Uredite dom kao dizajner enterijera

Dizajneri enterijera naporno rade kako bi kreirali divne prostore, ali nažalost, ne može svako priuštiti sebi njihove usluge i ideje...

Potrebno je mnogo truda da se dosadan prostor pretvori u fenomenalno dizajniran i funkcionalan enterijer. Nažalost, ne može svako priuštiti sebi dizajnera enterijera koji će ući u njihov dom i preokrenuti izgled stana. Neki od nas potajno žele da budu kreativni, da dizajniraju, koristeći sopstveni individualni stil i preferencije. Ali i za to je potreban talenat...

Kako možemo naš enterijer od dosadnog pretvoriti u lep prostor - bez profesionalnog dizajnera?

Hajde da pogledamo neke savete koji će vam pomoći da započnete organizovanje i projektovanje svoje sobe u prostor koji samo dizajneri enterijera mogu da osmisle.

INSPIRIŠITE SE U ČASOPISIMA I NA SAJTOVIMA ZA UREĐENJE ENTERIJERA

Danas postoje brojni magazini i časopisi koji nude bezbroj ideja za uređivanje prostora, uz savete dizajnera enterijera. Sajtovi za uređenje doma mogu da rasplamsaju plamen kreativnosti koji nikada niste znali da imate. Nakon gledanja i okupljanja kreativnih slika koje vas inspirišu, učinite korak nazad i pogledajte sve što ste sakupili - to bi trebalo da ispriča priču o vašem stilu. Možete biti iznenađeni stilu za kojim žudite u vašem domu.

ŠEMA BOJA : Koristite tri boje ili nijanse

Sada kada imate dobru ideju o stilu, potrebno je da izaberete šemu boja. Ovo je težak deo. Boja je tako lična i stvara raspoloženja unutar prostora koji nas inspiriše. Bez obzira na sve, izaberite boje koje su vama najprimamljivije. Nećemo vam reći koje boje treba da izaberete, ali mi ćemo vam savetovati da pokušate sa mešavinom tri boje ili nijanse. Jedna glavna boja za zidove, druga boja za veće akcente, kao što su kauč i stolice, a zatim i treća boja koji se pojavljuje u manjim dodacima kao što su cveće, jastuci i sitnice.

Recimo, ukoliko izaberete braon boju, tirkiznu i boju mandarine, nijansa braon će verovatno biti boja zida, tirkiznu boju možete odabrati za stolice ili jedan zid u prostoriji, a boja mandarine može biti iskorišćena za jastuke i ukrase. Ova formula od tri boje radi u bilo kojoj kombinaciji. Samo zapamtite, tri je uvek bolje nego jedan ili dva, kako soba ne bi izgledala jednolično i dosadno. Naravno da možete da imate potpuno belu sobu, ali sa tri nijanse bele boje.

DODAJTE TEKSTURE VAŠEM ENTERIJERU

Pored boje, koja je jako važna, ukoliko je vaša prostorija jednobojna, tekstura je naročito bitna. Soba na prvi pogled može izgledati kao monohromatska, ali ako malo bolje pogledate videćete nijanse u okviru iste boje i dosta teksture na tkaninama ili tekstilu. Potpuno bela soba može imati platnene draperije, plišane ili stolice od somota u beloj boji, jastuke od sjajne bele svile, pletene bele korpe, mali tepih od veštačkog belog krzna na podu. Svi ovi elementi dodaće teksturu i, stvoriće toplo, bogato okruženje. Dizajn može da opiše ličnost vlasnika, pa pomoću teksture, šare i različitih boja možete dosadnu sobu pretvoriti u sofisticiranu sa lakoćom. Razmotrite tekstil koji odgovara vašem životnom stilu. Ako imate decu i pse, onda možda nećete želeti svetli pamuk na kauču, ali tamnija koža ili moher može odgovarati vašim potrebama. Ako žudite za luksuzom, onda razmislite o vrhunskim svilenim draperijama i jastucima. Bez obzira na vaš stil, pokušajte da dodate dosta teksture dodavanjem brojnih tekstila u vašem domu.

DODAJTE VELIKE KOMADE NAMEŠTAJA U VAŠEM DOMU

Ovo je česta greška većina vlasnika kuća, kada se previše malih, tankih komada nameštaja nađe u jednoj sobi. Soba sa tankim stolicama, stolovima i mnogo malih neuglednih sitnica, samo služi da stvori nered i zbuni. Umesto mnogo malih stvari, pokušajte sa velikom sofom, klupskim stolicama sa atraktivnim izrezbarenim nogama (u zavisnosti od veličine prostora). Ovo je samo jedan primer, ali to vam daje ideju mešanja nameštaja stilova i veličina, tako da soba izgleda izbalansirano - ne previše glomazan i ne previše tanak nameštaj. Čak i ako dekorišete mali stan ima dosta ideja koje možete primeniti. Većina dizajnera će preporučiti da čak i najmanji soba ima jedan veliki komad nameštaja, kao što je veliki ARMOIRE ili kabinet. Mešavina velikih i malih komada nameštaja je ključ za uspešan dizajn. Ovo pravilo važi i za ukrase.

DEKORISANJE STANA

Dizajneri vole da koriste tacne, činije i ukrasne korpe prilikom dekorisanja vašeg životnog prostora. Za glamurozan izgled, pokušajte da dodate zlatni poslužavnik na stolu, postavite lepu sveću, par knjiga i malu činiju sa obojenim kamenjem. Ako želite više rustični pristup, onda dodajte pletene korpe u vašem domu. Korpe su fenomenalne i dekorativne, a takođe mogu da posluže za skladištenje sitnica. Pokušajte da napravite male niše u vašem domu.

DODAJTE CVEĆE U SVAKOJ SOBI

Čini se kao jednostavan savet, ali cvetni aranžmani, žive biljke i prirodne stvari kao što su vaze ili kamenje, zaista mogu dodati završni pečat dizajnu enterijera. Postoje brojne biljke koje možete da kupite za vaš dom koje će trajati godinama, ako ih pravilno hranite i i zalivate. Birajte biljke koje su lake za održavanje. Većina dizajnera će vam reći da izbegnete lažne cvetne aranžmane. Ako cveće ili biljke nisu ono što želite, onda pokušajte druge prirodne elemente kao što su grančice ili perje smešteno u velikim urnama. Prirodni aranžmani upotpunjuju vaš prostor i donose završni dodir koji kaže: “Dizajner enterijera je ovde!”.

Ako ne možete zaposliti dizajnera enterijera i dalje možete imati dom koji izgleda kao da ste to učinili. Svi ovi mali saveti i trikovi zajedno stvaraju toplu, dobro dizajniranu kuću. Pokušajte da dodate teksturu, boju, velike komade nameštaja i elemente prirode u vaš dom. Ukoliko niste sigurni u konačni ishod ili aranžman koji ste napravili, snimite fotografiju. Slika sobe će vam omogućiti da vidite dizajn sa drugačije tačke gledišta, pomažući vam da uočite da li ste na pravom putu.

Zapamtite, to je vaš prostor i vi ćete živeti u njemu, tako da bi najbolje bilo da ga uredite onako kako vama prija - u dom koji prikazuje vaš stil...

Povezane teme