Saveti i ideje za savršen odabir ulaznih vrata

Koliko god zidovi, plafoni i komadi nameštaja definišu karakter i percepciju arhitektonskog projekta, vrata igraju ključnu ulogu u izgradnji tog stila.

Među svim vratima koja se koriste u kućama, ulazna vrata su prvi opipljivi element sa kojim će se susresti vlasnici kuća i posetioci, delujući kao centralna tačka u kojoj arhitektura pozdravlja korisnika. Na kraju krajeva, prvi utisci su uvek važni; a ulazna vrata su svakako ona koja mogu dati ton ostatku životnog prostora.

Pa ipak, izbor pravih ulaznih vrata za savremenu kuću može biti težak posao, posebno danas kada postoji toliko mogućnosti dizajna. Stoga, pre donošenja te odluke, ključno je znati koje su to mogućnosti – i kako one mogu transformisati ulazna vrata u dizajnersku izjavu. Jedan od sigurnih načina da krenete u avanturu zvanu odabir savršenih ulaznih vrata jeste odabir pravog materijala.

Do danas, drvo ostaje prvi i klasičan izbor zbog svoje svestranosti, bezvremenosti i toplog izgleda inspirisanog prirodom. Materijal se može koristiti u različitim formatima, završnim obradama i stilovima; od rustičnog ambijenta sa sirovom pločom, do elegantnog izgleda sa elegantnom završnom obradom drveta. Iako se prirodno šire i skupljaju sa promenama temperature, sa poboljšanom proizvodnjom i rutinskim održavanjem izložena drvena ulazna vrata su veoma izdržljiva i pružaju onu elegantnu, ali udobnu estetiku koja je bez premca.

Kada je u pitanju davanje prioriteta pogledima i svetlu, vrata od stakla i fiberglasa su idealna i svakako dobijaju na popularnosti u savremenim stambenim ulazima. Obično upareni sa čeličnim ramom, ovi modeli osvetljavaju domove prirodnom sunčevom svetlošću, a istovremeno pružaju elegantan savremeni izgled. Istovremeno, eliminišući granicu između spoljašnjosti i iznutra, oni prikazuju enterijere i uokviruju pejzaže poput prelepe slike. Osim što su izdržljiva i laka za čišćenje, staklena ulazna vrata takođe mogu biti obojena, reflektujuća ili matirana, a da bi se osigurala sigurnost, mogu se ojačati prozorskom folijom, laminiranim sigurnosnim staklom ili štitovima od polikarbonata.

S druge strane, čelik je često poznat kao najsvestraniji i najisplativiji materijal za ulazna vrata, nudeći fleksibilnost dizajna i veću izdržljivost u poređenju sa staklom i drvetom. Čelična vrata se ne šire niti skupljaju, otporna su na različite klimatske uslove i bolji su izolatori. Iako se mogu prefarbati i oponašati druge materijale sa dekorativnim panelima, „sirova“ čelična vrata sa završnom obradom od rđe svakako mogu biti estetski atraktivna, posebno za kreiranje modernog industrijskog izgleda.

Što se tiče boje, ulazna vrata imaju tendenciju da prikazuju izložene materijale ili budu obojena u bele, crne ili neutralne tonove. Međutim, dodavanje odgovarajuće boje, bilo da je u pitanju neki zasićeni pastelni ton ili živopisna nijansa, zabavan je i lak način da se ulazna vrata istaknu i načine originalnim. Sve dok su ugrađene na izbalansiran način, smele boje mogu da postignu privlačan moderan ulaz koji transformiše prednji izgled kuće – a pošto im je potrebno samo farbanje visokog kvaliteta, to je takođe isplativo rešenje. Dakle, boja podrazumeva veliku promenu, ali uz malo posvećenosti.

Na kraju, veličina ulaznih vrata je često ograničena okvirom kućnih vrata, a standardna vrata ne prelaze 200 cm u visinu. Ali pošto arhitekte i vlasnici kuća daju prednost velikim hodnicima, visokim plafonima i prostranosti u savremenim domovima, velika ulazna vrata su postala trend u modernom dizajnu, dominirajući na arhitektonskom tržištu. Iako su velika vrata veća investicija, ona automatski čine da domovi izgledaju veličanstveno, ostavljajući snažan i ugodan prvi utisak. Dakle, da bi se postigao taj moderan elegantan izgled, velika vrata bi definitivno mogla biti idealan dodatak – i stoga se moraju uzeti u obzir pri projektovanju ulaza u savremenu kuću.

photo: houzz

Povezane teme