Saveti za praktično pakovanje

Pripremu za putovanje neretko prate glavobolja i stress izazvani nedoumicama u vezi sa pakovanjem.

Prilikom selekcije stvari, čini nam se da treba u jedan kofer ili torbu da naguramo čitav ormar, jer nikad se ne zna šta može da zatreba. Na kraju najveći deo neplanski potrpanih stvari ne obučemo ni jednom.

U toku pakovanja treba biti praktičan, a da bi se ta praktičnost dostigla, potrebne su godine iskustva. Ipak, već tokom narednog putovanja možete sebe olakšati haos spremanja za put uz narednih nekoliko saveta:

Napravite spisak stvari

Ideja da ispišete spisak vam možda deluje kao suvišan posao, jer u glavi već imate isplanirano šta ćete da ponesete na putovanje a šta ne. Ipak, precizno beleženje koliko majica, pari pantalona i različitih vrsta obuće želite da spakujete pomoćiće vam da napravite granicu između stvari koje su vam zaista neophodne i onih koje najverovatnije nećete ni obući.

Birajte neutralne boje

Glavno pravilo efikasnog pakovanja jeste da birate odeću neutralnih nijansi. Neutralne boje su idealne za kombinovanje i pružiće vam daleko više odevnih mogućnosti od jarko obojene odeće.

Spakujte se dan pred polazak

Mnogi pakovanje ostavljaju za poslednji trenutak i onda navrat nanos trpaju u kofer sve što im dođe pod ruku. Ukoliko se spakujete makar jedan dan pred polazak, imaćete dovoljno vremena da procenite šta će vam biti potrebno za put i kako da najefikasnije spakujete te stvari.

Naučite trikove za efikasno pakovanje

Ukoliko je neophodno da ponesete neki kabasti predmet koji zauzima mnogo mesta, stavite ga u kesu za kompresovanje. Prostor ćete dodatno uštedeti i ako manje stvari i sitnice upakujete u veće artikle (npr. čarape možete smestiti u patike). Još jedan koristan trik jeste da urolate stvari umesto klasičnog presavijanja u kvadrat.

Mudro birajte obuću

Svetski putnici tvrde da je za putovanje dovoljno imati dva, do najviše tri para obuće. Najglomazniji par obujte u toku putovanja, jer ćete na taj način uštedeti dosta prostora, a u kofer spakujte manje kabastu obuću.

Ostavite najsitnije predmete za kraj

Uvek se u kofer najpre stavljaju stvari koje zauzimaju najviše mesta – prvo obuća, a potom krupniji komadi odeće. Na vrh se stavljaju sitnije stvari, poput kozmetike. Ipak, samo zato što ne zuzimaju mnogo prostora, ne znači da treba da preterate sa kozmetičkim preparatima – budite racionalni i objektivno procenite koje kreme i šamponi će vam biti svakodnevno potrebni i isključivo njih i ponesite.

T.R.

Povezane teme