Saveti i ideje za stvaranje funkcionalnog porodičnog doma

Svaka mlada porodica sanja da ima sve – šik dom koji ne samo da će biti estetski privlačan i udoban, već ujedno funkcionalan i prilagođen deci...

Ali za većinu užurbanih domaćinstava, sofisticirana estetika dizajna se često može zanemariti u korist elemenata koji mogu obezbediti svakodnevnu funkcionalnost porodice. Možda je zastrašujući zadatak pokušati iskombinovati najbolje od oba sveta – modu i funkciju – ali moguće je stvoriti porodični životni prostor koji je sofisticiran i koji je u potpunosti podređen aktivnostima i interesovanjima svih članova porodice.

Razmotrite višenamenski otvoreni koncept

Da bi se prilagodili životnom stilu užurbane porodice, kuhinja i dnevni boravak otvorenog koncepta mogu poslužiti kao višenamenski prostor. Odličan je za kuvanje i uživanje u hrani tokom nedelje, igranje i domaći zadatak nakon škole, a takođe može lako da pređe u režim zabave tokom vikenda. Unošenjem dizajnerskih elemenata u kuhinju obezbeđuje se dodatno skladište tako da dnevni boravak može biti multifunkcionalan, dok se nered u trenu sakriva. Fleksibilni ormarići su takođe odličan način za dodavanje stila i prikrivanje nereda. Zahvaljujući dnevnom i kuhinjskom prostoru otvorenog koncepta, porodica zaista može sve da uradi u prostoru koji je dovoljno sofisticiran da ugosti društvena okupljanja, ali dovoljno funkcionalan da izdrži vreme za igru.

Odaberite paletu boja i dekor koji može da raste sa vama

Održavanje vaše palete boja, nameštaja i dekora na minimalnom nivou pomaže da se održi prostor odličnog izgleda koji je organizovan i bez nereda. Istovremeno, na ovaj način svom domu omogućavate da evoluira zajedno sa vama i lakše prigrli sve promene. Odlučivanje o vašoj paleti boja trebalo bi da bude jedno od vaših prvih razmatranja prilikom renoviranja ili preuređivanja. Od šarma starog sveta do modernijeg izgleda, neutralna šema boja je vanvremenska i može preživeti trendove koji se stalno razvijaju. Počnite sa neutralnom bazom i dodajte manje boje kroz akcente ili dodatke koji se lako mogu zameniti ili potpuno ukloniti u trenucima kada osetite da je vreme za to.

Kreirajte pametna rešenja za skladištenje

Skladištenje može organizovati porodičnu kuću ili je pak načiniti totalnim haosom. Ne samo da strateška rešenja za skladištenje mogu da stvore zaista specifičan i prilagođeni prostor, već mogu i da obezbede da nered jednostavno ne postoji. Počnite sa popisom svega što posedujete, posebno igračaka, i zapitajte se ne samo koje vrste stvari treba da skladištite, već i kako želite da živite sa njima. Koje igračke su vam zaista potrebne svakodnevno a koje možete odložiti za kasniju upotrebu? Imati mališane ne znači da morate da odustanete od svog individualnog stila ili da se rešite otmenih ukrasnih predmeta. Umesto toga, to samo znači da ćete možda morati da donesete neke posebne dizajnerske odluke kako biste kreirali prostor koji je ujedno i šik i pogodan za porodicu.

photo source: interior.ru

Povezane teme