Sjajne ideje za dizajn male kuhinje

Kada razmišljamo o dizajniranju i dekorisanju naših domova, najviše pažnje posvećujemo onim prostorijama u kojima provodimo najviše vremena…

To je sasvim logično, jer ulaganje vremena i novca u one manje korišćene prostorije često postaje luksuz koji ne može svaka osoba da priušti. Renoviranje jednog doma od temelja do krova je veoma skup proces, pa se tako fokus zadržava samo na onim najneophodnijim elementima.

Koje su to prostorije najkorišćenije u jednom domu? Verovatno bismo se svi složili da su to dnevni boravak i kuhinja, u kojoj se često nalazi i trpezarija, kao i prostor za odlaganje stvari i potrepština koje koristimo svakodnevno. U dizajnu kuhinje, postoje pravila i principi kojih bi trebalo da se držimo, ako želimo da postignemo optimalni dizajn.

Ljudi se često zavaravaju i veruju da u malom prostoru ne mogu stvoriti ništa što je na oko lepo, odnosno estetski prihvatljivo, i u isto vreme izuzetno funkcionalno. Kuhinja koja ne poseduje funkcionalnost je prostorija koja je vaša noćna mora, jer vam vaše svakodnevne obaveze i zadatke znatno otežava.

Svaka kuhinja, pa čak i ona najmanja, može biti u velikoj meri stilizovana i prilagođena željama njenih vlasnika. U našoj galeriji možete videti 18 kuhinja, koje uprkos maloj kvadraturi poseduju neverovatni stil i izgled, a u isto vreme nude vrhunsku funkcionalnost.

U principu, prilikom renoviranja ili redizajna male kuhinje, morate se držati istih pravila kao i u ostatku vašeg doma.  U malom prostoru nema mesta za predmete koji imaju čisto dekorativnu svrhu, jer oni na taj način postaju smetnja i remete sve vaše aktivnosti.

Pripremanje obroka u malenoj kuhinji je izazov sam po sebi, pa zašto biste onda sami sebi stvorili dodatni pritisak gomilajući male posude, vaze i drugu nepotrebnu dekoraciju? Kao i u svakoj drugoj prostoriji, minimalistički dizajn, pravilna upotreba boja, nameštaj sa više funkcija i modularni komadi nameštaja, daće vašoj malenoj kuhinji prostor koji vam je potreban za manevrisanje tokom pripreme vrhunskih obroka za vaše voljene.

Na kraju, ako se budete pridržavali elemenata dizajna koje možete videti u našoj galeriji, kreiraćete kuhinju koja će pored funkcionalnosti ponuditi vrhunsku estetiku, zbog čega će upravo kuhinja postati vaša nova omiljena prostorija, u kojoj ćete najradije provoditi svoje vreme, bilo kuvajući i isprobavajući nove recepte ili jednostavno uživajući u ambijentu koji ste stvorili.

N.Đ.

Povezane teme