkcije bez prekidanja ukupnog utiska. Ukoliko vam se ne sviđaju ekscentrični dizajni i smela rešenja, držite se neutralnog parketa, prirodnog izgleda sa lepom površinom koja je otporna i sa koje se lako uklanjaju mrlje. Parket je veoma izdržljiv i izuzetno jednostavan za održavanje.

LAMINAT

Laminat je još jedna opcija za kuhinjski pod. Laminat je jeftiniji od tvrdog drveta, jednostavan je za održavanje, otporan na mrlje, a mane su ogrebotine koje se naprave vremenom.

RADNI PROSTOR U KUHINJI

 - TROUGAO

Rad u kuhinji sa trouglastim konceptom određuje efikasan raspored u kuhinji. Šporet, sudopera i frižider su tri najvažnije stavke. Koncept je zasnovan na postavljanju ove tri osnovne funkcije dovoljno blizu (ali ne previše blizu) da bi kuhinja bila efikasna, jednostavna za korišćenje, i spasila vas nepotrebnih koraka. Ove tri tačke i imaginarna linija između njih, stvaraju radni trougao. Izuzeci od ovog pravila su zidne kuhinje, gde je geometrijski nemoguće postići pravi trougao. U ovakvim situacijama, efikasnost se postiže kroz blizinu tih predmeta i njihove konfiguracije.

Postoje četiri zajednička izgleda kuhinje, a određivanje koja kuhinja je najbolja za vas je najvažniji zadatak kada se gradi ili preoblikuje vaša kuhinja.

GALIJA KUHINJA

Galija kuhinja obično se odnosi na manji i kompaktni radni prostor koji se nalazi na dva paralelna zida. Ove vrste kuhinja poboljšavaju prostor za skladištenje koje je vertikalno, tako da su kabineti obično izgrađeni do plafona. Galija raspored u kuhinji nudi visoko efikasnu funkcionalnost sa minimalnim kretanjem između jedinica, dok visoki kabineti čine opšti utisak urednim i bez prekida. Galija kuhinja završava sa poluostrvom na jednoj strani. Za najbolju efikasnost, sudopera, šporet i mašina za pranje sudova treba da budu na jednom zidu, dok frižider treba da bude na suprotnom kraju.


KUHINJA U OBLIKU SLOVA "L"

Kuhinja postavljena u obliku slova "L" najbolje odgovara malim i srednjim enterijerima. One često dolaze sa kuhinjskim ostrvom, koje uvek poboljšava ukupnu funkcionalnost i efikasnost, jer kuhinjsko ostrvo je odlična dodatna radna površina ili odličan prostor za skladištenje.

KUHINJA U OBLIKU SLOVA “U”

Kod kuhinja u obliku slova “U” svaki element radnog trougla se nalazi na njenom zidu, stvarajući odvojene radne površine. U obliku slova “U” raspored je savršeno rešenje kada postoji više kuvara u kuhinji, a odlično funkcioniše sa otvorenim prostorima.KUHINJA U OBLIKU SLOVA “G”

G - kuhinja je proširena verzija kuhinje u obliku slova “U” sa istom količinom kontra prostora i kabineta za skladištenje, ali sa priloženim poluostrvom na kraju. Poluostrvo je odlična dodatna radna ploča, magacinski prostor ili bar.

MALA KUHINJA - VELIKA LIČNOST

Male kuhinje su izazov, ali dobro planiranje i elegantan dizajn je put kojim treba ići. Koristite sav prostor koji ide do plafona. Prilagodite i organizujte unutrašnjost svojih ormara. Koristite police, neka kuhinja bude čista i sjajna, ona će izgledati prostranije i otvorenije. Koristite reflektujuće površine poput ogledala ili stakla da daju iluziju prostora. Obezbedite dovoljno svetlosti.

MEŠAJTE MATERIJALE

Mešavinom materijala, staro sa novim, klasično sa modernim, sukobom boja, pločicama koje čine da vam se vrti u glavi predstavićete svoju divlju i kreativnu ličnost koja nikada ne može biti zadovoljna običnim ili konvencionalnim. Ovakve kuhinje su muzeji zanimljivog načina života i karakterističnih likova. Njihova sposobnost u kombinovanju modernih, rustičnih i klasičnih komada stvara prelepe koncepte.

Ako niste smeli, možete kombinovati i na suptilniji način, ali dovoljno moćno da iznenadite i privučete pažnju. Možete zadovoljiti vaše potrebe za originalnošću marokanskim pločicama u kombinaciji sa savremenim kuhinjskim kabinetima, ili mešanjem modernog i vintage u neutralnim tonovima. Pronađite svoju eklektičnu interpretaciju. Budite inspirisani i otvoreni, ne postoje pravila za kreativnost.

DVA TONA U KUHINJI

Dva tona u kuhinji dodaju malo dinamike u prostoru, a ako ih usložite pravilno, oni izgledaju fantastično. Kada mešate boje, možete mešati i stilove. Dva tona čine prostor manje sterilnim i dobrodošlim i toplim, naročito ako se kombinuju sa drvetom. Poželjno je koristiti svetlije tonove na gornjim ormarima, a tamnije tonove na nižim kabinetama koji će prizemljiti ukupan utisak.

 

MATERIJAL KUHINJSKIH KABINETA

Izbor savršenih kabineta je najvažniji deo renoviranja ili izgradnje vaše kuhinje. Kabinetima definišete izgled i stil kuhinje, dok materijali određuju otpornost i trajnost. Da biste postigli balans između estetike, forme, kvaliteta i cene, korišćenje odgovarajućeg materijala je od suštinskog značaja.

Kuhinjski kabineti mogu se napraviti od tvrdog drveta, iverice, šperploče, nerđajućeg čelika ili kombinacijom nekih od njih.

Drvo je najčešći materijal za elemente u kuhinji. Svaka vrsta drveta ima svoje kvalitete i mane. Kabineti od punog drveta su skuplji, a često su zamenjeni kabinetima napravljenim od iverice ili šperploče za uštedu novca.

RADNA PLOČA

Izbor kuhinjskih radnih ploča je još jedan od važnijih zadataka pri dizajniranju kuhinje, a širok izbor na tržištu vam neće olakšati posao.

Najskuplji materijal, je definitivno Corian kamen. On omogućava bezbroj mogućnosti, jer se može oblikovati u bilo kom obliku. Tačnije, može se termički obraditi u bilo kom obliku. Debljine je 13mm i dolazi u 72 različite boje.

Granit se, zahvaljujući svojim odličnim karakteristikama, često koristi za kuhinjske površine nego bilo koji drugi materijal. Težak je, otporan, lep i uvek jedinstven. On dolazi u različitim dezenima i bojama koje čine svaki komad jedinstvenim.
Otporan je na toplotu, ogrebotine i plesni. Granit ne upija tečnost, tako da se ne prlja. I pored toga, trebalo bi da budete oprezni sa hemikalijama i agresivnim tečnostima. Najčešće je poznat po trajnosti.


Mermer je bezvremena lepotica koja nudi osvetljenost koju je nemoguće postići sa granitom. Najbolje karakteristike mermera su jedinstven i elegantan izgled kojim oplemenjuje svaki enterijer. Dok su neke vrste mermera, kao Carrara, prilično pristupačne, druge retke vrste poput Calcatta - poznat kao luksuzni kamen, su prilično skupe alternative. Mermer je mekan i prirodno hladan materijal. Vruće predmete ne treba postaviti direktno na kamenoj površini mermera, upotreba podmetača je obavezna. Mermer se mora pažljivo održavati, jer će vremenom dobiti antički izgled ili patinu koja je karakteristična za mermer.


Kvarc je jedan od najtežih materijala na zemlji, i kao takav, čini se kao odličan materijal za kuhinjske radne površine. On je otporan na grebanje i otporan na toplotu, a neporozne površine čine ga otpornim na buđ i bakterije. Dve najčešće korišćene vrste su Avaza i Silestone.

Drvene radne ploče su večni klasik i ništa nije bolje od topline drveta. Dobro se uklapaju sa svim vrstama enterijera, od klasika do krajnje minimalističkih, drvo će naći svoj put i ulepšati svaki stil. Slabe strane drveta su to što nije najotporniji materijal. Prostor oko sudopere treba držati suvim, ne bi trebalo da se koristi kao mesto za seckanje i stavljanje toplih jela direktno na njega.


Površine od nerđajućeg čelika su uglavnom izbor profesionalaca u prošlosti, ali se taj trend promenio tokom vremena zbog vrednih osobina čelika. Nerđajući čelik je sada prisutan u stambenim enterijerima kao bilo koja druga vrsta materijala. Jedna od njegovih velikih karakteristika je da može biti u jednom komadu, što rezultira čistim, besprekornim izgledom. To je bezvremeni materijal koji odgovara svakom stilu, naročito industrijskom, gde njegova oštrina ima svoju suštinu. Ima odlična antibakterijska svojstva koja su razlog zašto je ovaj materijal toliko popularan u profesionalnim kuhinjama.


Staklo je postalo veoma popularno u poslednje vreme sa novim tehnologijama koje ga čine teškim, otpornim na toplotu i mehanička oštećenja. Staklo je otporno na hemikalije. Lako može biti polirano do savršenstva. Njegova površina odražava vizuelno veći prostor i daje prefinjen i čist izgled u kuhinji.

Ako odlučite da koristite staklo u kuhinji, trebalo bi da budete prilično pedantni. Da bi se održala ta lepa reflektujuća površina mora se redovno čistiti i dobro održavati kako bi uvek bilo sjajno i blistavo.

KUHINJSKI UREĐAJI

Uređaji su srž svake kuhinje. Dobar izbor aparata će poboljšati efikasnost u kuhinji. Kvalitetni aparati su dobra investicija, a vi uvek treba da težite ka najboljem kvalitetu, ukoliko vam to vaš budžet dozvoljava. Frižider i šporet su najvažniji kuhinjski aparati koje morate dobro ugraditi, vizuelno i funkcionalno, poštujući pravila trougla. Vrata frižidera moraju se otvoriti dalje od trougla da bi se omogućilo lako kretanje.


KUHINJSKE POZADINE

Kuhinjska pozadina je veoma važan deo kada je u pitanju kombinacija boja i materijala koje ćete koristiti u vašoj kuhinji. Kuhinjska pozadina je deo slagalice koja će učiniti vašu kuhinju savršenom. Dok povezuje sve komponente, gornje i donje ormare, radne površine i podove, ona skreće pažnju na detalje.

Za najbolji efekat, izabrati korisne, ali dekorativne aparate za stavljanje u radnu površinu. Varijante kuhinjskih pozadina su brojne: keramičke pločice, inoks, staklo, staklo sa posterima, cigle... Keramičke pločice mogu biti klasičan materijal, ali ima toliko opcija da se postigne izvanredan i originalan efekat.

VEDRE BOJE U KUHINJI

Iako su monohromatske kuhinje lepo usklađene i elegantne, zašto ne razveseliti prostor jarkim bojama! To može da bude samo deo zida ili određenog uređaja, ali jarke i intenzivne boje će se izdvojiti, biće neočekivane i originalne. Osim toga, njihov vedri efekat će delovati opuštajuće kada niste u najboljem raspoloženju pogotovo ako se odlučite za žive boje poput crvene, žute ili narandžaste.


Na kraju, svaka kuhinja, čak i minimalistička, treba da odražava život i atmosferu u vašem domu.

Bez obzira koliko je savršeno napravljena i koliko ste novca uložili u kuhinju, ako je lišena života i njene suštine, onda je samo još jedan komad nameštaja.

M.L.

Povezane teme

15.11.2023 Kuhinja

Materijali za kuhinjske radne ploče koje traju

U potrazi za najizdržljivijom radnom pločom, verovatno ćete biti oduševljeni kada čujete da ne postoji samo jedna opcija materijala, već nekoliko koje treba razmotriti. To znači da...

10.11.2023 Kuhinja

Susret modernog i funkcionalnog: evo kako bi mogle izgledati trpezarije u 2024. godini

Od trendovskih dizajna trpezarijskih stolova koji redefinišu eleganciju do stolica koje oličavaju stil, uređene trpezarije u 2024. spremne su da otkriju novu eru dizajnerskih ideja...

07.11.2023 Kuhinja

5 osvežavajućih načina da unesete malo plave boje u svoju kuhinju

Plava boja u kuhinji može stvoriti osećaj svežine, prostranosti i elegancije. Plava nijansa se može uneti u ovaj deo doma na različite načine, bilo da se radi o plavim kuhinjskim o...

02.11.2023 Kuhinja

Sve prednosti i mane kuhinjskih radnih ploča od granita

Granitne ploče su klasičan materijal za izradu radnih površina, pri čemu se obično za rad uzima jedan čvrst komad kamena često bez nastavaka. Modularni granit je s druge strane jef...

30.10.2023 Kuhinja

Te divne, zelene biljke: savršen način da osvežite izgled svoje kuhinje

Vašu kuhinju možete dekorisati pomoću saksija i polica sa najboljim poklonima prirode - biljkama. Ne samo da ćete imati sveže biljke pri ruci za vaše kulinarske specijalitete, ve...

25.10.2023 Kuhinja

5 zanimljivih načina za uređenje minijaturnih kuhinja

U današnjem urbanom okruženju gde prostor postaje sve dragoceniji resurs, minijaturne kuhinje postaju sve popularnije rešenje za efikasno iskorišćavanje ograničenih kvadrata. Ovaj...

20.10.2023 Kuhinja

4 ključna saveta za sve koji žele kuhinju u modernom vintage stilu

Ukoliko želite da vaša kuhinja bude drugačija od ostalih, a da pri tom zrači toplinom i jednostavnošću, vintage stil je pravi izbor za vas. Ovaj stil dolazi u "paketu" sa unikatnim...

17.10.2023 Kuhinja

Mali vodič za odabir savršene boje za kuhinju

Vaša kuhinja je prostor koji bi trebalo da vas inspiriše da napravite što ukusnije obroke za vas i vašu porodicu. Boje u vašoj kuhinji će vam pomoći u tome, jer će uticati na vaše...

12.10.2023 Kuhinja

Najvažnija pravila za stvaranje funkcionalnih trpezarija

Dodavanje trpezarijskog dela već prilično malim urbanim stanovima, ponekada deluje kao prava ekstravagancija. Veoma je lako razumeti zbog čega većina vlasnika domova konstantno pok...

09.10.2023 Kuhinja

6 razloga zašto tamni kuhinjski ormarići možda i nisu tako loša ideja

Ima li boljeg načina da ovaj deo doma učinite smelim i lepim, nego odabirom boje koja odražava iste kvalitete? Možda biste mogli da se odlučite za savršenu nijansu, bar za početak....

04.10.2023 Kuhinja

9 načina da svoju sivo - belu kuhinju načinite lepšom i udobnijom

Ovaj spoj boja pruža bezvremenski šarm i svestranost, omogućavajući da se kuhinja lako prilagodi različitim stilovima i dekorativnim elementima. Stoga ne čudi što upravo sivo-bela...