Saveti i ideje za opremanje doma u savremenom stilu

Iako se ponekad misli da su enterijeri opremljeni u savremenom stilu hladni i minimalistički, istina je ipak malo drugačija...

U osnovi, savremeni stil dekoracije je definisan jednostavnošću, suptilnom sofisticiranošću, prirodnim teksturama i čistim linijama. Unutrašnjost ima tendenciju da promoviše prostor a ne stvari. Zapravo, pod pojmom “stvari” se podrazumevaju moderni i aktuelni komadi koje definiše takozvani “stil trenutka”. Fokusirajući se na boju, prostor i oblik, savremeni enterijeri su elegantni i sveži, udobni i prijatni a da pritom nisu pretrpani i mračni. Karakteristike ovog stila su sledeće:

Upotreba boje

Neutralna, crna i bela su glavne boje u enterijeru savremenog stila. Crna se često koristi za uzemljenje i definisanje sobe u savremenom stilu. Paleta je često prigušena i naglašena svetlim i smelim bojama koje igraju protiv neutralnih. Sa zidovima obojenim u osnovnoj neutralnoj boji, imate divnu pozadinu za dodatke smelih boja. U svakom slučaju, sledite pravilo: ako su zidovi i prozori obojeni pastelnim bojama, ukrasi trebaju da budu neutralni. Ako je zid svetle, smele boje, neutralne boje treba koristiti za dodatno ukrašavanje.

Linija i prostor

Najočigledniji i najizrazitiji element dizajna enterijera savremenog stila je linija . Bilo da su ravne vertikalne ili horizontalne linije ili pak zakrivljeni oblici, jake vidljive linije su očigledne u svakom domu u savremenom stilu. Linija se nalazi u arhitektonskim detaljima, upotrebi smelih boja, visokim plafonima, golim prozorima i geometrijskim oblicima u zidnoj umetnosti i skulpturi. Ogoljeni prostor na zidovima, između komada nameštaja i gornjih delova postaje podjednako važan kao i prostori ispunjeni predmetima. U savremenim enterijerima manje je više, a svaki komad se ističe kao individualan i jedinstven.

Nameštaj u savremenom stilu

Komadi nameštaja treba da daju hrabru izjavu, ali u isto vreme moraju da budu jednostavni i nenatrpani, bez krivina ili ukrasa. Glatki, čisti, geometrijski oblici su neophodni. Tapacirani nameštaj često nosi crne, bele ili druge neutralne tonove, koristeći prirodna vlakna koja se nalaze u vuni, pamuku, lanu, svili ili juti za dodavanje teksture. U te svrhe mogu se koristiti i jastuci čistih geometrijskih oblika. Koristite osnovnu neutralnu pozadinu i dodajte svoju omiljenu boju u vidu nekog posebnog komada nameštaja koji će na ovaj način istovremeno postati fokusna točka.

Podovi

Podovi u kući u savremenom stilu trebaju da budu goli i glatki. Materijali koji se najćešće koriste za njihovu izradu su drvo, pločice ili vinil, a ukoliko baš morate da koristite tepih za kontrolu zvuka ili toplinu, izaberite neki standardnog oblika, ili se radije odlučite za jednostavne prostirke sa geometrijskim uzorkom.

Umerena umetnost

Okviri u visokoj sjajnoj ili mat crnoj boji, prirodnom drvetu ili metalnoj završnoj obradi su odlični za umetnička dela. Ako morate da spojite nekoliko komada, okačite ih zajedno tako da stvaraju osećaj galerije, ali se potrudite da ispoštujete umerenost u svakom mogućem pogledu. Ne pretrpavajte sobe u savremenom stilu kolekcijama umetničkih dela, jer, podsećamo – u ovim enterijerima otvoreni prostor je često jednako važan kao i komadi koje stavljate u njega.

Drugi elementi dizajna

Velikodušna upotreba metala, kamena ili prozirnog stakla dobro funkcioniše u prostoriji uređenoj u savremenom stilu. Da biste omekšali i zagrejali prostor, koristite jednobojne tkanine sa jakim teksturama u vidu jastuka ili prostirki. Šarene uzorke treba izbegavati jer zbunjuju običan prostor koji je ključan za dom u savremenom stilu. Dvobojni, kontrastni uzorci su dobra ideja, pa zato slobodno dodajte jastuk sa zebrastim printom crnoj kožnoj stolici, ili veliki jastuk sa leopard printom na svoj kauč. Smeli prugasti tepuh sa jakom teksturom učvrstiće jednobojni, elegantni nameštaj.

Dramatična svežina

U savremenim prostorijama odlično funkcionišu velike i “dramatične” biljke i cveće, i to posebno ukoliko se nalaze u što jednostavnijim saksijama. Veliki cvetovi sa zanimljivim listovima rade bolje od malih aranžmana. Ako prostor dozvoljava, postavite svetla usmerena nagore oko velike biljke na podu. Držite aranžmane uredno sa dekorativnim kamenjem ili komadićima kore raspoređenim po zemlji u saksijama.

photo source: nicolebeschieruinteriors

Povezane teme