Saveti za praktično pakovanje

Više slika

Više slika

Pripremu za putovanje neretko prate glavobolja i stress izazvani nedoumicama u vezi sa pakovanjem.

Prilikom selekcije stvari, čini nam se da treba u jedan kofer ili torbu da naguramo čitav ormar, jer nikad se ne zna šta može da zatreba. Na kraju najveći deo neplanski potrpanih stvari ne obučemo ni jednom.

U toku pakovanja treba biti praktičan, a da bi se ta praktičnost dostigla, potrebne su godine iskustva. Ipak, već tokom narednog putovanja možete sebe olakšati haos spremanja za put uz narednih nekoliko saveta:

Napravite spisak stvari

Ideja da ispišete spisak vam možda deluje kao suvišan posao, jer u glavi već imate isplanirano šta ćete da ponesete na putovanje a šta ne. Ipak, precizno beleženje koliko majica, pari pantalona i različitih vrsta obuće želite da spakujete pomoćiće vam da napravite granicu između stvari koje su vam zaista neophodne i onih koje najverovatnije nećete ni obući.

Birajte neutralne boje

Glavno pravilo efikasnog pakovanja jeste da birate odeću neutralnih nijansi. Neutralne boje su idealne za kombinovanje i pružiće vam daleko više odevnih mogućnosti od jarko obojene odeće.

Spakujte se dan pred polazak

Mnogi pakovanje ostavljaju za poslednji trenutak i onda navrat nanos trpaju u kofer sve što im dođe pod ruku. Ukoliko se spakujete makar jedan dan pred polazak, imaćete dovoljno vremena da procenite šta će vam biti potrebno za put i kako da najefikasnije spakujete te stvari.

Naučite trikove za efikasno pakovanje

Ukoliko je neophodno da ponesete neki kabasti predmet koji zauzima mnogo mesta, stavite ga u kesu za kompresovanje. Prostor ćete dodatno uštedeti i ako manje stvari i sitnice upakujete u veće artikle (npr. čarape možete smestiti u patike). Još jedan koristan trik jeste da urolate stvari umesto klasičnog presavijanja u kvadrat.

Mudro birajte obuću

Svetski putnici tvrde da je za putovanje dovoljno imati dva, do najviše tri para obuće. Najglomazniji par obujte u toku putovanja, jer ćete na taj način uštedeti dosta prostora, a u kofer spakujte manje kabastu obuću.

Ostavite najsitnije predmete za kraj

Uvek se u kofer najpre stavljaju stvari koje zauzimaju najviše mesta – prvo obuća, a potom krupniji komadi odeće. Na vrh se stavljaju sitnije stvari, poput kozmetike. Ipak, samo zato što ne zuzimaju mnogo prostora, ne znači da treba da preterate sa kozmetičkim preparatima – budite racionalni i objektivno procenite koje kreme i šamponi će vam biti svakodnevno potrebni i isključivo njih i ponesite.

T.R.

Povezane teme

09.05.2024 Ideje

Super jednostavna ideja za novi izgled kuhinjskih ormarića

Fantastičan i pristupačan način da unesete lični pečat u svoju kuhinju jeste dodavanje boje ili uzorka na unutrašnjost ormara sa staklenim vratima, jer su oni uvek vidljivi. Dok fa...

06.05.2024 Ideje

Napravite sami prelepe sveće od pomorandžine kore

Jednostavna i kreativna uradi sam ideja uz pomoću koje možete sami napraviti prelep mirišljavi ukras u svom domu

03.05.2024 Ideje

Uskršnja šećerna jaja

Peekaboo šećerna jaja, koja su u nekim delovima sveta deo uskršnje tradicije, izgledaju impresivno, a veoma ih lako možete i sami napraviti...

01.05.2024 Ideje

5 najboljih ideja za uskršnje cvetne aranžmane

Od vedrih cvetova do nežnih latica, odabir savršene boje za vaše uskršnje cvetne aranžmane može postaviti ton za radosnu i veselu atmosferu.

29.04.2024 Ideje

Uradi sam uskršnja korpica na 3 načina

U uskršnjoj korpici svaka sitnica nosi svoju priču, od ručno oslikanih jaja do medenih kolačića, svežeg voća i cveća koje donosi proleće.

27.04.2024 Ideje

Značaj uskršnjeg venca u vašem domu: tradicija, simbolika i kreativne ideje

Ukrašen živopisnim cvetovima, zelenilom i uskršnjim dekoracijama, uskršnji venac služi kao vizuelna centralna tačka koja dočekuje goste i postavlja ton za svečane proslave.

24.04.2024 Ideje

Kako odabrati savršenu boju fuge za pločice?

Prava fuga ne samo da značajno doprinosi vašoj odabranoj šemi pločica, već je i odgovorna za stvaranje kohezivne privlačne jedinice unutar kupatila odnosno kuhinje.

23.04.2024 Ideje

Ofarbajte uskršnja jaja pirinčem

Tokom godina, ljudi su osmislili mnoge metode za farbanje, a mi vam ovog puta pokazujemo kako da ofarbate jaja uz pomoć priniča i boje za hranu.

18.04.2024 Ideje

Kako da izbelite jaja pre uskršnjeg farbanja

Otkrivamo vam trik koji je uvek uspešan, a sasvim jednostavan. Iako se prema tradiciji uskršnja jaja farbaju crvenom bojom, u današnje vreme, to ne mora uvek biti slučaj. Jaja farb...

15.04.2024 Ideje

5 zabavnih načina za farbanje Uskršnjih jaja koje definitivno treba isprobati ovog proleća

Farbanje uskršnjih jaja jedna je od najpoznatijih i najdražih tradicija među Srbima. Ova tradicija traje već vekovima i predstavlja simbol obnove i novog života. Proces farbanja ja...

10.04.2024 Ideje

Najzdravija i najlepša boja za farbanje jaja

Ovaj uskršnji uradi sam projekat zahteva malo više truda, ali krajnji rezultat će vam pokazati koliko zapravo vredi…