Vratite stari sjaj svom trpezarijskom stolu uz ovu jednostavnu "uradi sam" ideju

Kupovina novog nameštaja je nešto što verovatno ne radite tako često…

Novi komadi nameštaja često umeju da budu jako skupi, a ponekada ne možete da pronađete nešto što baš vama odgovara pa vam ostaju dve opcije. Prva je da se zadovoljite nekim lošijim izborom koji ćete opet skupo platiti, a druga je da nastavite da koristite komad koji imate u svom domu, koji vam verovatno svojih pohabanim izgledom svakodnevno bode oči.

Pa, ipak postoji i treća opcija – restauracija starog nameštaja! Mi vam ovog puta predstavljamo jednostavno uputstvo za farbanje trpezarijskog stola, koji će nakon završenog rada izgledati kao nov. Transformisanje starog stola, koji ima ispucale delove i izbledelu farbu je mnogo lakše nego što vam se čini. Sve što vam je potrebno je jedno slobodno popodne i pažnja koju ćete posvetiti detaljima. Ako sve uradite po uputstvu i pažljivo, dobićete komad nameštaja koji će ulepšati vašu kuhinju i trpezariju, kao da ste kupili nov!

Šta vam je potrebno:

  • Šmirgla – srednja i fina

  • Maska za lice

  • Skidač sjaja

  • folija

  • Prajmer – potražite vrstu koja se koristi za laminirani nameštaj

  • Lateks farba – idealna bi bila sjajna ili polu-sjajna jer se lakše čisti

  • Valjak

  • Četka za farbanje

  • Krpe

Započnite ceo postupak šmirglanjem vašeg stola šmirglom srednje jačine, vodeći računa da uklonite sve ogrebotine i pukotine. Obavezno nosite masku za lice, kako biste se zaštitili od prašine i drugih alergena koji tim putem nastaju. Ako je sto farban sredinom dvadesetog veka, obavezno proverite da li farba kojom je obrađen sadrži olovo. Ako sadrži, šmirglanje obavite na terasi ili napolju, kako biste izbegli bilo koji kasniji kontakt sa njom.

Zatim, obrišite vaš sto skidačem sjaja kako biste uklonili svu prašinu koja je nastala tokom procesa šmirglanja. Potom nanesite sloj prajmera. Za ovaj korak možete koristiti valjak za farbu. Obavezno pratite uputstva koja se nalaze na flaši prajmera koji ste kupili, kako bi se on pravilno osušio i kako biste pravilno naneli drugi sloj.

Zarad lakšeg čišćenja, posudu sa prajmerom obložite aluminijumskom folijom. Nemojte nanositi prajmer iz više poteza, jer ćete na taj način početi da skidate farbu sa površine. Nakon što se prvi sloj dobro osušio, nanesite drugi sloj. Za tamniji nameštaj možete koristiti prajmer na bazi laka, jer će tako farba moći boje da prione na površinu stola.

Sada sledi ponovo šmirglanje. Ovog puta, koristite svoju finu šmirglu, pređite čitav sto i potom ga obrišite kako biste uklonili bilo koju prašinu. Tek kada se uverite da je površina čista, nanesite prvi sloj farbe koristeći valjak. Vodite računa o kapljicama ili tragovima boje. Pratite uputstva koja se nalaze na farbi, kako biste joj dali dovoljno vremena za sušenje.

Nakon farbanja, finom šmirglom pređite čitavu površinu stola, i potom ga obrišite kako biste uklonili prašinu. Zatim nanesite drugi sloj farbe. U zavisnosti od boje, možda će vam biti neophodan i treći sloj. Kada se sto osuši, proverite da li je čitav sto prekriven farbom ravnomerno, i u zavisnosti od rezultata nanesite treći sloj. Četkom za farbanje popunite i detaljno ofarbajte nogare i sitnije delove stola. Sačekajte da se osuši i očistite ga sredstvom za održavanje nameštaja.

To je to! Dobili ste novi-stari trpezarijski sto, za veoma malu sumu novca!

Povezane teme

16.02.2024 Ideje

Lako, a praktično: uradi - sam prenosivi rešo od konzerve

Aluminijum, najlakši od svih metala, je ključni materijal u proizvodnji ambalaže za napitke, a danas ćemo ga ponovo iskoristiti kako bismo stvorili prenosivi rešo.

13.02.2024 Ideje

Lepa i praktična: uradi sam dekorativna lampa napravljena od papira

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efektan projekat omogućava vam da izrazite svoju maštu i stvorite jedinstvenu dekoraciju koja će služiti i kao funkcionalan dodatak domu.

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.

20.01.2024 Ideje

Od dnevne sobe do garderobera: elegantne i jednostavne ideje za moderan izgled doma

Naši enterijeri mogu imati ogroman uticaj na našu psihu, pa je zbog toga odabir prave kombinacije boja, nameštaja i tekstura izuzetno važan i sastavni deo dekoracije svakog moderno...