Skandinavska trpezarija u par poteza? Da, moguće je!

Kako do skandinavske trpezarije? Lako, uz proverene savete stručnjaka koje danas delimo sa vama!

Skandinavska trpezarija je idealna za male prostore i za sve one koji traže ležerno okruženje u svom domu. Ali kako napraviti skandinavsku trpezariju? Verujemo da i ptice na grani znaju dva osnovna principa ovog stila – jednostavne forme i maksimiziranje prirodnog svetla. A koji još uslovi moraju biti zadovoljeni da biste u svom domu imali trpezariju u skandivanskom stilu?

MEKE I SVETLE BOJE

Kao glavne boje koje služe da bi okruženje izgledalo osvetljeno, koristi se paleta mekih i svetlih boja kao što su bela, siva ili pastelne boje. Ujedinite i definišite žarišne tačke prostora koristeći boju, a zatim ukrasite zidove slikama ili policama. Akcentne boje i dekorativni dodaci su obavezni, inače će cela naša trpezarija izgledati beživotno.

DRVO KAO GLAVNI MATERIJAL

Uobičajeno je da se drvo nađe kao preovlađujući materijal, možemo ga videti ne samo u nameštaju već i na podovima koji dodaju toplinu okruženju. Boja je obično prirodna ili nešto svetlijih nijansi.

PRIRODNE TEKSTURE

Pored drveta, možemo razlikovati i druge materijale za tkanine, nameštaj ili ukrase koji će pomoći u stvaranju prijatne atmosfere. Staklo pruža lakoću okolini, dok se za tapaciranje stolica, kao i za tepihe, zavese i prostirke koriste različite prirodne tkanine kao što su pamuk, vuna ili koža.

FUNKCIONALAN NAMEŠTAJ

Nameštaj ovog stila slavi ravne i jednostavne linije. Ali, određeni elementi mogu uključiti meke obline u kombinaciji sa organskim linijama. Na ovaj način dobijate čistu i funkcionalnu sobu, bez ukrasa.

UPEČATLJIVO OSVETLJENJE

Kao što znamo, osvetljenje može postati centar pažnje trpezarijskog prostora, stoga je uvek dobro imati jedan upečatljiv i moderan luster ili pak dizajnersku lampu na sredini stola kako bi se istakla ova oblast.

BILJKE, CVEĆE I UKRASI

Biljke i cveće daju svežinu i šarm prostoru. U ovom stilu vrlo je uobičajeno da ih nađete na prozorima, u uglu i posebno kao deo dekoracije trpezarijskog stola. Ukrasite svoje zidove prelepim slikama sa crno-belim frazama ili umetničkim delima smelim i zabavnim bojama.

photo source: home-designing

Povezane teme