Lako, lepo i mirišljavo: napravite sami difuzer koji će osvežiti vaš dom

Idealna uradi - sam ideja za sve koji ne vole veštačke mirise, a obožavaju miris eteričnih ulja...

Difuzeri su poput tajnih vrtova koji unose sveže mirisne note u naše domove, pružajući osećaj svežine i harmonije. Bez obzira da li birate cvetne, citrusne ili drvene mirise, difuzeri omogućavaju personalizaciju mirisnog iskustva prema vašim željama ali i trenutnom raspoloženju.

Ono što difuzere čini posebnim jeste njihova sposobnost da transformišu atmosferu prostora bez potrebe za komplikovanim postupcima ili velikim troškovima. Pravljenje vlastitih difuzera kod kuće nije samo jednostavno, već i kreativno iskustvo koje vam omogućava da prilagodite mirise prema sopstvenom ukusu.

Potrebno vam je:

  • Staklena ili keramička posuda sa uskim otvorom na vrhu
  • Drveni štapići (da, slobodno možete koristiti štapiće za ražnjiće!)
  • Eterična ulja po vašem izboru
  • Votka (ili mineralna bazna ulja)

Ako koristite uljnu bazu, mešaćete mešavinu 30% esencijalnog ulja sa 70% baznog ulja. Možete eksperimentisati sa procentima da vidite šta vam najbolje odgovara. Ako koristite mešavinu votke i vode, poželećete da dodate otprilike 12 kapi eteričnih ulja u oko 1/4 šolje vode, a zatim dodajte malo votke (votka pomaže u vezivanju ulja sa vodom).

Sipajte smešu u svoju posudu i stavite jedan kraj drvenih štapića u rastvor, kako bi se dobro natopili. Zatim ih izvadite i stavite suprotne krajeve u bocu. Rotirajte krajeve koji su u mirisnom rastvoru otprilike jednom nedeljno.

Dodatni saveti za najbolje rezultate:

  • Što je manji grlić na boci, to će tečnost sporije isparavati.
  • Eksperimentišite sa različitim kombinacijama esencijalnih ulja dok ne pronađete jednu ili dve koja vam se zaista dopadaju. Zatim možete povećati svoje arotamične zalihe i držati ih u zatvorenim teglama da biste kasnije uštedeli vreme za pripremu.
  • Ako imate kućne ljubimce, znajte da eterična ulja ponekad mogu biti štetna za vašeg psa ili mačku. Dobro se raspitajte pre nego što napravite difuzor od štapića i saznajte da li se vaše izabrano ulje smatra toksičnim.

Povezane teme

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.

20.01.2024 Ideje

Od dnevne sobe do garderobera: elegantne i jednostavne ideje za moderan izgled doma

Naši enterijeri mogu imati ogroman uticaj na našu psihu, pa je zbog toga odabir prave kombinacije boja, nameštaja i tekstura izuzetno važan i sastavni deo dekoracije svakog moderno...

17.01.2024 Ideje

Transformišite svoj hodnik efikasnim i stilizovanim idejama za odlaganje obuće

Istražite kreativne police, klupice i druge funkcionalne elemente koji će unaprediti svakodnevno iskustvo odlaganja obuće u vašem ulaznom prostoru.

14.01.2024 Ideje

10 fenomenalnih ideja za popunjavanje tog praznog prostora ispod stepenica

Uz malo mašte i dodatnih ulaganja, trebalo bi da budete u mogućnosti da pronađete ideju za renoviranje prostora ispod stepenica koja odgovara i dizajnu vašeg doma i životnom stilu...