Vratite srebrnim ukrasima stari sjaj uz pomoć ove jednostavne ideje

Tražite potpuno prirodno rešenje da srebrni ukrasi u vašem domu ostanu sjajni i bez mrlja?

Ovaj jednostavan recept koji uključuje samo nekoliko sastojaka može biti baš ono što ste oduvek tražili. Poput magičnog štapića za čišćenje, ova zanimljiva kombinacija čini da mrlje brzo nestanu pred vašim očima. Dakle, kako prirodnim putem očistiti srebro, ali zaista očistiti?

Soda bikarbona je ključna za ovu jednostavnu i brzu metodu za čišćenje srebrnog posuđa. Kada se kombinuje sa ostalim sastojcima, voda aktivira sodu bikarbonu i započinje proces uklanjanja mrlja sa posuđa i svih drugih srebrnih ukrasa koje imate u svom domu.

Potrebno vam je:

  • Aluminijumska ili staklena tepsija
  • Aluminijumska folija (ako koristite staklenu tepsiju)
  • 1 šolja ključale vode
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 kašika morske soli
  • 1/2 šolje belog sirćeta
  • Klešta (za uklanjanje srebrnog pribora iz ključale vode)
  • Krpa za poliranje

Srebrne predmete možete lako očistiti uz pomoć aluminijumske folije i sode bikarbonephoto: iStock

Postupak čišćenja:

Zagrejte vodu do ključanja. Ako koristite staklenu tepsiju, obavezno je pokrijte slojem aluminijumske folije kako biste imali gde da uhvatite mrlje koje su uklonjene sa vašeg srebrnog posuđa.

Dok čekate da voda proključa, pomešajte suve sastojke u šerpi. Zatim polako sipajte sirće, izazvaćete blagu reakciju, pa sipajte pažljivo! Srebro je moguće očistiti bez dodavanja sirćeta, ali sirće će dramatično ubrzati proces.

Sipajte ključalu vodu, a zatim stavite srebro u šerpu, pazeći da svaki komad dodiruje foliju. Pokušajte da ne dozvolite da se nijedan od delova preklapa. Ovo bi trebalo da traje samo oko 30 sekundi, ali ako imate jako zatamnjene komade, možda ćete morati da ih ostavite nekoliko minuta duže.

Upotrebite klešta da izvadite srebrninu i uklonite preostale mrlje tako što ćete ih ispolirati krpom. Zatim, pogledajte duboko u svoje sjajno srebro i divite se pametnoj ali jednostavnoj tehnici koja mu je povratila stari sjaj.

Povezane teme

16.02.2024 Ideje

Lako, a praktično: uradi - sam prenosivi rešo od konzerve

Aluminijum, najlakši od svih metala, je ključni materijal u proizvodnji ambalaže za napitke, a danas ćemo ga ponovo iskoristiti kako bismo stvorili prenosivi rešo.

13.02.2024 Ideje

Lepa i praktična: uradi sam dekorativna lampa napravljena od papira

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efektan projekat omogućava vam da izrazite svoju maštu i stvorite jedinstvenu dekoraciju koja će služiti i kao funkcionalan dodatak domu.

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.

20.01.2024 Ideje

Od dnevne sobe do garderobera: elegantne i jednostavne ideje za moderan izgled doma

Naši enterijeri mogu imati ogroman uticaj na našu psihu, pa je zbog toga odabir prave kombinacije boja, nameštaja i tekstura izuzetno važan i sastavni deo dekoracije svakog moderno...