Saveti & ideje za kombinovanje boja ove jeseni

Belo sa belim, belo sa sivim, belo sa drvetom... dovoljno smo pisali o belom enterijeru, sada je došlo vreme da se malo pozabavimo kombinacijom ostalih boja!

Jesen je idealno doba godine za eksperimentisanje sa nešto smelijim bojama u enterijeru. Uostalom, hladni dani ionako asociraju na nepregledno prostranstvo beline, pa nam je potrebno nešto življe da nas probudi i utopli. Za tako nešto potrebna nam je pomoć boja, a da bismo postigli izgled za kojim žudimo, a da pritom u tome ne preteramo, evo najboljih saveta o tome koje nijanse treba mešati, kako ih kombinovati i kako uopšte upotpuniti ceo izgled enterijera.

Na korak od neutralnosti

Poslednjih godina vratio se trend prihvatanja polu-neutralnosti. Ovo su boje koje se ne mogu smatrati pravim neutralnim, ali ih je ipak lako kombinovati i raditi sa njima. Plava i zelena boja, kao prirodne nijanse, obično su kooperativne, a to posebno važi u slučaju da se odlučite za njihove nijanse srednjih tonova sa primesom sive. Kada se kombinuju, takve nijanse deluju živo a da opet nijedna od njih sama po sebi nije agresivna.

Ton na ton

Još živahnija plava boja je izuzetno zahvalna za kombinovanje. To znači da ste pozvani da kombinujete čiste, takozvane hladne nijanse plave sa zeleno-plavom ili indigo-plavom nijansom. Na taj način dobićete mnogo suptilnije varijacije, a nijanse će pritom ostati savršeno povezane. Uključite i nekoliko “vrućih” naglasaka kako biste stvorili dodatni kontrast – primera radi, cveće je odličan način da dodate crveni ili ljubičasti šmek svom prostoru. Imajte u vidu da je sa toplim nijansama obično sigurnije držati se svetlih boja za zidove kako bi se izbeglo preopterećenje.

Akcentujte i prigrlite šarenilo

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom “ton na ton” varijantom, jer se ovde radi o korišćenju svake boje koju je moguće zamisliti, ali tako da se nijedna ne oseća previše moćnom. Dakle, morate imati savršen balans, i izabrati neko šareno umetničko delo koje će vam poslužiti kao inspiracija za svoju paletu. Pokupite akcente sa tkanine koji podsećaju na sličnu paletu – poput jastuka, a većinu drugih komada ostavite neutralnim. Na ovaj način bićete sigurni da niste preterali a ipak ćete svojoj sobi omogućiti da se oseća dovoljno avanturistički.

Bela & drvo su tu ako ipak preterate!

Taman kad ste mislili da ih više nećemo pominjati – bela i drvo se vraćaju na veliku scenu, čisto da vas podsete: ako zabrljate, oni su tu da “izvade” celu stvar! Bela boja je svakako najbolji pratilac šarenila, posebno ukoliko se radi o zidovima. Čak i u slučaju da ste preterali sa koloritom i drečavim bojama, ona će uspeti da sobi vrati uravnoteženost i pristupačnost. Drvo je još jedan sjajan način za smirivanje šarenog izgleda – primera radi, drveni trpezarijski sto, stolice, izloženi podovi ili radne ploče takođe mogu razbiti živopisnu kombinaciju boja, ali i dodati prirodnu toplinu prostoru.

Bojama dodajte i malo teksture

Kada radite sa puno boje, ne zaboravite da dodate i zanimljivu teksturu, posebno ukoliko su šareni komadi uglavnom obojeni i stoga automatski i ravniji. Malo grube teksture u tom slučaju dodaće neophodnu dubinu svetlim lakiranim komadima i na taj način stvoriti osećaj sofisticiranosti. Zid od opeke, pomoćni stočić sa efektom cementa, lanene zavese, pletene korpe ili bilo šta drugo sa robusnom privlačnošću idealan je način da uravnotežite netaknute lepe boje.

photo: desiretoinspire

Povezane teme