Prednosti i mane korišćenja tapeta u kuhinjskom prostoru

Upotreba tapeta za dekor savremenog doma, napravila je veliki zaokret kada je u pitanju kuhinjski prostor...

Ovaj retro stil vratio se na velika vrata i sve je popularniji pri uređenju šireg sprektra prostorija. Nisu čak u pitanju ni samo akcentni momenti, već i kompletne prostorije obavijene tapetama, pa čak i plafoni. Međutim, da li ste imali priliku da ih primetite u kuhinjama?

U modernom dizajnu kuhinje, tapete su postale sveprisutni element koji daje originalnost, toplinu i estetski momenat prostoru koji često predstavlja srce doma. Kuhinjske tapete pružaju priliku za kreativno izražavanje i personalizaciju prostora, dodajući notu boje, uzorka i stila. Njihova upotreba nije ograničena samo na dekoraciju, već mogu i funkcionalno doprineti prostoru, pružajući zaštitu od prskanja vode, masnoća ili drugih svakodnevnih nečistoća.

PREDNOSTI KORIŠĆENJA TAPETA U KUHINJI

Ako koristite pločice u kuhinji kao vid pozadine, to može da bude vrlo zahtevan i skup posao. S druge strane, ako odaberete tapete, imate ujedno zanimljiviju, isplativiju i bržu opciju dekora vaših zidova. Da biste postavili tapete, ne morate biti majstor niti moler, uz toliko mnogo DIY tutorijala.

Osim toga, tapete je daleko lakše ukloniti nakon izvesnog vremena i staviti nove, što može promeniti kompletan utisak koji ostavlja vaša kuhinja. Ne treba da brinete zbog vode u kuhinji, u krugu sudopere, jer danas na tržištu postoji veliki broj vodootpornih i perivih tapeta. A ako želite da ih dodatno zaštitite, akril ili staklo su opcije koje imate na raspolaganju. Pri korišćenju pločica ponekad je teško stvoriti željeni utisak, dok sa tapetama imate daleko širi spektar opcija izražavanja.

MANE KORIŠĆENJA TAPETA U KUHINJI

Glavni nedostatak tapeta je njihovo čišćenje, ako ih niste zaštitili staklom. Iako vodootporne, nemaju baš velike šanse protiv tvrdokornih mrlja i masnoće. S druge strane, kada preko njih postavite staklo morate biti zaista istrajni u njegovom svakodnevnom čišćenju, jer znate i sami da se na staklu vidi i najmanji otisak.

Ako imate decu, vaše šarene tapete će im biti poziv da i sami "ukrase" zidove. A ako ste još pri tom odabrali neki intenzivan i živopisan otisak, može vam postati vrlo naporno da boravite u takvom okruženju iz dana u dan.

U galeriji vas čeka 10 zanimljivih ideja za dekoraciju kuhinje tapetama...

Povezane teme

22.02.2024 Kuhinja

5 boja koje će vašu kuhinju učiniti lepšom i prijatnijom

Ambijentalno osvetljenje, lepi ormarići i veliki šporet - ovo je uglavnom dobitna kombinacija kada je dizajniranje lepe i udobne kuhinje u pitanju. Ali, da li ste nekad razmišljali...

19.02.2024 Kuhinja

8 grešaka zbog kojih su zažalili svi koji su brzopleto renovirali svoju kuhinju

Kada su u pitanju takozvane nadogradnje kuhinje, ne ispadaju sve ideje baš tako dobro u praksi. Možete li pretpostaviti o kojim se to idejama radi?

16.02.2024 Kuhinja

Evo kako možete biti sigurni da ste odabrali pravu boju kuhinjske ploče

U trenucima kada stvaramo ili renoviramo kuhinju, odluka o boji radnih ploča postaje ključna tačka u kreiranju harmoničnog i estetski privlačnog prostora.

13.02.2024 Kuhinja

Korišćenje ogledala u kuhinji: zvuči čudno, ali zaista funkcioniše!

Postavljanjem ogledala na strateškim mestima, poput zidova iznad radnih površina ili u blizini prozora, možete povećati osećaj otvorenosti i dodati moderni sjaj vašem kulinarskom p...

10.02.2024 Kuhinja

Kako odabrati lepe i praktične zavese za kuhinju?

Zavese su veoma važne prilkom dekoracije vaše kuhinje, i upravo je to ono što treba da da uzmete u obzir, ako želite da vaša kuhinja izgleda dobro.

04.02.2024 Kuhinja

4 saveta koji će vam pomoći da napravite udoban trpezarijski kutak u kuhinji

Ovaj prostor može poslužiti kao savršeno mesto za okupljanje porodice, bilo da se radi o jutarnjoj šoljici kafe ili dečjem domaćem zadatku posle škole.

01.02.2024 Kuhinja

Kič je ponovo u modi, a ove kuhinje su dokaz za to!

Kada je u pitanju dizajn enterijera, radi se o maksimalističkom stilu koji spaja nespojivo, odnosno kombinuje neočekivane stavke - poput uparivanja sukobljenih boja, uzoraka i teks...

29.01.2024 Kuhinja

5 saveta za korišćenje narandžaste boje u kuhinji

Narandžasta je boja koja budi čula i podstiče apetit, stvarajući okruženje u kojem se hrana priprema s ljubavlju i gde se porodica i prijatelji okupljaju s osmehom na licu.

26.01.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: bezvremenske sive kuhinje u punom sjaju

Ova neutralna nijansa donosi dozu elegancije, modernosti i topline u kulinarski prostor, pa je stoga savršen izbor za sve one koji u ovom trenutku razmišljaju o renoviranju svoje k...

23.01.2024 Kuhinja

Neodoljiva i suptilna boja lavande u modernoj kuhinji

Kada se mudro koristi u kuhinjskom dekoru, boja lavande može transformisati prostor, dodajući mu suptilnu notu luksuza.

20.01.2024 Kuhinja

8 malih ali efikasnih promena koje će osvežiti izgled vaše kuhinje u novoj godini

Postoji mnogo malih promena koje možete da napravite u svojoj kuhinji, a koje će svakako imati veliki uticaj na ovaj deo vašeg doma.

17.01.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: 20 prelepih kuhinja sa izloženim drvenim plafonskim gredama

Izložene grede u kuhinji mogu odgovarati bilo kom stilu dekora od seosokog, preko modernog, pa sve do minimalističkog, glam, art deco i shabby chik.

14.01.2024 Kuhinja

5 ključnih aspekata koje treba razmotriti pri izboru radnih ploča za vašu kuhinju

Izbor radnih ploča može biti težak proces - postoji mnogo stvari koje treba razmotriti, i nažalost, mnogo mesta gde možete pogrešiti.

11.01.2024 Kuhinja

Zašto žuta možda baš i nije najbolja boja koju možete odabrati za svoju kuhinju?

Živahan intenzitet žute, posebno, može doprineti preterano energičnoj ili haotičnoj atmosferi. Uzimajući u obzir da je kuhinja središte aktivnosti, cilj je da se stvori prostor koj...

08.01.2024 Kuhinja

5 pametnih saveta za bolju organizaciju kuhinje

Važnost organizacije kuhinje ogleda se u olakšavanju svakodnevnih aktivnosti, bilo da je reč o pripremi obroka, skladištenju namirnica ili čišćenju prostora.