Saveti i ideje za pravilno organizovanje kuhinjskih polica

Dobra postavka stvari može da ulepša ili pokvari vaš prostor za kuvanje, ali kada je u pitanju pravilno organizovanje kuhinje stvari mogu postati prilično nezgodne...

Korisnost je često prioritet, dok stil zauzima pozadinski deo priče kada je opremanje kuhinje u pitanju. Ali to ne mora uvek biti pravilo. Bez obzira da li pokušavate da otkrijete najbolji način za čuvanje začina ili samo istražujete različite načine stilizovanja vaših radnih ploča, uvek je dobro iskoristiti sve ormare, fioke, a posebno police i to na milion (kreativnih) načina.

Da budemo precizniji, police svih oblika i veličina su savršen dokaz da dizajn i funkcionalnost mogu koegzistirati u harmoniji. Zapravo, otvorene police su poslednjih godina postale prilično popularne u kuhinjama, ali to ne znači da je njihovo pravilno oblikovanje uvek lako. Večita dilema sa kojom se sreću svi oni koji su sebi pribavili jedan adekvatan model glasi: kako rasporediti stvari na njima a da se pritom ne stvori zbrka i nered?

Za početak, potrudite se da vam svakodnevne stvari budu pri ruci. Osim ako nemate beskrajno skladište, vaše kuhinjske police neće biti isključivo dekorativne već će morati da drže i neke svakodnevne predmete. Počnite da punite svoje police tanjirima, činijama ili staklenim posuđem koje želite da prikažete, pazeći da su pritom sve te stvari lako dostupne. Dobar pristup je složiti slične predmete zajedno ali tako da polica ne izgleda prenatrpano.

Možda ćete želeti da izvučete i neke veće komade za serviranje, a kao bonus, verovatno ćete ih koristiti češće nego kada su bili spremljeni u ormariću. I nemojte previše brinuti za prašinu u ovom delu kuhinje, jer što se stvari češće koriste i rotiraju to će i prašina biti manji problem.

Takođe, potrudite se da svojim zidovima dodate vertikalne slojeve. Kada su vaši predmeti za svakodnevnu upotrebu postavljeni, možete početi da ispunjavate prostor i donosite visinu knjigama ili postoljima za posluživanje. Ovo je odličan način da podignete gomilu niskih činija ili privučete pažnju na neki posebno lep predmet. Dok postavljate veće komade, pomerajte se cik-cik da bi police izgledale uravnoteženo.

Jedan od boljih trikova za dizajniranje polica u kuhinji jeste i postavka drvenih dasaka ili malih umetničkih dela iza glavnih predmeta (na primer, prozirnog staklenog posuđa) ili duž pultova ispod polica za dodatnu boju, teksturu i visinu. Ako imate potpuno belo posuđe, dodavanje nekoliko ručno rađenih keramičkih, drvenih ili tkanih komada uneće malo dinamičnosti na vaše police.

Na kraju, potrudite se da u svoju kuhinju unesete malo života i to u vidu začinskih biljaka. Osim što su odličan izvor zelenila, ove biljke će i dugo trajati ukoliko ih postavite u vazu sa vodom. Jedino što ovim biljkama trebate obezbediti jeste mesto na polici koje je osunčano tokom većeg dela dana a one će vam zauzvrat darovati neophodnu razigranost i svežinu.

Povezane teme