Saveti i ideje za stvaranje rustično-boemskog enterijera

Možda izgleda kao spoj nespojivog, ali mešanjem boemskog i rustičnog stila možete stvoriti originalan i upečatljiv dizajn, koji će dati mnogo karaktera vašem domu...

Da li je moguće mešati različite stilove da biste dobili jedinstven izgled? Ako vam je ovo pitanje na umu, onda je vreme da se fokusirate na pravi pristup jer samo tako možete dobiti efikasan i koherentan rezultat u svom enterijeru. Kada težite alternativnom stilu koji je u isto vreme prefinjen, mogu vam pasti na pamet različite ideje sa kojima je lako raditi ali koje zapravo ne znate kako da primenite u praksi.

Pođite od glavnog pitanja koje glasi - šta je zajedničko boemskom i rustičnom stilu? S jedne strane, boemski stil je uokviren nekonformističkim parametrima, on prati estetske linije koje nisu konvencionalne, raskida sa konzervativnim idejama i ide u originalnom pravcu koji nije norma a ni nametnuti standard.

S druge strane, rustičan stil ima jasan odnos sa svetom seoskog i tradicionalnog. U ovom slučaju, postoji harmonija sa prirodom, izdvajanje njenih boja i pribegavanje izgledu koji je zasnovan na konceptima jednostavnosti, diskrecije i trezvenosti.

Samo zato što su dva stila pomešana ne znači da izgled treba da bude neuredan. Nije stvar u korišćenju što više dekorativnih predmeta, već upravo suprotno. Primera radi, u dnevnoj sobi sofa igra važnu ulogu – ona može imati upečatljiv i originalan izgled, ali će opet dobro funkcionisati i ukoliko u njenoj blizini postavite ležernije stolice ili fotelje.

Lampa je još jedna veoma važna fokusna tačka. Trebalo bi da bude upečatljiva, sa nijansom koja se ističe, posebno ako je napravljena od materijala koji prekida tradiciju. Takođe, tepisi igraju veoma važnu ulogu. Najbolji izbor su oni sa geometrijskim, linearnim ili tradicionalnim uzorcima koji pokrivaju široku površinu prostorije i vizuelno su upečatljivi. Zavese su još jedan način da se naglasi rustično-boemski stil, pa birajte modele svetlih tonova i prozirnog materijala kako bi što više prirodnog svetla ušlo u vaš dom.

Mešanjem boemskog i rustičnog stila, imate veoma široku paletu boja koje će vam omogućiti da iskoristite svoju kreativnost. Najvažnije od svega je da kombinujete i pokušavate da uspostavite različite hromatske kontraste. Kada su zidovi u pitanju, bela je neprikosnovena nijansa koja se odlično može kombinovati sa drugim neutralnim bojama kao što su krem, bež i boja slonovače. Na ovaj način u ostatak prostorije možete postaviti i druge predmete toplih i hladnih boja. Nije bitno da li ih mešate, ali je dobra ideja da toplije boje imaju veću dominaciju jer je cilj da se stvori određena toplina i umerenost u okruženju.

Zajednička karakteristika oba stila su drveni podovi, pa se za njih slobodno može reći da su apsolutni must-have ukoliko se odlučite za kombinaciju rustičnog i boemskog. Da biste šareno obogatili sobe, možete koristiti suvenire sa svojih putovanja, grnčariju, slike na zidovima, poljoprivredni alat i, naravno, biljke koje daju zeleni dodir. Koristite stvari koje volite jer su one idealne za definisanje jednog ovakvog drugačijeg i slikovitijeg stila.

photo source: home-designing

Povezane teme