Ako ste se ikada pitali koje su to prednosti i mane kuhinje na otvorenom, danas sa vama delimo zaključke do kojih smo došli istraživanjem ove teme.
Kada je u pitanju kuvanje, većina obroka koje obično pravite unutra se takođe mogu kuvati u kuhinji na otvorenom - a vaša omiljena hrana može čak imati bolji ukus kada se priprema na spoljnim uređajima. Primera radi, uz ukusne arome i samo malo angažmana, roštilj može dodati potpuno novi element vašim uobičajenim obrocima.
Ali, kuvanje na otvorenom nije ograničeno na jednostavno roštiljanje za vreme praznika na koje je većina nas navikla. Moderne kuhinje specijalno dizajnirane za popločani deo dvorišta mogu imati visokotehnološke uređaje i sofisticirane komponente za stvaranje luksuznog prostora koji se lako koristi za opušteniji život na otvorenom.
Pre nego što se odlučite za neku spoljnu varijantu na svom imanju, razmotrite sledeće savete za dizajn i pametno planiranje kuhinje koja najbolje odgovara potrebama vaše porodice.
Vrste kuhinja na otvorenom
U osnovi, kuhinja na otvorenom može da sadrži roštilj i komponente kao što je otvoreni bar koji služi kao pult. Prvo odlučite da li želite potpuno funkcionalnu kuhinju ili neku jednostavnu postavku, a zatim odredite šta vam je neophodno a šta pogodno, te da li vaš budžet dozvoljava neke ekstravagantnije dodatke.
Procenite raspoloživi prostor
Ako živite na prostranom imanju, pobrinite se da ne morate mnogo da hodate do prostora koji ste predvideli za postavku roštilja. Većina dvorišta je manja, što predstavlja manje izbora za lokaciju roštilja i spoljne kuhinje. Srećom, čak i male kuhinje na otvorenom mogu pružiti mnogo opcija u pogledu uređaja, vodovoda i prostora za radnu površinu.
Izaberite između trajnih i prenosivih opcija
Ako planirate da se preselite u narednih nekoliko godina, najbolje je da opremite svoju spoljnu kuhinju uređajima i elementima koji mogu da se kreću zajedno sa vama. Na primer, samostalni roštilj se može upariti sa prenosivim kolicima, kao i sve „uradi sam“ varijante pultova ili kuhinjskih ostrva. Odredite pogodnu i bezbednu lokaciju, a zatim počnite da razmišljate o materijalima koji se usklađuju sa spoljašnjošću vašeg doma i koji su vam lako dostupni.
Razmislite o svom stilu kuvanja
Odredite svoj omiljeni stil i način kuvanja na otvorenom. Da li volite ribu na žaru ili hamburger pečen na roštilju? Šta je sa picom kuvanom u pećnici na otvorenom? Kuhinja na otvorenom može uključivati bilo šta od roštilja na gas, propan, električni ili drveni ugalj do raznih pećnica, šporeta i roštilja. Važno je da odlučite da li ćete hranu spremati napolju ili ćete se zadovoljiti pripremanjem obroka u zatvorenom prostoru pre nego što ih iznesete na posluženje.