Saveti i ideje za dodavanje ljubičaste boje dnevnom boravku

Ljubičasta nije boja koja odgovara svima, pa je zato ne srećemo tako često u dnevnim sobama...

Istovremeno, ova boja ima mnogo različitih nijansi - od kraljevskih tonova prodorne ljubičaste do nežnijih prigušenih tonova jorgovana, pa samim tim postoji i takozvano savršeno “ljubičasto uparivanje” za svaku moguću varijantu.

Ljubičasta kao boja za dekoraciju donosi elemente stabilnosti i smirenog samopouzdanja, a to može biti idealno za sve one koji žele malo povlačenja iz dinamičnog načina života kojim trenutno živimo. Dnevna soba u ljubičastoj boji zaista može biti vaš kamen temeljac i sigurno utočište u koje se možete povući nakon stresnog radnog dana, uživati sa svojom porodicom i prijateljima, i napuniti svoje baterije.

Lepota ljubičaste je u tome što ona takođe nosi crvene tonove, stvarajući uzavrelu energiju i prisustvo koje pozitivno podstiče na akciju, a da pritom nije toliko živahna i strastvena kao sama crvena. Kada se koristi kao osnovna boja, ljubičasta može da prenese suptilnu kreativnost pored osećaja luksuza i statusa. Ali ima misterioznu i nekonvencionalnu notu, koja zaista prija ljudima koji ne vole nametnute trendove i vole da slede samo sopstvena pravila.

photo: pinterest

Pronalaženje prave nijanse ljubičaste za dnevnu sobu zavisi od kvaliteta svetlosti - za tamnije sobe isprobajte kombinaciju sa crvenim nijansama da biste prostoru dodali toplinu, odnosno izbegavajte hladnije plave tonove ljubičaste. S druge strane, za velike sobe ispunjene svetlom upravo su hladnije nijanse lile i tamno ljubičaste idealne za dekoraciju. Duboka, takozvana šljiva-ljubičasta u maloj dnevnoj sobi stvara osećaj ugođaja koji obavija prostoriju toplinom.

Napravite harmoničnu šemu ljubičaste dnevne sobe koja deluje elegantno, ali suptilno, balansirajući tonove. Utemeljite izgled tamnijim nijansama na nameštaju, prostirkama, i drugim detaljima. Ukoliko ste ljubitelj nešto smirenijeg, klasičnog stila, izbegavajte prave ljubičaste zasnovane na plavoj boji i izaberite blage, braon tonove ljubičaste kako biste svojoj sobi dali boju koja je sofisticirana, ali ne i zastrašujuća.

Mat nijansa ljubičaste se prelepo kombinuje sa bogatim akcentima i mesingom, pa je idealna za sve one koji svojoj dnevnoj sobi žele da daju moderan glamur, dok će kombinacija sa tamnijim zemljanim i sivim bojama stvoriti pomalo rustični izgled dnevnog boravka. Ako je potpuno ljubičasta dnevna soba previše rizičan posao za vas, razmislite o tome da je stavite na dodatke i mekani nameštaj kako biste prostoru dodali suptilan dodir.

photo: idealhome

Povezane teme