Saveti i ideje za bolje (i bezbednije) skrivanje kablova u kući

Šta ako vam kažemo da ne morate bušiti svoje lepe zidove kako biste sakrili dosadne kablove?

Volimo praktične i jednostavne stvari, posebno onda kada se direktno tiču udobnosti ali i bezbednosti doma. Svi mi u kućama imamo bar jedan vidljivi kabli koji nam, narodski rečeno, “bode oči”. I koliko god se mi trudili da ga sakrijemo nekim komadom nameštaja, trakom ili bušenjem zida u blizini, stvari u tom delu sobe jednostavno nisu zadovoljavajuće.

Da li vam je nekada palo na pamet da sve te čudne kablove ne morate nužno zakucavati, već da ih možete jednostavno zalepiti? Verovali ili ne, ali pištolji za vruće lepljenje su jako zgodna prva pomoć koju biste uvek trebali imati u svom domaćinstvu, posebno onda kada rešite da pričvršćujete svoje kablove na zidove ili oko lajsni.

Ove sprave ne samo da nisu skupe već su i jako jednostavne za rukovanje, a istovremeno vode računa da nimalo ne oštetite svoje zidove. Dobra su ideja i ukoliko ste podstanar koji uskoro planira preseljenje, jer iza vas svakako neće ostati tragovi oštećenja a samim tim nećete imati nikakvih problema sa svojim stanodavcima.

Pištolj za lepak je odličan saveznik u skrivanju dosadnih kablova u domuphoto: shutterstock

Skromni pištolj za vruće lepljenje godinama nije dobio pažnju koja mu pripada. Ne samo da je odličan za zanatske projekte, već postoji i mnogo kućnih zadataka gde možete da koristite svoj mali pištolj. Sigurni smo da već znate šta su kopče za fiksiranje kablova (popularnije kao “univerzalne žabice”). One su dostupe u različitim veličinama i koriste se za pričvršćivanje kablova od električnih uređaja na zidove ili oko lajsni. Postavljaju se oko kabla a igla od kaljenog čelika se zabija u zid ili željenu površinu kako bi se kabli učvrstio na mestu.

Iako spadaju u red praktičnih delova koji mogu povećati estetiku prostora, njihova najveća mana je to što mogu prilično oštetiti zidove lomljenjem ili izazvati otpadanje maltera, a dodatno mogu prouzrokovati još veću štetu kada ih iz bilo kog razloga trebate ukloniti.

Mi smo za vas pronašli fantastičnu ideju za izbegavanje svih ovih neprilika a to je upravo pištolj za vruće lepljenje. On će sprečiti da kablovi labavo leže svuda unaokolo ili vise sa plafona. Biće vam potrebno samo malo truda i volje da sve odradite onako kako treba. Za početak, važno je da zidovi i laksne budu čisti, tačnije očišćeni od prašine koja bi samo ometala i usporavala proces. Pre nego što počnete, obrišite površine četkom ili mekom krpom. Kablovi moraju biti raspetljani i spremni, a biće vam potreban i silikonski jastučić za pištolj kako biste sprečili lepljenje lepka na sve strane. Silikonska podloga sprečava raznošenje lepka svuda i lako se čisti kada se lepak čvrsto stegne.

Pištolj za lepak savršeno skriva dosadne kablove i ne oštećuje zidovephoto: shutterstock

Trik za korišćenje pištolja za vruće lepljenje je da radi što je brže moguće. Zagrejte lepak na potrebnu temperaturu, tako da bude bistar i tečan kada izađe iz pištolja. Morate brzo da nanesete lepak na površinu pre nego što utisnete kabl u lepak, odnosno pre nego što mu date vremena da se ohladi i čvrsto stegne.

Nanesite vrući lepak u malim delovima odjednom. Ideja je da pritisnete malu dužinu kabla dok se lepak ne stegne, a zatim pređete na sledeći odeljak. Ako nanesete dugu dužinu lepka, rizikujete podešavanje lepka pre nego što ima vremena da se on i zalepi za kabl. Pričvršćivanje kabla na zid koristi isti metod kao i pričvršćivanje bilo gde.

Korišćenje pištolja za vruće lepljenje za pričvršćivanje kablova ostavlja uredan finiš bez onih dosadnih eksera ili kopči za kablove - onaj koji se može prefarbati ako želite da ga prikrijete. Naš savet je da kupite pištolj koji ima veći prečnik i duže štapiće lepka. Ovo je daleko bolja opcija od tanjih i kraćih varijanti koje će zahtevati više truda a ponekad mogu biti i jako naporne za rad.

Povezane teme