Saveti i ideje za korišćenje neutralnih boja u enterijeru

Da li se spremate da redizajnirate spavaću sobu ili biste hteli samo da “bacite” neku novu boju na zidove vaše dnevne sobe?

Možda se pitate koje su to neutralne boje koje se najčešće koriste u dizajnu enterijera. Reći ćemo vam odmah na početku – ne, to nisu one dosadne nijanse koje obično imate u glavi kada se pomene paleta neutralnih boja. Zapravo, odabir savršene neutralne šeme koja će biti po meri vašeg doma može vam koristiti na brojne načine!

One mogu biti neutralno platno koje vam daje slobodu da lakše eksperimentišete sa tekstilom i dodacima u smelijim, živopisnijim bojama. Takođe, upotreba svetlijih neutralnih boja daje vašoj sobi otvoreniji, čistiji i prostraniji izgled, dok su one tamnije ili prigušenije nijanse idealne za stvaranje udobnog ali modernog izgleda. Uz sve to, neutralne boje su privlačne jer su smirujuće, sveže i omogućavaju da se vidi puni potencijal određenog životnog prostora već na prvi pogled.

U kontekstu dizajna enterijera, neutralno znači “bez boje”. Neutralne boje kao što su bež, boja slonovače, tamnocrvena, crna, siva i nijanse bele izgledaju kao da nemaju boje, ali u mnogim slučajevima ove nijanse često imaju podtonove. Budite zato svesni osnovnih tonova dok usklađujete boje ili birate onu savršenu. Na primer, bež može imati podton ružičaste, zlatne ili sive, dok bela može imati prizvuk žute, plavkaste ili boje slonovače.

Neutralne boje se u dekoraciji mogu koristiti na dva osnovna načina - ili kao mekan, neutralan, tihi izgled ili kao boje pozadine za dramatične akcente. Ako želite potpuno neutralan izgled, postavite različite nijanse iste boje za elegantan i sofisticiran look doma. Ova vrsta slojevite šeme boja omogućava da bilo šta od drveta, kao što su podovi, ukrasi, grede, ograde kamina, okviri prozora, pa čak i cigla ili kamen, daju tople izjave u prostoriji.

Ukoliko neutralne boje koristite kao pozadinu za nešto dramatičnije dodatne akcente, onda je savet krenuti sa neutralnim zidovima, čiju tačnu nijansu biste trebali odabrati na osnovu toga koje druge boje želite da koristite, koliko prirodnog svetla ima unutar željene sobe, kao i koje su vaše lične preferencije po pitanju svetlijih ili tamnijih zidova.

Ako ste ljubitelj sive boje, takođe odlučite da li više volite toplu ili hladnu nijansu; isto važi i za nijanse bele. Ove nežnije boje uvek možete “pojačati” pomoću tamnijeg nameštaja ili prostirki. Uparite dekorativne jastučiće u istoj boji sa drugim umetničkim predmetima kako biste neutralnoj sobi dali malo akcije i dinamike.

photo source: desiretoinspire

Povezane teme