Moderne trpezarije postaju sastavni deo kuhinjskog prostora

Više slika

Više slika

Ovi stručni saveti će vam pomoći da dizajnirate moderan, udoban i funkcionalan trpezarijski prostor.

Uprkos uvreženom mišljenju, rpezarije nisu tako lake prostorije za opremanje. U pitanju su često nezgodni prostori koji zahtevaju savršenu ravnotežu između funkcije i forme, a da se pritom nimalo ne naruši izgled enterijera. Namerno kažemo enterijer, a ne trpezarija, jer su ove sobe danas postale sastavni deo dnevnih boravaka ali i kuhinja.

Ako počinjete potpuno od nule sa svojom trpezarijom, pre nego što pređete na šeme boja i šare tapeta, zapitajte se koja je glavna funkcija sobe? U suštini, morate da odlučite ko, kako i kada će koristiti prostor i dozvoliti da te odluke diktiraju nameštaj koji odaberete, šemu boja i raspored. Šta god da radite, uvek imajte na umu ukupan izgled i osećaj prostora a zatim utvrdite glavne akcente - ponekad to mogu biti rasvetna tela, ponekad nameštaj a ponekad i nešto krajnje jednostavno poput boje zidova.

Možda se držite podova koje ste nasledili, ali bez obzira na njihovu praktičnost, podovi u trpezariji su ključni element da biste bili sigurni da sve dobro funkcioniše. Pod u trpezariji ne samo da bi trebalo da izgleda lepo, već mora da bude i izdržljiv jer se radi o prostoru koji je prilično prometan a pritom podložan iznenadnim mrljama. Dakle, kada je u pitanju odabir podnih obloga za vašu trpezariju, tri su glavne stvari koje treba uzeti u obzir: stil i dizajn, izdržljivost i lakoća čišćenja.

Sledeća stavka na koju bi valjalo obratiti pažnju jeste detaljno planiranje osvetljenja trpezarije. To je zaista važan element koji će postaviti ton za celu sobu. Želite da budete sigurni da ima dovoljno svetla tako da vaši gosti ne izgledaju kao da sede u pećini, ali i dalje želite da se prostor oseća sjajno i ambijentalno. Odlučite se za mnogo izvora svetlosti - luster ili privezak izgledaju divno iznad trpezarijskog stola, čineći ga jasnom žarišnom tačkom sobe, ali dodajte svetla i oko ivica sobe i u nivou očiju u obliku lampi ili svetiljki.

Sa praktičnih aspekata dizajniranja trpezarije prelazimo na zabavnije i kreativnije odluke. Prva stavka je boja. Šema boja za trpezariju koju odaberete će upotpuniti ukupan osećaj koji želite da stvorite u prostoriji – da li želite da je tamno i raskošno, ili svetlo i prozračno? Ove odluke će se svesti na to koliko često koristite sobu i u koje doba dana. Primera radi, ako trpezariju najčešće koristite u vreme doručka, svetle, neutralne boje bi mogle biti pun pogodak.

Trpezarijski sto i stolice su ključni deo dizajna trpezarije, zbog toga bi trebalo dobro razmisliti o obliku i veličini nameštaja koji će najbolje odgovarati vašem prostoru. Na vama je da vodite računa o razmeri jer - budimo realni - ne želite da mali sto deluje kao mrvica u velikoj trpezariji i obrnuto. Ako je vaša trpezarija mala, važno je uzeti u obzir i druge komade nameštaja i sedišta, a možda biste takođe želeli da uzmete u obzir i aspekt povezanosti sa dnevnim boravkom ili kuhinjom.

U velikoj kuhinji, možda ćete želeti da postignete udobnost tako što ćete trpezarijski prostor postaviti u jedan ugao - mešajući kružni sto sa nekoliko stolica i ugaonom garniturom. Tada imate prostora za potencijalno dodavanje još jednog prostora za sedenje u vidu šanka koji može delovati kao zasebna, funkcionalna zona u istoj prostoriji.

Bilo kako bilo, najbolji raspored za trpezariju zavisiće od veličine vaše sobe i atmosfere koju želite da kreirate. Ako želite da budete elegantni i formalni, preporučujemo vam da bude jednostavno sa dugačkim pravougaonim stolom i udobnim stolicama. Razmislite i o postavljanju konzolnog stola na jedan kraj sobe i dodajte nekoliko visokih lampi da biste stvorili simetričan osećaj koji uvek dodaje dodatnu eleganciju.

Na kraju, ne zaboravite da unesete i malo svog ličnog stila u dizajn trpezarije. Galerijski zidovi, veliko umetničko delo, zanimljive tkanine, šarene zavese i tepisi - sve su to sitni detalji koji čine veliku razliku.

Povezane teme

04.04.2024 Kuhinja

Mali trikovi za uređenje kuhinje u koje se kunu dizajneri

Dizajneri enterijera su majstori u stvaranju prostora koji istovremeno odražavaju stil i praktičnost. Njihovi mali trikovi za uređenje kuhinje postaju tajno oružje za svakog vlasni...

01.04.2024 Kuhinja

Saveti za stilizovanje i održavanje plutajućih polica u kuhinji

Za razliku od konvencionalnih ormarića koji mogu učiniti da se prostor oseća skučenim, plutajuće police donose osećaj otvorenosti, čineći kuhinju većom i privlačnijom.

29.03.2024 Kuhinja

Nekoliko dobrih načina da oživite svoju crnu kuhinju

Crna boja ima moć da transformiše prostor i donese jedinstvenu atmosferu koja privlači pažnju i naglašava stil i karakter prostora.

26.03.2024 Kuhinja

Lepota pastelnih tonova u modernoj kuhinji

Nežni tonovi poput bledo roze, mint zelene, svetlo plave ili pastelno žute mogu transformisati atmosferu kuhinje, čineći je svetlijom i prostranijom.

23.03.2024 Kuhinja

Dizajnirajte savršenu malu kuhinju prateći ove savete

U slučaju da imate ograničenje u pogledu kvadrature stana i možete da imate samo mali prostor za kuhinju, trebalo bi da se najpre usredsredite na funkciju, a tek onda da se fokusir...

20.03.2024 Kuhinja

6 boja koje definitivno treba isprobati u kuhinji ovog proleća

Boje kuhinje za 2024. su i smele i mirne, upečatljive, ali umirujuće. A tu su i prelepi svetli tonovi za odvažnije među nama i utešne neutralne za kuće u klasičnom stilu.

17.03.2024 Kuhinja

5 super cool ideja sa Instagrama za savršen izgled kuhinje

Bez obzira da li želite da osvežite izgled postojeće kuhinje ili potpuno promenite njen dizajn, ove ideje će vam pružiti korisne smernice i inspiraciju za vaš budući projekat renov...

14.03.2024 Kuhinja

6 jednostavnih načina da brzo osvežite izgled svoje male kuhinje

Ponekad je dovoljno organizovati samo jednu fioku, zameniti nekoliko stvari u ostavi ili nabaviti nekoliko novih kuhinjskih krpa, a sve to može biti izvodljivije od temeljnog čišće...

11.03.2024 Kuhinja

Dizajniranje male kuhinje: ideje, saveti i inspiracija za efikasan i elegantan prostor

Uprkos ograničenom prostoru, postoji mnogo načina da se stvori funkcionalna i estetski privlačna kuhinja koja odražava lični stil i zadovoljava sve potrebe domaćinstva.

08.03.2024 Kuhinja

Od izdržljivih pločica do toplog drveta: 8 najboljih opcija za podove u kuhinji

Bilo da preuređujete postojeću ili gradite potpuno novu kuhinju, odabir pravog poda je ključan korak kako biste postigli savršenu kombinaciju funkcionalnosti i estetike.

05.03.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: kuhinje u kojima dominira drvo

Sa svojom bogatom teksturom i toplim tonovima, drveni elementi donose osećaj topline i udobnosti koji često nedostaje drugim materijalima.