Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ako ste odložili zadatak da izbacite zapečenu masnoću i prljavštinu iz šporeta jer su komercijalni proizvodi previše oštri i agresivni, isprobajte ovu potpuno prirodnu domaću formulu...

Uobičajeno je ignorisati prosipanje i prskanje iz rerne sve dok ne možete da izbegnete da ih vidite – ili pomirišete – na zidovima, policama i prozorskom staklu. Ipak, ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioniše!

POTREBAN "ALAT":

 • Staklena činija
 • Soda bikarbona
 • Voda
 • Esencijalno ulje (po želji)
 • Kašika za mešanje
 • Boca za prskanje
 • Belo sirće

Domaće sredstvo za čišćenje rernephoto: iStock

 • Metalna lopatica
 • Stare novine
 • Čista krpa od mikrovlakana
 • Sunđer
 • Krpa za sudove
 • Rukavice

POSTUPAK:

U staklenoj posudi pomešajte dve šolje sode bikarbone sa tri četvrtine šolje vode. Za svež, ali ne i neodoljiv miris, dodajte osam do 16 kapi svog omiljenog eteričnog ulja. Limun, sam ili pomešan sa lavandom, posebno je prijatan za rernu. Samo budite sigurni da se klonite metalnih ili plastičnih činija, koje bi mogle loše da reaguju sa esencijalnim uljima. Mešajte kašikom dok ne dobijete gustu, ali mazivu pastu, konzistenciju blago peskaste glazure za torte.

Uverite se da je rerna isključena i potpuno ohlađena pre nego što unesete svoj domaći čistač za rernu. Zatim prethodno obradite pojedinačne komponente da biste oslobodili nakupljenu prljavštinu i olakšali brisanje. Uklonite police i položite ih što je moguće ravnije u praznu sudoperu. Pospite sa dovoljno sode bikarbone da formirate sloj debljine na rešetki, a zatim poprskajte sirćetom iz boce sa raspršivačem.

Žena čisti svoju rernu sredstvom za čišćenje koje je sama napravilaphoto: iStock

Kada soda bikarbona prestane da se peni, napunite sudoperu vrelom vodom da biste potopili police preko noći. Metalnom lopaticom nežno sastružite ostatke hrane sa stranica i pepeo sa poda komore rerne. Zatim, vodeći računa da izbegnete grejne elemente, namažite domaći čistač rerne po svim vidljivim unutrašnjim površinama, uključujući i zadnji zid.

Pustite da rerna upije pastu od sode bikarbone šest do osam sati. Nakon što je pasta imala priliku da deluje, otvorite vrata ravno i ravnomerno rasporedite ostatak domaćeg sredstva za čišćenje rerne po površini stakla. Dajte mu samo 15 minuta vremena zadržavanja.

Da biste zaštitili pod vaše kuhinje od tečnosti koje se koriste u sledećim koracima, raširite novine svuda po rerni. Zatim se prvo pozabavite prozorskim staklom. Obrišite ga vlažnom krpom od mikrovlakana da biste uklonili prljavštinu. Da biste uklonili ostatke paste od sode bikarbone, isperite staklo vodom i obrišite ga.

Pomoću vlažnog sunđera obrišite površine u unutrašnjosti rerne. Počnite sa stranama, a zatim pređite na zadnji deo rerne, brišući ove površine odozgo nadole kako bi se omogućilo da komadi pepela padnu na dno. Zatim, vodeći računa da izbegnete gornji grejni element, obrišite krov rerne odpozadi ka napred. Na kraju, obrišite donji deo rerne pokretima unazad prema napred. Isperite sunđer čistom vodom i ponavljajte sve dok ne ostane soda bikarbona.

Ispraznite sudoperu i izribajte rešetke rerne krpom za čišćenje da biste uklonili ostatke. Isperite i osušite police pre nego što ih zamenite. Odbacite zaprljane novine — i iznesite svoj omiljeni recept!

Povezane teme

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.

30.05.2024 Ideje

Pretvorite stare diskove u originalne ramove za ogledala

Ako volite kreativne projekte i želite da dodate jedinstven pečat svom domu, pravljenje uradi sam ramova za ogledala od starih diskova je savršen način da izrazite svoju umetničku...

27.05.2024 Ideje

Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželeo da mu zauvek traje!