Uradi sam projekat meseca: polica za knjige od starih drvenih gajbica

Ukoliko i vi u svom domu imate ogromnu kolekciju knjiga za koje jednostavno nikada nemate dovoljno prostora, onda je ovaj uradi sam projekat idealan baš za vas!

Drvene gajbice predstavljaju idealan način za skladištenje hrane, ali i ostalih (uglavnom kuhinjskih) potrepština, no to ih ne sprečava da istovremeno budu i idealna osnova za izradu fantastičnih uradi sam projekata. Verovatno ste do sada imali prilike da naletite na neke ideje u vidu saksija ili čak pomoćnih stočića, ali danas idemo korak dalje i predstavljamo vam idealan način da svoj dnevni boravak (ili radni kutak) obogatite pravom pravcatom policom u potpunosti izrađenom od starih dobrih drvenih gajbi!

Najbolja stvar u vezi ovog projekta jeste ta što se uopšte ne morate voditi jedinstvenom dimenzijom gajbica, već slobodno možete kombinovati različite modele (iako je preporuka da u ovu avanturu idete isključivo sa strogo četvrtastim oblikom). Naravno, pre nego što krenete u njihovo ozbiljno slaganje, moraćete da se pozabavite testiranjem oblika i veličina, ali i da odlučite u koju boju planirate da obojite finalni proizvod.

photo: taramichelleinteriors

Za izradu police koju vidite na slici korišćeno je 8 drvenih gajbica koje su prethodno dobro ošmirglane kako bi se lakše nanela boja ali i umanjila njihova gruba unutrašnjost. U formiranju police počnite sa gajbama za koje mislite da su u najboljem stanju – poravnajte ih a zatim krenite u njihovo povezivanje (poslužiće holšrafi 2x6 sa ravnom glavom) sve dok ne dobijete konstrukciju kao na slici. Videćete i sami da se osim glavnih prostora (koje ćete dalje koristiti za čuvanje knjiga) dobijaju i dva mala dela u obliku kvadrata koja su savršena za držanje nekih manjih predmeta, olovaka i sličnih sitnica.

Kada sve ove gajbice povežete u jednu celinu, pređite na bojenje (ili lakiranje) svoje police, a zatim je ostavite da se dobro osuši. Nakon toga, ostaje vam možda i najvažniji deo ovog projekta, a to je pričvršćivanje police na zid, što ćete uraditi pomoću L-držača koje možete nabaviti po sasvim pristojnoj ceni u skoro svim prodavnicama materijala.

A kada svoju super originalnu policu konačno pričvrstite na svoj omiljeni zid – ostaje vam samo još da je ispunite svojim omiljenim knjigama i uživate u njenoj lepoti ali i neospornoj funkcionalnosti!

Izvor: taramichelleinteriors.ca

photo: taramichelleinteriors

Povezane teme