Šik kuhinje industrijskog dizajna

Trend industrijskog dizajna, nekada ograničen na potkrovlja i preuređene fabrike, značajno je uticao na svet modernih enterijera a posebno mesto pronašao je u kuhinjama...

Šik industrijski dizajn kuhinje spaja sirove, ponekad previše krutu i hladnu estetiku industrijskih prostora sa sofisticiranim i stilizovanim elementima, stvarajući prostor koji je i funkcionalan i vizuelno privlačan. Evo kako da postignete ovaj izgled u svom domu.

IZLOŽENI ELEMENTI

U srži industrijskog dizajna je slavljenje sirovih materijala. Zidovi od cigle, čelične grede i vidljive ventilacione cevi ne treba skrivati, već ih istaknuti. Ove karakteristike daju autentičan industrijski osećaj i pružaju grub okvir u kojem prefinjeni elementi mogu da zasijaju. Ostavite zidove od cigle neokrečenim, ili ih obojite u neutralne boje poput bele ili sive kako biste zadržali njihovu teksturu dok omekšavate celokupni izgled. Ako imate sreće da imate strukturalne čelične grede, ostavite ih vidljivim. Ako ne, razmislite o dodavanju lažnih greda za industrijski dodir. Vidljive cevi mogu se ofarbati u mat crnu ili ostaviti u prirodnom metalnom stanju kako bi doprinele industrijskoj estetici.

MEŠAVINA MATERIJALA

Industrijski stil se oslanja na kontraste i igru različitih materijala. Mešanje drveta, metala i betona stvara uravnotežen i vizuelno interesantan prostor. Beton je izdržljiv i svestran. Uparite ga sa elegantnim ormarima za stvaranje upečatljivog kontrasta. Uvedite toplinu pomoću polica od recikliranog drveta, radnih stolova od bukovog drveta ili drvenog kuhinjskog ostrva. Prirodni godovi drveta pružaju lepu suprotnost tvrđim industrijskim elementima. Koristite metal za ručke ormarića, svetiljke i barske stolice. Aparati od nerđajućeg čelika takođe se savršeno uklapaju u ovaj dizajn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novy U.K. (@novy_uk)

FUNKCIONALNA OPREMA

U industrijskoj kuhinji, armature i oprema treba da budu i praktični i stilizovani. Odlučite se za komade koji imaju čvrst, dobro dizajniran izgled. Viseće lampe sa metalnim senkama, sijalice i zidne lampe u fabričkom stilu pružaju funkcionalno svetlo i pojačavaju industrijski osećaj. Umesto tradicionalnih gornjih ormarića, koristite otvorene police napravljene od metalnih cevi i recikliranog drveta. Ovo ne samo da dodaje industrijski izgled već i drži kuhinjske potrepštine na dohvat ruke. Izaberite ručke za fioke i ormariće u mat crnoj, mesinganoj ili brušenom niklu. Tražite jednostavne, robusne dizajne koji naglašavaju funkcionalnost.

PALETA BOJA

Industrijski stil često koristi neutralnu paletu boja sa nijansama sive, crne, bele i braon. Ove boje stvaraju kohezivnu i mirnu pozadinu. Držite se osnove u sivim i belim nijansama. Koristite različite nijanse i teksture za dodavanje dubine. Uvedite suptilne naglaske boja kroz dodatke, biljke ili umetničke radove. Zemljani tonovi poput rđavo crvene, senf žute ili maslinasto zelene dobro funkcionišu.

DODACI I DEKOR

Završni detalji u šik industrijskoj kuhinji su priča o ravnoteži - mešanju tvrdog sa mekim, starog sa novim. Uključite vintage predmete poput starinskih vaga, retro sata ili industrijskih barskih stolica za dodavanje karaktera. Mekani tekstili poput tepiha, zavesa ili tapaciranih stolica mogu omekšati celokupan izgled i dodati udobnost. Biljke takođe mogu uneti život u industrijsku kuhinju. Koristite metalne ili betonske saksije kako biste ostali u skladu sa temom.

PRAKTIČAN RASPORED

Na kraju, imajte na umu da je industrijska kuhinja pre svega funkcionalan prostor. Osigurajte da je vaš raspored praktičan i efikasan, sa svim što vam je potrebno na dohvat ruke. Održavajte dobar protok između šporeta, sudopere i frižidera, i iskoristite svaki centimetar prostora mudro. Uključite pametna rešenja za skladištenje poput polica, visećih nosača za šerpe i dubokih fioka.

Šik industrijski dizajn kuhinje je savršena kombinacija sirovog i prefinjenog, idealna za stvaranje prostora koji je i praktičan i stilizovan. Prigrlite kontraste i slavite nesavršenosti. Na kraju krajeva, to je ono što čini industrijski dizajn tako jedinstvenim i očaravajućim!

Povezane teme

02.06.2024 Kuhinja

Elegantna bela kuhinja

Bela kuhinja je simbol čiste elegancije i bezvremenske lepote. Dizajnirati takav prostor zahteva pažljivo razmatranje boja, materijala i detalja kako bi se postigla harmonija i sof...

30.05.2024 Kuhinja

Dizajnirajte i organizujte kuhinju sa stilom

Ako se vaša kuhinja krije ispod gomile koječega (što vam i treba i ne treba), pretvorite je ponovo u mesto koje je nekad bila, tako što ćete svu tu gužvu lepo organizovati na poseb...

27.05.2024 Kuhinja

Pravilno kreiranje kuhinje u potkrovlju

Kuhinja smeštena u potkrovlju mora biti funkcionalna i gostoljubiva kopozicija, čak i onda kada je veoma mala.

24.05.2024 Kuhinja

Transformišite svoju kuhinju stilskim pločicama koje su i lepe i praktične

Sa širokim izborom materijala i šara, ove pločice dodaju teksturu, boju i vizuelni interes prostoru, čineći vašu kuhinju funkcionalnom i estetski privlačnom.

18.05.2024 Kuhinja

Zeleni kuhinjski ormarići: savršen način da oplemenite izgled svoje kuhinje

Zeleni kuhinjski ormarići nude harmoničan spoj održivosti i stila. Izrađeni od ekološki prihvatljivih materijala poput recikliranog drveta, bambusa ili drveta, ovi ormarići minimiz...

15.05.2024 Kuhinja

Kreativne kuhinje

Ukoliko ste možda ljubitelj knjiga, zašto recimo ne biste razmišljali u pravcu pravljenja kuhinje koja ujedno može da posluži i kao dodatni prostor da na kreativan način odložite v...

12.05.2024 Kuhinja

5 pravila za stvaranje lepe i elegantne kuhinje

Bez obzira da li renovirate svoju trenutnu kuhinju ili dizajnirate potpuno novu, evo pet pravila koja treba ispoštovati kako biste postigli šik i sofisticiran dizajn kuhinje.

09.05.2024 Kuhinja

Kuhinje vedrih boja

Bez obzira da li se odlučite za osvežavajuće žute tonove, smirujuće plave nijanse ili energične narandžaste akcente, kuhinja u vedrim bojama će sigurno postati omiljeno mesto za ok...

06.05.2024 Kuhinja

Male kuhinje koje su nas oduševile svojim praktičnim rasporedom i lepim dizajnom

Male kuhinje više nisu osuđene na to da budu ružne, nefunkcionalne ili skučene prostorije. Naprotiv, one mogu postati oaze stila, praktičnosti i udobnosti.

03.05.2024 Kuhinja

Odabir najboljih boja za malu kuhinju za poboljšanje prostora i stila

Eksperimentisanje sa različitim kombinacijama boja i završnim obradama može vam pomoći da pronađete savršenu paletu koja maksimizira prostor i stil u vašoj kuhinji.

30.04.2024 Kuhinja

10 proizvoda za organizaciju kuhinje za koje niste znali da su vam potrebni

Svaki od ovih inovativnih proizvoda nudi jedinstveno rešenje za uobičajene izazove organizacije kuhinje, omogućavajući vam da maksimalno iskoristite prostor, smanjite nered i pobol...