Saveti i ideje za opremanje spavaće sobe u rustičnom stilu

U kom pravcu treba razmišljati kada je opremanje rustične spavaće sobe u pitanju?

Scenom dizajna enterijera dugo je dominirao minimalistički pristup sa zemljanim bojama i prigušenim elementima u dekoru. U onome što se slobodno može nazvati stilskim preokretom, moderni rustikalni stil enterijera dobija na značaju a sve zahvaljujući toplim tonovima, velikim drvenim krevetima, zidovima od cigle i raskošnim tepisima.

Neki bi mogli pomisliti kako se radi o karakteristikama koje su uobičajene za mnoge stilove dizajna. Pa ipak, postoji nekoliko osnovnih načina za ugrađivanje rustikalnog izgleda u spavaću sobu. Primera radi, uvek je dobro krenuti od razmišljanja o klasičnim brvnarama. Sama ova reč je asocijacija na kamine, drvene obloge i tkane prostirke, zar ne?

Pa iako kamin nije uvek moguća opcija, možete učiniti da vaša spavaća soba zaista liči na brvnaru koristeći neke jednostavne trikove poput istaknutih plafonskih greda, dramatičnog uzglavlja kreveta, ili zidova sa drvenim letvicama ili kamenom. Zapamtite – poenta je akcentovati prirodne materijale, pa makar to bili samo drveni elementi.

Osim ideja vezanih za stil brvnare, uvek se možete odlučiti i za rustične ideje u farmerskom stilu. Kreč na zidovima je dobar početak, kao i naglašavanje drvenih površina po sobi, a za prigušeni izgled preporuka je odabrati metalni krevet. Oslikana drvena obloga na zidovima će lepo upotpuniti atmosferu, a preporučuje se korišćenje suptilnih tonova kao što su nežno zelena ili siva boja. Neusklađeni drveni stočići, cvetni jorgan ili starinska ručno-vezena prostirka dodaće prave završne detalje rustično-farmerskom stilu.

Stalci za krevete od kovanog gvožđa mogu takođe biti polazna tačka, ili se možete odlučiti za uzglavlja od nedovoljno obrađenog drveta. Drveni podovi će učiniti čuda i dodati rustikalnoj privlačnosti a stare komode su savršen dodatak posebno ukoliko su uparene sa starinskim ogledalom, ručno rađenim jorganima i prostirkama.

Na kraju krajeva, vaša soba može imati rustikalni osećaj bez da bude sputana određenim izborom dizajna. Postoji bezbroj ideja za moderne rustične spavaće sobe koje možete izabrati bez osećaja ograničenja ali se uvek vodite osnovama.

Izloženi zidovi od kamena, cigle ili kreča su glavni oslonci rustičnih ideja za spavaću sobu. Zidovi isprani krečom koji se koriste u neutralnim tonovima daju pravi dodir. Izbegavajte preterivanje sa završnom obradom u kamenu - koristite ga na akcentnom zidu iza kreveta. Ovi zidni tretmani lepo rade sa drvenim oblogama ili drvenim podovima, a kada postavite ove elemente, sve što treba da uradite je da pronađete prave akcente i nameštaj.

Svojoj rustikalnoj spavaćoj sobi možete dati malo posebnog karaktera tako što ćete uskladiti tonove gornjeg ćebeta ili jorgana sa tepihom na podu. Presvlake na fotelji i dekorativni jastuci na krevetu će učiniti ostalo. Možete odabrati boje sa jorgana ili tepiha i koristiti ih kao akcentne boje za jastuke. Ručno rađeni jorgani uvek čine čuda, kao i cvetni i geometrijski uzorci koji nisu previše ženstveni.

Na kraju, vodite računa o tome da pravi akcenti, postavljeni na strateškim mestima mogu promeniti izgled vaše sobe - kožna ili tapacirana fotelja postavljena blizu prozora je jedan od načina. Metalni lusteri i lampe u starinskom stilu će takođe obezbediti da soba dobije rustikalni izgled. I da, ne zaboravite ručno tkani tepih za dodatni sjaj!

photo source: home-designing

Povezane teme