Stilski način korišćenja više boja u jednom prostoru

Akcentne boje su dopadljive, ali sa njima u enterijeru treba biti oprezan.

Korišćenje više ovakvih boja može da stvori pomalo napornu sliku, u koju nije baš prijatno gledati svaki dan. Ako prostorijom vlada neutralna paleta boja, jedna akcentna boja može uneti karakter i učiniti je privlačnijom. Ona se može pojaviti u obliku akcentnog zida, komada nameštaja, dekora u vidu jastuka, tepiha, zavesa. Ipak, ukoliko želite da koristite više od jedne boje, morate se pridržavati opštih smernica, koje vam otkrivamo danas.

ODABERITE JEDNU DOMINANTNU I JEDNU AKCENTNU BOJU

Prva boja vam treba da biste definisali prostor, a druga da biste je suptilno istakli. Potrebno je da odaberete dve nijanse iste porodice boja – hladne ili tople, izbor je na vama. Kada ih budete pretvarali u dekor vašeg enterijera, pobrinite se da nisu u svađi. Kada ste pronašli savršen par, primenjujte postupak štedljivosti kod najtamnije nijanse i sveopšteg prisustva svetlijih boja.

KONTRASTI

Ako ste istinski ljubitelj akcentnih boja, ova metoda dekora enterijera je kao stvorena za vas. Posegnite za suprotnim nijansama i poslužite se različitim teksturama i nijansama kako biste stvorili zanimljiv koncept. Na ovakav način, enterijer neće izgledati prenapadno, već smisleno. Idealno bi bilo kada biste mogli da kombinujete nijanse u uravnoteženim proporcijama širom prostorije, kolika god ona bila. Samim tim, ni jedna boja neće biti zapostavljena, a s druge strane ni sa jednom nećete preterati. 

VIŠEKOLORNI AKCENTNI DEKOR

Kao stvoren za one koji ne prezaju pred više akcentnih boja, multi-kolor dekor je izazovan i vrlo lični. Artistički dekorativni iskaz zahteva mnogo truda, ali se isplati. Ne zaboravite na teksturu dok budete uređivali ovakav jedan prostor, bilo da njima vladaju tri ili više boja.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme