Saveti za odabir savršenih sobnih vrata

Mnogi vlasnici kuća troše silno vreme & energiju na ukrašavanje svojih domova...njihovi zidovi su besprekorni, nameštaj se savršeno uklapa u celokupan ambijent, šeme boja su fluidne... ali šta je sa vratima?

U mnogim domovima sobna ili unutrašnja vrata često ostaju netaknuta (čitajte: prosečna) i potcenjena. Nije dovoljno jednostavno baciti sveži sloj boje na okrnjena i istrošena vrata i zaboraviti da postoje. Vrata se svakodnevno koriste a pritom služe i da definišu stil jednog doma, stoga zaslužuju mnogo više naše pažnje! Postoji par glavnih pitanja koja biste sebi trebali postaviti pre nego se upustite u avanturu zvanu “odabir idealnih sobnih vrata”, a to su:

- za koju sobu su ona predviđena?

- koliko su visoki plafoni?

- od kog materijala je pod?

- koji stil uopšte želimo da postignemo?

Prvi korak podrazumeva dobro definisanje prostora, odnosno razmatranje veličine prostorije. Primera radi, previše ukrašena i nakinđurena vrata u malom prostoru mogu delovati “preteško”, dok neka običnija varijanta u velikoj sobi može delovati potpuno bezlično. Ključ leži u pronalaženju balansa...ali i savršenog materijala!

Materijal vaših vrata ne služi isključivo kako bi zadovoljio estetiku vašeg doma, već može biti i odlučujući faktor kada je izbor stila u pitanju. Danas ima toliko mnogo modela na tržištu da je teško odlučiti se za onaj idealni, ali osnovno pravilo glasi: čvrsta vrata od masivnog drveta su uglavnom rezervisana za spavaće sobe i kupatila, dok su staklena vrata idealna za dnevni boravak, ili neke manje prostorije u domu poput ostave.

Još jedna stvar koja može biti presudna u izboru savršenih sobnih vrata jeste njihova boja, koju je veoma važno uskladiti sa ostatkom dekora u svakoj sobi. Uglavnom su neutralne nijanse te koje se najbolje spajaju sa gotovo svim trendovima, ali vi slobodno možete biti i odvažniji pa za svoj dom odabrati neke tamnije nijanse, poput crne, tamne braon ili čak mornarsko plave.

Na kraju, ne zaboravite ni predeo oko vrata, odnosno njihov okvir. Opet se vodite logikom – ukrašenija vrata se savršeno kombinuju sa što jednostavnijim kućištem, i obrnuto – što jednostavnija vrata to bi i okvir trebao biti detaljniji kako bi ih naglasio.

Ukoliko nas pitate za savet, mi vam svakako predlažemo da uvek izaberete neki vanvremenski stil koji uglavnom podrazumeva tradiciju obogaćenu nekim inovativnim detaljima. Baš kao što je to slučaj sa ovim fantastičnim primercima koje možete pronaći u našoj maloj galeriji slika...

Izvor: barausse.com

Povezane teme