Sedam saveta kako da uštedite vodu

Često nismo svesni da ušteda vode donosi i uštedu kućnog budžeta.

U domovima na Zapadu više od polovine ukupne količine vode utroši se u kupatilu. Zato je tu potrebna posebna pažnja. Podaci sa Watervise portala kažu da iako se Zemlja često naziva plavom planetom, od svih voda na planeti, postoji manje od 1% dostupne sveže vode koju možemo da koristimo. Kao rezultat toga, potražnja za vodom adekvatnom za ljudsku upotrebu uvek je velika.

Postoji nekoliko načina da uštedimo vodu prvenstveno u našim kupatilima.

  1. Instalirajte tuš koji štedi vodu

Glava tuša koja štedi vodu ograničava količinu vode koja protiče kroz nju. Noviji modeli obično smanjuju količinu potrošene vode za skoro 50%, ali vam i dalje pružaju prijatno iskustvo tuširanja. Međutim, važno je napomenuti da glava za tuširanje koja štedi vodu nije prikladna ako je pritisak vode nizak.

  1. Smanjite vreme tuširanja

Čak i jednominutno smanjenje vremena tuširanja donosi uštedu od 10% u upotrebi vode. Iako ovo može izgledati beznačajno, količina vode koju uštedite tokom meseca ili godine je znatna.

Još jedan važan način da uštedite vodu je da isključite tuš dok nanosite kupku.

  1. Proverite da li ima stalnog kapanja i curenja

Slavina koja curi, ne samo da može poremetiti vaš mir, već može dovesti i do gubitka vode, koji se može izbeći. Ali ponekad curenja nisu tako očigledna.

Ne čujete kapanje vode i nigde nema traga od vode. Jedini način na koji možete otkriti (ili čak posumnjati) da postoji curenje podzemne vode u vašem domu je da redovno pazite na potrošnju iste. Ukoliko dođe do skoka u potrošnji vode koji ne možete da objasnite to bi mogao biti jasan pokazatelj curenja. Pad pritiska vode može biti još jedan od znakova.

      4. Štedite vodu tokom brijanja

Neki ljudi vole da drže otvorenu slavinu dok se briju ili peru zube. Iako je ova praksa česta navika, svaki dan ćete potrošiti nekoliko litara vode. Najbolje je da zatvorite slavinu dok se brijete. Efikasan način da uštedite vodu dok se brijete je da napunite umivaonik sa malo vode i u tome isperite brijač. Električni brijač može biti još jedno rešenje koje će vam uštedeti veliku količinu vode, jer ne morate da koristite kremu ili gel za brijanje.

  1. Ušteda vode kada ispirate wc šolju

Ranije se približno 12 litara vode koristilo za svako ispiranje WC šolje. Međutim, ogromna ušteda se ostvaruje od kako se pojavila funkcija zaustavljanja ispiranja, a zatim i dvostrukog ispiranja. Na osnovu jednog proračuna, svi vodokotlići sa funkcijama dvostrukog ispiranja i zaustavljanja ispiranja koji su montirani od 1998. dosad uštedeli su 28.100 miliona kubnih metara vode u poređenju sa tradicionalnim sistemima za ispiranje. Samo se tokom 2018. godine uštedelo 2880 miliona kubnih metara vode. Ovo je više od pola godišnje potrošnje u svim nemačkim domaćinstvima.

  1. Sačuvajte vodu u kadi – napunite je do pola da biste izbegli prosipanje

Ukoliko prilikom kupanja koristite kadu, napunite je samo do pola. Na ovaj način možete minimalizovati prosipanje vode. Ne zaboravite da odmah prvo zatvorite odvod pri punjenju kade vodom.

  1. Koristite vlažne maramice umesto vode za čišćenje površina kupatila

Vlažne maramice su odlične za čišćenje površina kupatila. Otklanjaju prljavštinu bolje od papirnih ubrusa. Prednost upotrebe vlažnih maramica je što možete očistiti površine u svom kupatilu bez upotrebe oštrih, teških hemikalija. Vlažne maramice su odlična opcija za čišćenje, jer efikasno otkljanjaju nečistoće u vašem kupatilu.

Efikasna ušteda vode u kupatilu nije pretežak zadatak, već samo zahteva malo više pažnje uz upotrebu odgovarajućih sanitarnih proizvoda.

Povezane teme