Lako, lepo i mirišljavo: napravite sami difuzer koji će osvežiti vaš dom

Idealna uradi - sam ideja za sve koji ne vole veštačke mirise, a obožavaju miris eteričnih ulja...

Difuzeri su poput tajnih vrtova koji unose sveže mirisne note u naše domove, pružajući osećaj svežine i harmonije. Bez obzira da li birate cvetne, citrusne ili drvene mirise, difuzeri omogućavaju personalizaciju mirisnog iskustva prema vašim željama ali i trenutnom raspoloženju.

Ono što difuzere čini posebnim jeste njihova sposobnost da transformišu atmosferu prostora bez potrebe za komplikovanim postupcima ili velikim troškovima. Pravljenje vlastitih difuzera kod kuće nije samo jednostavno, već i kreativno iskustvo koje vam omogućava da prilagodite mirise prema sopstvenom ukusu.

Potrebno vam je:

  • Staklena ili keramička posuda sa uskim otvorom na vrhu
  • Drveni štapići (da, slobodno možete koristiti štapiće za ražnjiće!)
  • Eterična ulja po vašem izboru
  • Votka (ili mineralna bazna ulja)

Ako koristite uljnu bazu, mešaćete mešavinu 30% esencijalnog ulja sa 70% baznog ulja. Možete eksperimentisati sa procentima da vidite šta vam najbolje odgovara. Ako koristite mešavinu votke i vode, poželećete da dodate otprilike 12 kapi eteričnih ulja u oko 1/4 šolje vode, a zatim dodajte malo votke (votka pomaže u vezivanju ulja sa vodom).

Sipajte smešu u svoju posudu i stavite jedan kraj drvenih štapića u rastvor, kako bi se dobro natopili. Zatim ih izvadite i stavite suprotne krajeve u bocu. Rotirajte krajeve koji su u mirisnom rastvoru otprilike jednom nedeljno.

Dodatni saveti za najbolje rezultate:

  • Što je manji grlić na boci, to će tečnost sporije isparavati.
  • Eksperimentišite sa različitim kombinacijama esencijalnih ulja dok ne pronađete jednu ili dve koja vam se zaista dopadaju. Zatim možete povećati svoje arotamične zalihe i držati ih u zatvorenim teglama da biste kasnije uštedeli vreme za pripremu.
  • Ako imate kućne ljubimce, znajte da eterična ulja ponekad mogu biti štetna za vašeg psa ili mačku. Dobro se raspitajte pre nego što napravite difuzor od štapića i saznajte da li se vaše izabrano ulje smatra toksičnim.

Povezane teme

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.

30.05.2024 Ideje

Pretvorite stare diskove u originalne ramove za ogledala

Ako volite kreativne projekte i želite da dodate jedinstven pečat svom domu, pravljenje uradi sam ramova za ogledala od starih diskova je savršen način da izrazite svoju umetničku...

27.05.2024 Ideje

Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželeo da mu zauvek traje!