Saveti & ideje za unošenje umetnosti (i antikviteta) u enterijer

Sakupljajte umetnost radi nje same – ovo je prvi besplatan savet koji nam vodeći svetski dizajneri daju kada ih upitamo kako da koristimo umetnička dela za opremanje enterijera...

Ali na sreću nije i jedini! Umetnička dela i antikviteti nisu tek puko popunjavanje praznine u enterijeru, već pronalaženje savršenog načina za stvaranje nove i svakako originalnije atmosfere u domu. Komad starine u modernom okruženju, kako to odvažno zvuči! Stvar je u nalaženju savršene (istorijske) ravnoteže, ali to ne znači da se trebate opredeliti za nešto što nimalo ne ide uz vašu ličnost. Najprostije rečeno – umetnost da, ali ne po svaku cenu!

Antikviteti sa karakterom i pričom su svakako mnogo “ispravniji” komad dekora od onih primeraka koje ćete opisati sa “kupio sam ovu vazu zato što je imala tako lepu boju”. Ukoliko ste već rešili da imate posla sa autentičnim predmetima, potrudite se da i sami reflektujete isto, a u tome vam svakako mogu pomoći i sledeći saveti:

Starinski stil u urbanom okruženju

Sasvim korektno za početak. Posebno ako ovih dana i niste nešto raspoloženi za neke velike eksperimente. Starinske slike urađene prvoklasnim uljanim bojama sa posebnim i neočekivanim motivima idealan su način da obogatite svoje (bele) zidove. Ovo posebno važi za sva ona umetnička dela koja imaju istaknute originalne ramove, jer će u tom slučaju poslužiti i za savršeno definisanje prostora. Takođe, slika na zidu može inspirisati i čitavu paletu sobe – primera radi, neka vas slika sa motivima prirode inspiriše da zidove ofarbate u neke tamnije nijanse, a sobu opremite nameštajem u žutoj ili tamno zelenoj boji.

Stvorite kontrast

U prevodu: slobodno se poigrajte bojama! Bogate, slojevite boje izgledaju zapanjujuće dobro u kombinaciji sa sivo-plavim ali i kristalno belim zidovima. Crveni, ručno vezeni jastuci mogu kompletno promeniti atmosferu žutih kreveta, isto kao što i morski motivi na vašoj omiljenoj slici savršeno pristaju braon zidovima. Kontrast se ne mora odnositi samo na boje, igrajte se malo i sa stilovima ali u celu priču dodajte i faktor iznenađenja – mermerna skulptura Venere može izgledati krajnje originalno na polici u kupatilu, zar ne?

Neka umetnost malo "odmori"

Manji komadi koji ležerno "sede" na podu su totalno cool način pokazivanja umetnosti. Soba istovremeno deluje elegantno a da pritom vi ne ostavljate utisak kako se previše trudite oko opremanja enterijera. Takozvano "odmaranje umetničkih dela" je jedan od interesantnijih načina da prikažete svoje omiljene kolekcije, jer ne samo da ćete na taj način zaobići puku formalnost, već ćete svakom komadu omogućiti da istupi na jednu krajnje modernu i opuštenu pozornicu.

Ne plašite se da iskoristite veličinu

Ako ste nasledili neko veliko umetničko delo, pokažite ga tako što ćete mu dati istaknuto mesto na podjednako istaknutom zidu. Živopisna boja zida ne samo da će dodatno naglasiti neku posebnu scenu, već će i adekvatno osvetljenje (iznad platna) maksimalno akcentovati celu stvar. Potražite slobodno i predmete različite visine koji će vam poslužiti da upotpune glavno umetničko delo. Ako vam se i ti sitniji komadi podjednako sviđaju, ne skrivajte ih već ih izložite na ormarić u blizini ili otvorene police.

Promešajte stilove

Zbirka starih stvari, poput slika, ploča, satova i ogledala, može izgledati sjajno kada se udruži a to je ujedno lep način da uživate u nasumičnim stvarima koje ste nekada davno kupili ili nasledili. Mešanjem stilova dobijate i priliku da napravite nešto potpuno novo. Zašto na primer bakinu lepu staru maramu ili vezeni stolnjak ne biste pretvorili u neku simpatičnu jastučnicu ili navlaku za jorgan? Prihvatite činjenicu da umetnost umnogome zavisi od maštovitosti i originalnosti kolekcionara, pa se ne plašite da u svoj dom implementirate malo eklektike koja će svaki prostor načiniti posebnim.

Povezane teme