Saveti i ideje za savršeno uređenje podruma

Ukoliko je jedna od vaših novogodišnjih odluka da svoj podrum u predstojećoj godini načinite idealnim mestom za odmor i relaksaciju, predstavljamo vam 5 pametnih načina da to i postignete...

Lako je dobiti pretrpani podrum za kratko vreme. Podrum se obično tretira kao ničija zemlja. Ovaj prostor nam retko kad služi za druženje sa gostima, osim ako podrum nije opremljen nekim ugodnim bar-pultom ili pretvoren u sobu za zabavu. Drugim rečima, ovaj deo doma nam obično služi za odlaganje svih onih stvari za koje više nemamo mesta na spratu.

Uredan, lep i pre svega funkcionalan podrum za većinu ljudi predstavlja nemoguću misiju. Šteta, jer upravo ovaj prostor, uz samo malo volje i kreativnosti, može postati još jedna velika soba koja se savršeno može iskoristiti i organizovati tako da u potpunosti isprati potrebe svih članova porodice.

Organizovan podrum može izgledati kao zastrašujući zadatak - posebno ako je prošlo dosta vremena od poslednjeg čišćenja - ali sa organizacionim savetima koje sa vama delimo u nastavku teksta, ponovo možete imati podrum ko iz bajke...

Prilagođeni organizacioni sistemi, regali i police

Jedan sjajan način da konačno dobijete organizovan podrum o kome se oduvek maštali jeste da koristite police duž zidova. Pametno osmišljene i strateški postavljene zidne police su odličan primer kako možete da ugradite boju i teksturu u samu policu. Organizacioni sistemi izrađeni po meri su takođe odlični za uklapanje u bilo koji stil sobe. Primera radi, neutralna bela polica se savršeno uklapa svuda, dok se same kutije mogu više prilagoditi da odgovaraju stilu vaše sobe. U svakom trenutku se možete opredeliti i za neke klizeće varijante ali i za otvorene delove koji su idealni za držanje knjiga, ukrasa i drugih sitnica.

Vizuelno odvojene oblasti

Kada organizujete svoj podrum, možda ćete želeti da razmislite o tome kako različite oblasti rade zajedno u pravcu ukupne funkcionalnosti prostora. Uvek je dobro da postoji unutrašnja logika u prostoru, posebno u razmeštaju nameštaja. Na primer, lako ćete dobiti jedan uredan i čist dizajn tako što ćete jedan ugao podruma učiniti jasno definisanim dečjim igralištem sa šarenim tepihom okruženim kutijama za igračke. Drugi ugao bi tada mogao biti prostor za vežbanje, gde se nalazi sva oprema za vežbanje. Podrumi često nemaju pregrade, tako da je ovo dobar način da se postigne organizacija otvorenog dizajna podruma.

Držite se minimalizma

Minimalizam ne mora biti rezervisan samo za gornje spratove. Štaviše, minimalistički "look" podruma bi mogao da bude idealan dizajn za ovaj "nevidljivi" deo doma. Televizor i tepih su osnova od koje trebate krenuti kako biste definisali prostor a izbegli eventualno zatrpavanje. Svetla šema boja učiniće prostor svetlim i otvorenim, bilo da odlučite da prostor služi kao mesto za igru i zabavu, ili planirate da dodate neki minimalistički nameštaj. Razmišljajući o svom minimalistički opremljenom podrumu, lakše ćete odrediti prioritete, i shvatiti šta želite da zadržite, a šta da bacite. Dobro pravilo je da ako ste ili zaboravili da imate nešto ili ga niste koristili godinu dana, to je zrelo za bacanje ili doniranje.

Organizovane radne stanice

Radna soba u podrumu je jedno od najzahtevnijih oblasti za organizovanje. Alati se mogu pomešati, kablovi se mogu zapetljati i nekako imamo tendenciju da završimo sa višestrukim alatima iste vrste. Da bi organizaciona jedinica dobro funkcionisala i da bi nam sve bilo na dohvat ruke, pomaže da se stvari drže u urednim kontejnerima i kutijama, a da se manji alat okači na zidu radi bolje vidljivosti i organizacije.

Ne zaboravljajte na plastiku

Popularan način da se dobije organizovan podrum je korišćenje standadrnih plastičnih kanti i kontejnera koji se danas lako mogu pribaviti. Ovakvi plastični elementi su idealni za držanje dečjih igračaka, sezonske odeće, predmeta za prazničnu dekoraciju doma, alate i sve druge stvari koje su inače većinu vremena nehajno razbacane po podrumu. Dobra stvar u vezi plastike jeste ta što je lako prilagoditi oblik i veličinu kutije ili kante na osnovu onoga što skladištite. Takođe, one su prilično lagane i lako ih je postaviti u bilo koji ugao podruma, ili pak ispod neke police pa čak u uvući u orman.

Povezane teme