Šta je to eklektična kuhinja i kako je opremiti da zablista?

Više slika

Više slika

Vlasnici kuća koji vole širok izbor stilova ili ne mogu da se odluče između njih mogu razmotriti preuređenje kuhinje u eklektičnom stilu...

Eklektičan dizajn je verovatno vizuelno najzanimljiviji, pa je tako i kuhinja opremljena u ovom stilu bogata bojama, šarama i teksturama iako to ne mora biti nužno pravilo koje se mora slediti. Za razliku od drugih stilova dizajna, eklektički dizajn ne prati striktno skup pravila ili trendova – to je slobodno možemo reći mešanje više različitih odvojenih stilova kako bi se stvorio jedan kohezivni,

Ovaj stil omogućava vlasnicima kuća slobodu da izraze svoju kreativnost bez pridržavanja bilo kakvih pravila dizajna. Pojam eklektike zapravo podrazumeva mešanje različitih stilova i epoha kako bi se stvorila jedna povezana celina na kraju, a karakteriše ga: mešavina starog i novog, neutralne boje pozadine, jedinstvena umetnost, upotreba različitih materijala, tekstura i uzoraka, kao i nekoliko različitih kontrasta u okviru jednog prostora.

Kada govorimo o eklektičnim kuhinjama, one ne moraju nužno biti prenatrpane i šarene (iako svakako mogu biti i baš to!) ali moraju mešati stilove kao što su vintage i moderni. Eklektičan stil ne treba mešati sa neurednim iz prostog razloga što je u ovakvoj jednoj kuhinji sve postavljeno s namerom, a ne slučajno. Jedan od ključnih elemenata ovog dizajna je kontrast koji bi trebalo da obezbede razlilčite teksture: mermer, koža, cigla, drvo, čelik, mekane tkanine i meki tepisi mogu biti deo ovog dizajna.

photo: houzz

Drugi ključni element kada su eklektične kuhinje u pitanju jeste jedan ali vredan predmet koji će se po nečemu izdvajati od ostatka “ekipe”. To može biti vaza, luster ili jednostavno komad nameštaja koji je postavljen tako da “ukrade šou”. Iako simpatičan, ovakav stil kuhinje nije nimalo naivan, pa bi svi oni koji za sebe žele da stvore baš jednu ovakvu kuhinju trebalo da bi razmotre sledeće:

Paleta boja je uvod u eklektičnu priču

Na primer, neutralna paleta sa akcentnom bojom će postaviti scenu za sve izbore dizajna za kuhinju. Tamne boje će stvoriti intrigu, a svetlije boje su smirujuće ako se mnogo toga dešava sa drugim elementima dizajna. Zbog toga je važno da se sve boje za kuhinju isplaniraju unapred kako bi konačni rezultat bio kohezivan, a ne neuredan. Zidovi treba da budu jednostavni jer služe kao pozadina za ostatak prostora. Razrađeni zidovi otežavaju unošenje drugih tekstura sa uzorkom, dok zidovi koji su jednostavno ofarbani omogućavaju drugim elementima da zauzmu centralno mesto. Jednostavno rečeno imaćete više mogućnosti da pokažete svoju kreativnost na drugim mestima ako su zidovi neutralni. I obrnuto, ukoliko želite da zidovi zauzmu centralno mesto u prostoru, onda bi ostatak kuhinje trebao biti suptilniji kako se obrasci i teksture ne bi nadmetali.

Uzorci i teksture su dobrodošli

Eklektičan dizajn uvek uključuje teksture i uzorke. Tepisi, nameštaj i jastuci mogu imati šare, kao što su geometrijski oblici, pruge ili tačke. Upotreba suprotnih šablona deo je ovog opuštenog dizajna, pa je potrebno obezbediti kontrast između uzoraka i tekstura koje se koriste za spajanje. To je ujedno i savršen način da vaš lični stil dođe do izražaja – smelo sa ekspresivnim šarama ili originalno koje se zasniva na spajanju glatkih i grubih tekstura (primera radi mermerna ploča sa tamnim drvetom). Pri spajanju svih ovih elemenata vodite računa da oni budu u skladu sa razmerom kuhinje. Iako ponavljanje šablona nije neophodno, ono itekako pomaže u definisanju prostora.

photo: houzz

Ormarići su osetljiva zona

Vlasnici kuća imaju mnogo izbora kada su u pitanju ormarići u kuhinji u eklektičnom stilu. Konačni izbor bi trebalo da bude nešto što definiše stil domaćina ili bar deluje kao kontrast u odnosu na druge elemente u prostoru. Ukoliko želite da naglasak bude na nekom drugom delu kuhinje (tipa ostrvo ili stolice) pametnije bi bilo da odaberete jednostavniji stil ormarića za pozadinsku priču. Neki pak žele da upravo ormarići iznesu klektičan stil pa mogu mešati tamnije sa belim ili dve smele boje ormara. Suprotne boje koje su uparene strateški doneće jedinstvenost kuhinji dok bi u slučaju ormarića sa staklenim prednjim vratima trebalo odabrati što šarenije i veselije predmete kako bi se postigao isti efekat.

Ostrvo mora postati centralna tačka

Ne samo što bi kuhinjsko ostrvo trebalo biti centralna točka svake kuhinje, već se ono i u ovom slučaju može iskoristiti kao element za dodavanje teksture, uzorka ili boje u prostor. Boja ostrva ne mora da bude iste boje kao i ormarići. U stvari, izbor kontrastne boje može biti posebno privlačan - odvažna boja za ostrvo, kao što je tirkizna ili jarko žuta, odgovaraće eklektičnom stilu. No, stolice bi trebalo da odgovaraju stilu ostrva kako deo kuhinje ne bi izgledao neuredno. Oni mogu imati uzorak da dodaju teksturu sobi.

Eksperimentišite sa radnim pločama

U kuhinji u eklektičnom stilu, radne ploče ne moraju biti od tradicionalnog granita ili kvarca. Drvena ploča dodaje teksturu i toplinu kuhinji, ali i kamena ploča sa uzorkom obojena nekom smelom nijansom takođe može sasvim dobro funkcionisati u eklektičnoj kuhinji. Štaviše, mnoge kamene ploče su itekako privlačne i mogu poslužiti kao savršen izbor za ovakav stil kuhinje, posebno ukoliko je njihova boja u suprotnosti sa ostatkom elemenata.

Pažljivo sa aparatima i tehnikom

Nerđajući čelik pruža neutralnu pozadinu koja se stapa sa zidovima i omogućava da stil prostora izađe na videlo. Ali odgovarajući nerđajući čelik nije jedina opcija za uređaje. Razmislite o jednom posebnom uređaju, kao što je frižider jarkih boja, a onda prateće uređaje načinite vrlo suptilnim. Radni uređaji kao što su blenderi, čajnici i tosteri nikada ne bi trebalo da se podudaraju, naprotiv! Na radnim pločama trebalo bi da se nalaze samo jedinstveni predmeti kako bi se naglasila i jedinstvenost ovog nesvakidašnjeg kuhinjskog stila.

photo: houzz

Povezane teme

12.05.2024 Kuhinja

5 pravila za stvaranje lepe i elegantne kuhinje

Bez obzira da li renovirate svoju trenutnu kuhinju ili dizajnirate potpuno novu, evo pet pravila koja treba ispoštovati kako biste postigli šik i sofisticiran dizajn kuhinje.

09.05.2024 Kuhinja

Kuhinje vedrih boja

Bez obzira da li se odlučite za osvežavajuće žute tonove, smirujuće plave nijanse ili energične narandžaste akcente, kuhinja u vedrim bojama će sigurno postati omiljeno mesto za ok...

06.05.2024 Kuhinja

Male kuhinje koje su nas oduševile svojim praktičnim rasporedom i lepim dizajnom

Male kuhinje više nisu osuđene na to da budu ružne, nefunkcionalne ili skučene prostorije. Naprotiv, one mogu postati oaze stila, praktičnosti i udobnosti.

03.05.2024 Kuhinja

Odabir najboljih boja za malu kuhinju za poboljšanje prostora i stila

Eksperimentisanje sa različitim kombinacijama boja i završnim obradama može vam pomoći da pronađete savršenu paletu koja maksimizira prostor i stil u vašoj kuhinji.

30.04.2024 Kuhinja

10 proizvoda za organizaciju kuhinje za koje niste znali da su vam potrebni

Svaki od ovih inovativnih proizvoda nudi jedinstveno rešenje za uobičajene izazove organizacije kuhinje, omogućavajući vam da maksimalno iskoristite prostor, smanjite nered i pobol...

26.04.2024 Kuhinja

10 jednostavnih ideja za uređenje kuhinje u sezoni uskršnjih praznika

Sa nekoliko jednostavnih dodataka, možete pretvoriti svoju kuhinju u očaravajuću uskršnju zemlju čuda gde se porodica i prijatelji mogu okupiti da proslave.

24.04.2024 Kuhinja

Pravila dizajna kuhinje koja nikada ne bi trebalo da prekršite

Razumevanje ovih principa je prvi korak u izradi kuhinje koja nije samo praznik za oči, već i radost za korišćenje.

18.04.2024 Kuhinja

7 uverljivih razloga da ovog proleća obojite svoju kuhinju u narandžasto

Od povećanja energije do stimulisanja apetita, otkrijte brojne koristi dodavanja dodira narandžaste boje vašem kulinarskom prostoru.

15.04.2024 Kuhinja

Otkrijte zašto su male kuhinje tako privlačne i inspirativne

Sa savršeno odabranim bojama, funkcionalnim nameštajem i detaljima, ovi kompaktni prostori postaju mesta gde se rađaju nezaboravni trenuci kulinarske kreativnosti i topline porodič...

10.04.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: najlepše moderne kuhinje

Sa svojim jednostavnim dizajnom, inovativnom tehnologijom, fleksibilnim aranžmanima, stilskim završnim obradama i održivim praksama, moderna kuhinja redefiniše način na koji zamišl...

07.04.2024 Kuhinja

Bež boja: simbol tihog luksuza u kuhinjskom prostoru

I dok neki mogu smatrati bež boju sigurnim ili dosadnim izborom, njena svestranost i bezvremenska privlačnost čine je prvoklasnim izborom u svetu enterijera.