Proverene ideje i saveti za minimalistički dizajn doma

Minimalistički dizajn enterijera može učiniti da vaš prostor bude veći i manje stresan. I na sreću, lako ga je uneti u dom!

Minimalistički dizajn enterijera je odličan način da se stvori elegantan i nenatrpan prostor koji nikada neće izaći iz mode. Ova vrsta dizajna enterijera postoji od '60-ih godina prošlog veka, i produžetak je takozvanog minimalističkog umetničkog pokreta. Uprkos brojnim predrasudama, ne radi se samo o tome da se oslobodite sitnica i svih vaših „dodataka“ u korist jednostavnog, dosadnog i pomalo sterilnog prostora.

Glavna ideja minimalističkog dizajna je jednostavnost: manje je više. Za sve je potrebno mesto i razlog. Ali da li to znači da morate sve da izbacite samo da biste uhvatili minimalistički stil? Naravno da ne! Razmislite o neutralnim nijansama, sažetoj paleti boja, čistim linijama, a fokus jednostavno prebacite na funkcionalnost. I nemojte se ustručavati od stvaranja toplog i prijatnog minimalističkog doma sa različitim teksturama, privlačnim umetničkim delima i dekorativnim predmetima.

Minimalistički dizajn enterijera zavisi od kvaliteta a ne kvantiteta. Fokusira se na dobro napravljene, vanvremenske komade, što vas štedi od kupovine stvari koje vam nisu potrebne. Ovakav pristup stvarima omogućava lakše upravljanje prostorom koji se ispunjava praktičnim ali jednostavnim komadima. To ujedno stvara manje stresan ambijent koji na ljude deluje umirujuće.

Kuće sa minimalističkim dekorom lakše se čiste i uvek deluju dobro organizovano, ne kubure previše sa prostorom za skladištenje i zapravo ne ostavljaju puno prostora za nered. Istovremeno, ovakav vid dizajna enterijera omogućava vam da budete kreativni i dozvolite svom ličnom stilu da izbije na površinu. Stvari se ne kupuju “radi reda” već se ulaže u visokokvalitetne predmete koji se ističu i izražavaju vašu ličnost.

Kada dizajnirate klasični minimalistički dom, neutralna baza postavlja scenu. U minimalizmu vladaju prigušene nijanse, od bele preko svetlo sive do njenih zagasitih varijanti. Ovakva osnova doma je sveža i čistog izgleda i čini vaš prostor mirnim. Beli zidovi, sivi tekstil i koncizna monohromatska šema boja mogu učiniti da se vaš prostor oseća minimalističkim bez ikakvog dodatnog rada.

Dobro osvetljenje je takođe od presudne važnosti kada su ovakvi enterijeri u pitanju, pa je preporuka da se tokom dana obezbedi maksimalan prodor prirodne sunčeve svetlosti, a da se u kasnijim satima obratite stonim, zidnim i podnim lampama kao i lusterima sa sijalicama toplih tonova.

Minimalistički dizajn enterijera promeniće vaš dom, a možda čak i život. Prateći ove korisne savete, vaš prostor će se osećati umirujuće i pristupačnije. Za razliku od nekih drugih stilova dizajna, stvaranje minimalističkog doma ne zahteva kompletnu promenu izgleda i prilično štedi vaš budžet.

Povezane teme