Saveti i ideje za dekoraciju doma u grčkom mediteranskom stilu

Pogledajte neke od najlepših ideja za dekoraciju doma u grčkom mediteranskom stilu...

Iako je zima polako ali sigurno došla u naše krajeve, nikad nije previše rano da se okrenemo nekim toplijim idejama koje nam mogu pomoći da svoj dom pretvorimo u pravu pravcatu grčku vilu. Grčki mediteranski izgled je stil ukrašavanja koji pokušava da dočara osećaj domova na grčkim ostrvima.

Tradicionalno, Grci više vole da provode svoje vreme u prirodi i uživanju u morskim talasima, pa su njihovi domovi obično jednostavni i nenatrpani. Ova filozofija se bazira na jednostavnom principu koji glasi: živite u jednostavnom okruženju kako bi vaš um i duša imali dovoljno vremena i slobode da se fokusiraju na suštinski važne stvari.

Grčki ukrasi obuhvataju spoj između unutrašnjosti i spoljašnjosti, što ih čini idealnim za domove sa popločanim dvorištem ili otvorenim dnevnim boravkom. Međutim, samo zato što je grčki mediteranski stil jednostavan, to ne znači da još uvek nije lep i sofisticiran. Ako želite da kreirate tradicionalni grčki stil dekoracije kuće, važno je da koristite prirodnu paletu boja i materijale dok se oslanjate na ključne karakteristike stila. To uključuje simetričnu ravnotežu kroz oblik, uzorak, teksturu i boju kako bi se stvorila proporcija u vašem životnom prostoru.

Grčki dizajn karakteriše uparivanje nijansi plave sa belom što pruža oštar i efektan kontrast. Unutrašnjost obično čine zidovi u beloj boji sa različitim akcentima plave boje na nameštaju, prozorima i ukrasnim stubovima. U grčkom enterijeru drvo je najčešći materijal za nameštaj, posebno za predmete kao što su tronošci i stolice, dok se kamen može odabrati za zidove.

Teksturirane tkanine ili šare pružaju odličan dodir drvenoj površini. Za sofe i stolice pokušajte sa jednostavnim, ali prefinjenim dizajnom sa suptilnim krivinama.

Balkon ili popločano dvorište deo je svake kuće u grčkom stilu. Naročito ako živite u toploj klimi, lako možete postići ovaj miran izgled koji voli sunce. Izaberite neke uobičajene mediteranske biljke za svoje saksije kao što su lavanda, timijan, ruzmarin, oleander i geranijum i odlučite se za jak i rustikalni nameštaj od livenog gvožđa ili drveta.

Da bi vaš spoljni prostor izgledao autentičnije, pokušajte sa belim i napuklim zidovima. Dobar savet za postizanje efekta napukline je da izbrusite zidove. Takođe možete pomešati fini cement i fini pesak na zidove kako biste stvorili suv utisak.

photo source: home-designing

Povezane teme